Valuutaturu nädala eelvaade: Euroopa võlakriis rõhub eurot - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Euroopa võlakriis rõhub eurot

Risto Sverdlik

15.11.2010 12:55

Tähelepanu on pöördunud Föderaalreservi stiimulprogrammilt Euroopa võlakriisi probleemidele, mille tulemusena on dollar taastumas ja euro müügisurve all. Iirimaa võlakirjade tulusused jõudsid möödunud nädalal rekordtasemele ning Iirimaa läheb tõenäoliselt ELilt ja IMFilt abi paluma.

USA dollar

Dollar tegi eelmisel nädalal läbi tugeva taastumise, millele aitas osaliselt kaasa võlakriisist tulenev euro nõrkus ning teisalt riskisoovi taandumine. Dollari indeks saavutas põhja 4. novembril 75,76 taseme juures ning on tänaseks hommikuks tõusnud 3,8 protsenti 78,65 punktini. On võrdlemisi huvitav jälgida, kuidas turuosaliste tähelepanu on paar kuud dollarit rõhunud Fedi „kvantitatiivse lõdvendamise“ programmilt pöördunud pea täielikult eurotsooni probleemidele. Kuigi USA keskpank otsustas suurendada likviidsusprogrammi suuremal määral kui oodatud, saab dollar kosuda, kuna suurim tegur dollari languses – teadmatus Fedi plaanide osas – on praeguseks seljatatud.

Dollar taastus möödunud nädalal enim just euro vastu, kuid vägagi arvestatava tõusu tegi dollar ka Jaapani jeeni, Austraalia ja Uus-Meremaa dollari, Šveitsi frangi ja väiksemal määral ka naelsterlingi suhtes.

Eelmine nädal oli avaldatud USA makronäitajate osas võrdlemisi vaikne, kuid kõik avaldatud makronäitajad andsid USA majanduse väljavaadete osas varasemast optimistlikuma pildi. Positiivseimaks arenguks võib pidada septembrikuu kaubandusbilansi puudujäägi vähenemist 5,5% võrra $44 miljardini. Eksport kasvas septembris 0,3%, mis on suurim tõus alates 2008. aasta augustist. Teisest küljest on oluline märkida, et eksport paranes peamiselt tänu viimastel kuudel nõrgenenud dollarile ja tellimustele lennundussektoris.

Oodatust paremad tulemused ilmusid tööturult, kus esmaste töötuabiraha taotlejate arv langes 435 tuhandeni ning jätkuvate taotlejate arv langes 4,3 miljoni inimeseni. Lisaks valmistas positiivse üllatuse ka Michigani ülikooli usaldusindeks, mis tõusis 67,7 pealt 69,3 punktini.

Alanud nädalal avaldatakse olulisematest makronäitajatest esmaspäeval oktoobrikuu jaemüügi tulemused ja Empire tootmisindeks. Teisipäeval ilmuvad tootjahinnaindeksid, tööstustoodangu andmed ja net long-term TIC flow andmed. Kolmapäeval on oodata alustatud koduehituste andmeid ja tarbijahinnaindekseid. Neljapäeval avaldatakse Philadelphia Fedi indeks ja nädala lõpetab Föderaalreservi juhi Ben Bernanke kõne Euroopa keskpanga konverentsil Frankfurdis.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro oli tänu Iirimaa võlakriisile eelmise nädala suurim kukkuja. Alles üleeelmise nädala neljapäeval – päev pärast Fedi stiimulprogrammi teatavaks tegemist – kauples euro $1,4280 taseme juures ning on tänaseks kukkunud sealt tasemelt 4,5% ja kaupleb hetkel üle 600 punkti madalamal $1,3640 juures. (Eelmisel nädalal saavutas EUR/USD põhja 1,3570 juures, kus kaubeldi viimati septembri lõpus.)

Eelmisel nädalal avaldatud Eurotsooni III kvartali SKT kasv jäi analüütikute ootustele alla, langedes II kvartali 1% kasvu pealt 0,4% peale. Eurotsooni kasvu veab endiselt Saksamaa, mille majandus kasvas viimases kvartalis 0,7%. Väiksemal määral oli tugevust näitamas ka Prantsusmaa SKT, mis kasvas 0,4% ja Itaalia, mille majandus näitas 0,2% kasvu. Hispaania majandus püsis III kvartalis muutumatuna. Portugal üllatas oodatud 0,1% languse asemel 0,4% kasvuga, kuid Kreeka majandus kahanes 1,1%.

Iirimaa ja Saksamaa võlakirjade tulususte vahe suurenes eelmisel nädalal rekordtasemeteni. Kuigi turgudel liiguvad jutud Iirimaa peatsest pöördumisest ELi ja IMFi poole päästepaketi saamiseks, pole Iirimaa esindajad vähemalt hetkel veel avaldust abi saamiseks esitanud. Bloombergi väitel on Saksamaa tugevalt „soovitamas“ Iirimaad päästepaketi saamiseks avaldust esitama.

Alanud nädalal toimub kahe päeva jooksul nn Eurogrupi ja Euroopa rahandusministrite kohtumised. Eurogrupi kohtumisel puudub ametlik kava, kuid rahandusministritel on plaanis arutada  eurotsooni maksunduse ja reitinguagentuuride reguleerimise küsimusi. Kuigi Iirimaa probleemide arutamine pole ametlikult ette nähtud, võib julgelt arvata, ka see teema saab olema üheks aruteluobjektiks. Morgan Stanley analüütikute hinnangul pole Iirimaal valikut ning nad on sunnitud päästepaketi saamiseks avaldust esitama ja järgmisena võib teha seda Portugal.

Makronäitajatest on alanud nädalal suurima kaaluga teisipäeval avaldatavad Saksamaa ja eurotsooni ZEW indeksid ning eurotsooni tarbijahinnaindeksid. Kolmapäeval avaldatakse eurotsooni septembrikuu ehitusandmed; reedel ilmuvad Saksamaa tootjahinnaindeksid. Reedel toimub ka Euroopa keskpanga konverents, kus võtavad sõna mitme keskpanga ja rahvusvahelise organisatsiooni esindajad.

EUR/USD

Naelsterling

Naelsterling tugevnes möödunud nädalal kõikide peamiste valuutade vastu (v.a USA dollari), tingituna Inglismaa keskpanga kõrgendatud inflatsiooniootustest. Nimelt ootab keskpank, et inflatsioonimäär jääb püsima kõrgemale keskpanga sihtmärktasemest (2%) kuni 2012. aastani. Naelsterling on USA dollari suhtes olnud tõusutrendis alates maikuust ning analüütikud ootavad selle trendi jätkumist.

Alanud nädalal ilmuvad Suurbritanniast mitmed olulised makronäitajad. Teisipäeval avaldatakse oktoobrikuu inflatsiooninäit, mis jääb ootuste kohaselt püsima 3,1% peale. Kolmapäeval avaldatakse Inglismaa keskpanga viimase kohtumise protokollid. Lisaks ilmub kolmapäeval ka töötururaport, kust oodatakse töötute arvu suurenemist. Neljapäeval ilmuvad UK jaemüügi tulemused ja avaliku sektori võlaraport.

GBP/USD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon