Biotehnoloogia sektor läbi analüütiku silmade II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Biotehnoloogia sektor läbi analüütiku silmade II

Nelli Janson

30.11.2010 10:03

Täna jätkan ma eelmisel nädalal alustatud  lugu biotehnoloogia sektorist analüütikute silme läbi. Allolevad intervjuud analüütikutega on läbi viidud  The Wall Street Transcripti poolt ning mina toon neist teieni kokkuvõtva ülevaate.

Michael Lee töötab kuuendat aastat RBC Markets`is biotehnoloogia sektori analüütikuna ning eelnevalt on ta töötanud nii Deutsche Bankis kui ka Thomas Weisel Partners`is.

Michael Lee arvates ootab biotehnoloogia sektorit ees mõningad muutused.  Näiteks suured biotehnoloogia firmad nagu Biogen (BIIB), Celgene (CELG) ja Gilead (GILD), mis on juba mõnda aega turul olnud, hakkavad oma kasvuinertsi kaotama. See pole iseenesest ka eriti üllatav, aga tõenäoliselt üritavad firmad seda protsessi takistada näiteks ülevõtmistega.

Oma isiklikest lemmikutest toob Michael Lee välja firma nimega Myriad (MYGN). Ettevõte, mis oli paar aastat tagasi väga edukas, on nüüd koos majanduslangusega korralikult räsida saanud. Lee arvates on mitmeid katalüsaatoreid, mida konsensus MYGN puhul hetkel arvesse ei võta. Esiteks on ootused firma puhul väga madalad, teiseks on firmal eeldused koheseks taastumiseks, kui majandus peaks järgmise aasta  jooksul kosuma ning kolmandaks alahindab konsensus PARP inhibiitoriteks (rinnavähi raviks) nimetatud ravimite potentsiaali, mis on toodetud AstraZeneca (AZN) ja Abbott (ABT)-i poolt. Lee arvates oleks väga reaalne, kui need firmad hakkas näiteks kasutama Myriadi testi ( geneetiline test rinnavähi avastamiseks).

Teine firma, mille Lee esile toob, on United Therapeutics  (UTHR). Lee arvates on teinud nad suurepärast tööd oma peamiste frantsiisravimitega Remodulin ja Tyvaso (bronhiaalne hüpertoonia raviks). Uus versioon Remodulinist, mis on mõeldud manustamiseks suu kaudu ja mille uuringutulemused peaks saama teatavaks järgmise aasta keskpaiku . Lee usub, et uuringute tulemused on positiivsed ning aktsia võiks liikuda selle põhjal $75 kanti.

Erainvestoritel ei soovita Lee ainult väikestesse biotehnoloogia firmadesse investeerida ning riski hajutamiseks valida portfelli ka suuremaid firmasid nagu Biogen ja Celgene.

Tänane teine analüütik, kelle mõtteid me The Wall Street Transcripti vahendusel lugeda saame on dr. Kimberly Lee. Ta on tegevjuht ja vanemanalüütik Global Hunter Securities ning eelnevalt on ta töötanud Wedbush`s.

Tema enda sõnul otsib ta sektoris väiksemaid firmasid, millel oleks piisavalt raha ja korralik ning tõsiseltvõetav tegevuskava, mille vastu võiks huvi tunda mõni suurem ravimifirma. Samuti usub dr. Lee, et orphan ravimid ehk harvaesinevate haiguste ravimid saab olema tulevikus kuum teema.

Enda lemmikutest toob dr. Lee välja BioSpecifics (BSTC). Firma saab litsentsitasusid oma ravimi Xiaflex eest ja mis on mõeldud Dupuytren`i kontaktuuri ravimiseks. Dr.Lee arvates on BSTC parem variant kui Auxilium Pharmaceuticals (AUXL), mis on Xiaflex`i litsentsihoidja. BSTC puhul on tegemist firmaga, kus suur osa käibest kajastub ka ettevõtte kasumireal ning nad kulutavad ainult $5 miljonit aastas. Dr. Lee arvates jõuab firma kasumisse järgmise aasta teiseks kvartaliks ning on suurepärane ülevõtu kandidaat nii AUXL kui ka Pfizeri jaoks, mis on AUXL-i partner Euroopas.

Teise huvitava looga on dr. Lee arvates Corcept  Therapeutics (CORT). Nemad on arendamas ravimit nimega Corflux, mis on mõeldud Cushingi sündroomi raviks. Detsembris peaks firma avalikustama ravimi arenduse kolmanda faasi tulemused. Dr. Lee on veendunud, et tulemused on positiivsed, kuna tegemist on open-label uuringutega (ei kasutata platseebot) ja seetõttu usub analüütik, et kui ravimil oleks esinenud ohutusprobleeme, teaks me sellest juba, sest firma on kohustatud taolistest muutustest teada andma. Reaalne turg ravimile oleks ainult 10 000 patsienti, aga teisest küljest on see firma jaoks suur võimalus, kuna ravihind oleks ca $100 000 aastas. Arvestades, et oluline konkurents puudub, ravimiarendus kulgeb ootuspäraselt ning kiitvad artiklid erialastes väljaannetes loovad dr. Lee arvates aktsiale head eeldused praeguselt tasemelt kõrgemale liikuda.

Dr. Lee mainib ära ka firma Medivation (MDVN)–i ning on nime suhtes endiselt positiivne. See ettevõte on arendamas kahte ravimit: üks on mõeldud Alzheimeri ja teine Huntingtoni tõve raviks. Konsensus on MDVN suhtes kaotanud igasuguse lootuse, kuna käesoleva aasta märtsis avalikustatud tulemused ei näidanud Alzheimeri raviks mõeldud Dimebonil vajalikku efektiivsust. MDVN peaks Huntingtoni ravimi kolmanda faasi tulemustest teatama järgmise aasta keskpaigaks ning taaskord on konsensuse ootused selles osas väga madalad. Kuid dr. Lee usub,et Huntingtoni tulemused on kindlasti paremad kui Alzhemieri omad, sest esiteks on seekord arendus toimunud USA-s ja seetõttu ei tohiks tulemuste usaldusvääruse kohta enam küsimusi tekkida, kuna Dimeboni puhul toimus katsetamine Venemaal. Mitte vähem oluline pole Huntingtoni tõve homogeensus võrreldes Alzheimeriga kuna viimase puhul ei teata siiani, mis haigust põhjustab.

Väikestesse biotehnoloogia firmadesse investeerimisel soovitab dr. Lee mitte mingil juhul panna kõiki panuseid ainult ühe firma peale ning hajutada riske nii palju kui võimalik, viidates järskudele liikumistele, mis nimetatud sektoris ette võivad tulla.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon