Valuutaturu nädala eelvaade: Võlakriisi levimise oht rõhub eurot - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Võlakriisi levimise oht rõhub eurot

Risto Sverdlik

29.11.2010 14:06

Nädalavahetusel sai Iirimaa päästepakett detailse rakenduskava, kuid turuosalised ei ole võlakriisi levimise kartuses selle osas väga meelekindlad. Riskisoovi taandumisele lisab omalt poolt panust ka geopoliitiline konflikt Korea poolsaarel. Vaatamata Föderaalreservi mahhinatsioonidele väljub praegusest olukorrast suurima võtjana globaalne safe haven valuuta USA dollar.

USA dollar

Dollar on alates 4. novembril saavutatud põhjast teinud läbi väga tugeva taastumise. Dollari indeks on kolme ja poole nädalaga rallinud 75,75 tasemelt üle 6%,jõudes esmaspäeva varahommikuks 80,72 punktini. Dollari langus oli eelkõige tingitud Föderaalreservi uue stiimulprogrammi mahu ootustest, mis toetas üldist riskisoovi ja riskantsemate varaklasside tõusu. Kuid pärast programmi mahu teatavaks tegemist ($600 miljardit vs turgudel oodatud $500 miljardit), kadus riskisentimendil jõud ja dollar sai hakata eelnenud tugevast müügisurvest taastuma.

Riskisoovi taandumisele ja dollari tõusule on loomulikult kaasa aitamas koheselt pärast Fedi stiimulprogrammi detailide avalikustamist uuesti päevakorda kerkinud Euroopa võlakriisi probleemid ning geopoliitilised pinged Korea poolsaarel, mis viisid eelmisel nädalal langusse kõik peamised Aasia börsid.

Möödunud nädala makrouudistest oli kaalukaim III kvartali redigeeritud SKT tulemused, mis kergitati 2,0% pealt 2,5% peale. Eratarbimine näitas oodatust paremaid tulemusi, samas kui kinnisvara müüginumbrid tulid oodatust kehvemad. Tugevalt alla ootuste tulid ka kestvuskaupade tellimused, mis kahanesid oktoobris 3,3%.

Keskpank avaldas ka oma viimase kohtumise protokollid, mis aitasid selgust luua stiimulprogrammi otsuse tagamaade kohta. Nagu varasemalt juba teada, on keskpanga peamine mure majanduse liiga aeglane taastumine ja ühtlasi alandati ka oma ootusi lähituleviku kasvu suhtes. Lisaks avaldas Fed ka seni avalikkuse eest salajas hoitud 15. oktoobri kohtumise protokollid, millest selgus, et QE2 rakendamise kõrval kaaluti ka teisi variante: näiteks pikaajaliste intressimäärade seadmine läbi võlakirjade tulusustele ülemise hinnapiiri seadmise. Sellise sammuga peaks aga keskpank soetama tunduvalt rohkem valitsuse võlakirjasid kui QE2 raames ette nähtud $600 miljardi eest. Tunduvalt teravam oleks olnud ka Fedi aadressil laekunud kriitika.

Alanud nädal on avaldatavate makroandmete osas vägagi tihe ning turusentimenti võivad mõjutada mitmed olulised näitajad. Teisipäeval on ilmumas tarbijausalduse indeks ja Chicago PM indeks. Tööturu olukorra kohta annab esmase ülevaate kolmapäeval avaldatav ADP tööhõive muutus; kolmapäeval ilmub ka ISM tootmisindeks, millelt oodatakse oktoobri näidu suhtes kerget langust. Kolmapäeval ilmub ka ehitussektori kulutuste andmed ja keskpanga Beež raamat. Kinnisvarasektori raport (olemasolevate kodude müük) ilmub neljapäeval ja reedesse jääb kõige olulisem näitaja väljaspool kinnisvarasektorit loodud töökohtade raporti näol.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Novembris on kõige teravama tähelepanu all olnud ikkagi Euroopa võlakriisi küsimus, mis ei ole turuosalisi suutnud rahustada isegi pärast pühapäeval sõlmitud Iirimaa päästepaketi kokkuleppe järel. Võlakirjade tulusused (ehk riikide jaoks laenamise hind) on tõusnud kõikide PIIGS riikide – Portugal, Iirimaa, Itaalia, Kreeka ja Hispaania - jaoks.

Pingeid on tekitamas ka Saksamaa liiduvabariigi kantsleri ettepanekud, et osalise rahalise vastutuse võiks maksumaksja kõrval võtta enda kanda ka võlakirjade soetajad. Negatiivse turureaktsiooni peale esitati koheselt Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia, Itaalia ja Hispaania ühisavaldus, et enne 2013. aasta keskpaika ei ähvarda mõne uue riigi rahalistesse raskustesse sattumise korral võlakirja omamaid ükski oht.

Kuigi turgude rahustamiseks on järjest sõna võtnud nii riikide, ELi institutsioonide, IMFi ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide esindajad, on olukord siiski parajalt hapu ja võlakriisi levimine esmalt Kreekast Iirimaale ja nüüd omakorda Portugali ja Hispaaniasse tundub turuosaliste silmis aina tõenäolisem. Euro on olnud viimastel nädalatel tugeva müügisurve all kõikide peamiste valuutade suhtes.

Eurole ei suutnud arvestatavat tuge pakkuda isegi eelmise nädala väga korralikud makroandmed. PMi indeksid tõusid kõikides sektorites ja riikides ning ootuseid ületasid peaaegu kõik rahvuslikud äritingimuste uuringud. Saksamaa IFO indeks tegi kõikide aegade tipu. Need tulemused lubavad lähikuudeks ennustada ärikliima paranemise jätkumist, kuid samas on Euroopa tuumik-riikide ja perifeeria riikide vahel olukord lahknemas.

Alanud nädal on makroandmete osas päris tihe. Teisipäeval avaldatakse Saksamaa ja eurotsooni tööturu raport. Kolmapäeval ilmuvad Saksamaa ja eurotsooni PMI tootmissektori indeksid (teenustesektori indeksid avaldatakse reedel). Neljapäeval tulevad eurotsooni III kvartali SKT täpsustatud andmed, kapitaliinvesteeringud, majapidamiste tarbimine ja tootjahinnaindeksid ning Euroopa keskpanga intressimäära otsus (oodatavalt jäetakse 1% peale). Reedel ilmuvad ka Saksamaa ja eurotsooni jaemüügi tulemused.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling on sarnaselt eurole nõrgenemas, tingituna samuti Iirimaa võlakriisi probleemist, kuna Suurbritannia pankadel on Iirimaal potentsiaalselt ohu all $149 miljardit – rahaliselt suurima riskiga riik. Makroandmete osas on alanud nädal suhteliselt hõre ning naelsterlingi liikumist mõjutab peamiselt üldine turusentiment ja Iirimaa-Portugali-Hispaania ümber toimuv.

Käesoleval nädalal ilmuvad aktsepteeritud hüpoteeklaenude andmed, tarbijakrediit ja kinnisvara tagatisel väljastatud laenude andmed. Teisipäeval avaldatakse GfK tarbijausalduse indeks ja üleriigilised majahinda muutused. Kolmapäeval tulevad PMI tootmisindeks ja reedel teenustesektori indeks.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon