Valuutaturu nädala eelvaade: Fookus UK inflatsiooniraportil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Fookus UK inflatsiooniraportil

Risto Sverdlik

08.11.2010 12:47

Nüüd kus Föderaalreservi uue stiimulprogrammi maht on kõikidele turuosalistele teatavaks tehtud, jäävad peamisteks sentimendikujundajateks lähinädalatel makronäitajad. Ilmselt satuvad alanud nädalal tähelepanu alla uuesti eurotsooni riikide võlaprobleemid. Peamisteks sündmusteks on makrokalendris Inglismaa keskpanga inflatsiooniraport ning eurotsooni III kvartali SKT tulemused.

USA dollar

USA dollar oli eelneva kahe kuu jooksul peamiselt tänu Föderaalreservi stiimulprogrammi ootustele müügisurve all. Keskpank teatas, et nad laiendavad oma bilansimahtu $600 miljardi võrra, mis suunatakse koos kinnisvaraga tagatud laenude põhiosa tagasimaksetega 8 kuu jooksul valituse pikaajalistesse võlakirjadesse. See tähendab seda, et igakuiselt soetab keskpank võlakirjasid ligi $110 miljardi eest.

Kuna uue programmi maht ületas turuosaliste ootusi 20% võrra, sattus dollar edasise müügisurve alla ja odavnes kõikide peamiste valuutade suhtes. Neljapäevaks oli dollari indeks langenud 75,76 punktini, kus indeks oli viimati 2009. aasta detsembris. Esmaspäevase seisuga on indeks aga taastunud ja asub hetkel ülevalpool 77,00 taset. Dollarit domineerinud negatiivne sentiment on kestnud juba nädalaid, mis lubas ennustada pööret dollaris, kuid selline ekstreemne sentiment võib kesta pikka aega ning Fedi stiimulprogrammi otsus võib seda pikendada veelgi.

USAst ei ole käesoleval nädalal väga palju makronäitajaid oodata. Eelmise nädala lõpus üllatas töötururaport, mille kohaselt loodi väljaspool põllumajandussektorit oodatud 60 tuhande asemel 151 tuhat uut töökohta. Ülespoole korrigeeriti ka eelmise kuu näit. Erasektoris lisandus oktoobris 159 tuhat töökohta, mis ületas ootusi kahekordselt. Lisaks paranesid ka septembrikuu tehaste tellimuste andmed ning tootmis- ja teenustesektori uuringud näitasid samuti paranemist. Kokkuvõtteks võib öelda, et USA majandus näitas vähemalt oktoobris teatavaid elumärke.

Alanud nädalal avaldatakse vähestest USA makronäitajatest kaubandusbilanss (kolmapäeval), mille defitsiit suurenes augustis $46,3 miljardini. Septembrikuu puudujäägiks oodatakse $45 miljardit. Impordihinnad kasvasid oktoobris ootuste kohaselt 1,2% ning aastases lõikes 3,6%. Kolmapäeval avaldatakse ka igakuine eelarveraport. Kõige suurema kaaluga näitajaks on reedel avaldatav Michigani ülikooli tarbijasentimendi uuring, mis langes oktoobris 11 kuu madalaima tasemeni.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Eurotsooni majandus näitas II kvartalis korralikku kasvu – 1%, mis ületas USA kasvunumbreid – ning III kvartaliks oodatakse samuti tugevat näitu, kuigi ilmselt madalamat kui II kvartalis. Nagu ikka on eurotsooni kasvu taga peamiselt Saksamaa ning Euroopa äärealariikidelt oodatakse üldsegi majanduse langust. Eelmisel nädalal tuli Euroopast samas vastanduvad makrotulemused. Saksamaa ja eurotsooni PMI tööstussektor indeksid ületasid küll analüütikute ootusi ning eurotsooni teenuste sektori indeks tuli samuti oodatust parem, kuid Saksamaa vastav indeks jäi ootustele alla. Suurima pettumuse valmistas aga Saksamaa tehaste tellimuste andmed, mis näitasid septembrikuu languseks 4,0%, kuigi oodati 0,4% kasvu. Tellimuste kasv jäi allapoole ootusi ka aastases lõikes.

Negatiivset sentimenti lisas eurole ka uuesti päevakorda kerkinud võlakriisi probleemid Iirimaa, Kreeka ja Portugali ümber. Portugali parlament võttis lõpuks vastu 2011. aasta eelarve, milles on ettenähtud 25 aasta suurimad kärped. Fiskaalne vastutustundlikkus jättis investorid aga külmaks ning Portugali 10-aastaste võlakirjade tulusus sulgus reedel 6,516% juures. Probleemi üheks allikaks on ka Euroopa Liidu kava, mille kohaselt peaksid maksumaksjate kõrval rahalist vastutust kandma ka võlakirjade omanikud.

Kärpeplaane haub ka Iirimaa valitsus, mille 2010. aasta defitsiit ulatub hinnanguliselt 32 protsendini SKTst. 2011. aastaks proovitakse defitsiit saada 9,5 protsendini SKTst. Sarnased probleemid on ka Kreekaga, kes jäi hiljuti Eurostatile vahele moonutatud andmete avaldamisega ning selgus, et 2009. aasta defitsiit ulatub algse 3% asemel koguni 15% SKTst.

Monetaarpoliitilise suuna pealt jätkab Euroopa keskpank senisel kursil. Eelmisel nädalal peetud kohtumisel jäeti intressimäär muutmata 1% peale, kus see on olnud alates eelmise aasta maist. Keskpanga sõnul esinevad majanduse aeglustumiseks veel riske, kuid kriisimeetmeid hakatakse vaikselt kokku tõmbama ning isegi intressimäärade kergitamise võimalus lähikuudel ei tundu enam väga utoopiline. Tähelepanuta ei saa samas jätta ka Föderaalreservi uut programmi, mis kergitas euro dollari vastu kaheksa kuu tippu $1,4280 tasemeni ning võib omakorda hakata rõhuma eurotsooni ekspordisektorile.

Alanud nädala makronäitajatest ilmuvad esmaspäeval Saksamaa septembri tööstustoodangu andmed ning Sentix investoriusalduse indeks. Teisipäeval avaldatakse Saksamaa tarbijahinnaindeksid. Neljapäeval avaldab Euroopa keskpank oma igakuise raporti ning põhitähelepanu on reedesel Saksamaa ja eurotsooni III kvartali SKT tulemustel.

EURUSD

Naelsterling

Möödunud nädalal jätkas naelsterling tänu tugevatele makroandmetele dollari vastu tugevnemist. GBP/USD tõusis neljapäevaks 1,6300 tasemeni, kuid on tänaseks taandunud ja kaupleb 1,6150 juures. Alanud nädal on tähelepanu suunatud Inglismaa keskpanga inflatsiooniraportile, mille avaldamine omab suurt mõju ka naelsterlingi liikumisele.

Suurbritannia valitsus teatas kaks nädalat tagasi £800 miljardilisest kärpeplaanist, millega üritatakse avaliku sektori kõrget võlataset kontrolli alla saada. Inflatsioonimäär on UK-s püsinud aasta algusest kõrgemal kui keskpanga seatud 2% siht ette näeb. Tarbijahindadele mõjub negatiivselt ka käibemaksu kergitamine praeguse 17,5% pealt 20% peale. Kuigi kärpeplaani mõjude tasakaalustamiseks oodati keskpangalt stiimulprogrammi laiendamist, lükkus see vähemalt praegu oodatust paremate III kvartali SKT tulemuste mõjul edasi. Ka S&P reitinguagentuur tõstis Suurbritannia väljavaated stabiilse peale.

Lisaks inflatsiooniraportile avaldatakse alanud nädalal ka Suurbritannia tööstustoodangu andmed ning kaubandusbilansi puudujääk, mis peaks ootuste kohaselt vähenema augustikuu näidu suhtes. Reedel on avaldamisel ka tarbijausalduse indeks, millelt oodatakse oktoobris tõusu 54 punktini.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon