Valuutaturu nädala eelvaade: G20 kohtumisel tõmmati "valuutasõjale" pidurit - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: G20 kohtumisel tõmmati "valuutasõjale" pidurit

Risto Sverdlik

25.10.2010 13:07

Nädalavahetusel toimunud G20 kohtumisel leppisid arenenud tööstusriikide rahandusministrid ja keskpankurid üldsõnaliselt kokku, et edasistest valuutakursside manipulatsioonidest üritatakse hoiduda. Ühtlasi andis USA lubaduse, et dollari kurssi ei nõrgestata, kui arenevate turgude riigid lasevad oma valuutadel tugevneda.

USA dollar

Dollar lõpetas eelmise nädala kõikide peamiste valuutade vastu madalamal (v.a jeeni), kuid nädala teises pooles toimunud pöördumine võib viidata siiski mitu nädalat oodatud dollari languse põhjale. Uus nädal algas dollari jaoks paraku küll uue müügilainega, kuna turuosalised tõlgendasid G20 kohtumise kokkuleppeid riskisentimendi jaoks positiivselt. Tegelikult valmistasid G20 tulemused üllatuse, sest reaalselt ei oodatud, et „valuutade küsimuses“ üldse mingile kokkuleppele jõutakse.

USA monetaarpoliitika sai G20 kohtumisel kriitika osaliseks kui Saksamaa majandusminister Rainer Bruederle ütles, et Föderaalreservi lõdvem monetaarpoliitika (pidades ennekõike silmas plaanitavat rahatrükkimise programmi) on „vale tee“ majanduse stimuleerimiseks, millega võib kaasneda dollari kursi manipuleerimine. Bruederle sõnul on likviidsuse lisamine probleemide lahendamiseks vale meetod.

Madalad intressimäärad ja arenenud tööstusriikide nõrk taastumine on arenevad turud kapitaliga üle ujutanud, mis pakub ühest küljest ressursse majanduse kasvuks, kuid teisest küljest toidab inflatsiooniriski, võib tekitada varamulle ja viib valuutakursside ülehindamiseni. See on omakorda sundinud arenevate riikide valitsusi – alates Brasiiliast, lõpetades Lõuna-Koreaga – võtma vastu meetmeid takistamiseks liigse kapitali liikumist nende majandusse.

Alanud nädalal ilmub USAst ka mitmeid olulisi makronäitajaid, mis omavad dollari liikumisele suuremat mõju. Nädal algab olemasolevate kodude müügiandmetega. Teisipäeval avaldatakse tarbijausalduse indeks, koduhinna indeks ning Richmond Fedi tootmisindeks. Kolmapäeval ilmuvad kestvuskaupade tellimused ning uute kodude müüginumbrid. Selle nädala ja ühtlasi ka oktoobri lõpetab III kvartali SKT tulemuste avaldamine.

NYBOT US Dollar Index

Euro

USA dollari nõrkus Föderaalreservi võimaliku uue rahasüsti programmi eel peegeldub ka euro tugevuses. Euro liikus eelmisel nädalatel kõrgemale kõikide peamiste valuutade suhtes. Lisaks dollari nõrkusele on eurole tuge andnud ka eurotsooni majandusnäitajad. Euroopa suurim majandus Saksamaa näitas eelmisel nädalal väga tugevat taastumise jätkumist. Reedel avaldatud Ifo äriusalduse indeks ületas analüütikute ootusi, tõustes 2007. aasta tasemeni. Tulevikuootuste indeks näitas aga Saksamaa ettevõtete optimismi ka tulevateks kuudeks. Ekspordi kõrval on tugevust näitamas ka sisenõudluse kasv, mis väljendus PMI teenustesektori indeksi oodatust kõrgemas näidus. Jaemüügi tulemused on samas veel nõrgad.

Saksamaa tugev taastumine raskendab aga eurotsooni kui terviku olukorda, kuna suure võlakoorma ja eelarve defitsiidi all kannatavate riikide majandused on hoopis teises seisukorras. Euroopa keskpanga jaoks on see paras peavalu, sest äärealariikide majanduse turgutamiseks laseks keskpank hea meelega käiku stiimulpakette, kuid see tekitaks omakorda inflatsioonisurvet Saksamaal, kus lisaks tugevale majanduskasvule on töötusmäär ligi 20 aasta madalaimal tasemel.

Kuigi hetkel on Saksamaa majandus näitamas tugevat taastumist, võib tulev aasta osutuda märksa keerulisemaks. Saksamaa avaliku sektori võlatase ulatub 73,4% SKTst ning selle vaoshoidmiseks plaanitakse järgnevaks aastaks kärpeid ja kokkuhoiumeetmeid, mis võivad sisenõudlusele anda tagasilöögi.

Alanud nädalal ilmub ka eurotsoonist mitmeid olulisi makronäitajaid. Esmaspäeval avaldati eurotsooni augusti uute tööstustellimuste andmed, mis ületasid tugevalt analüütikute ootusi. Saksamaa tarbijausalduse indeks avaldatakse teisipäeval. Saksamaal avaldatakse kolmapäeval ka tarbijahinnaindeks ning eurotsooni M3 rahapakkumise andmed. Neljapäeval ilmuvad Saksamaa tööhõive muutuse raport ja töötusmäär; lisaks ilmuvad eurotsooni ärikliima indikaatorid ja tarbijausalduse indeks. Reedel avaldatakse ka eurotsooni töötusmäär, mis jääb ootuste kohaselt püsima 10,1% peale.

EURUSD

Naelsterling

Kuigi Suurbritannia varakantsler George Osborne teatas eelmisel nädalal, et UK „astub uute kärpeplaanidega kuristiku äärelt sammukese tagasi“, leiavad turuosalised, et UK astub samas sammu võrra lähedamale suurendatud rahatrükkimisele. Nimelt usutakse, et £80 miljardi suuruse kärpeplaani tasakaalustamiseks, mille käigus kaob ka pool miljonit avaliku sektori töökohta, laiendab Inglismaa keskpank omalt poolt monetaarpoliitilisi meetmeid. Naelsterling oli sellest tulenevalt eelmisel nädalal müügisurve all, kukkudes dollari vastu nädalaga ligi 2%. GBP/USD lõpetas nädala allpool 1,5700 piiri.

Suuremat kaalu naelsterlingi liikumises omab alanud nädalal teisipäeval avaldatav III kvartali SKT näit, millelt oodatakse kvartaalseks kasvuks 0,4% ning aastaseks kasvuks 2,4%. Neljapäeval avaldatakse majahindade indeks. Reedel ilmuvad GfK tarbijausalduse uuringu tulemused ja heaks kiidetud kinnisvaralaenude andmed.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon