Valuutaturu nädala eelvaade: Uut nädalat suunab peamiselt riskisentiment - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Uut nädalat suunab peamiselt riskisentiment

Risto Sverdlik

06.12.2010 13:05

Eelmise nädala USA töötururaport lisas dollarile müügisurvet, kuid riskisoovi taandumine on aidanud dollaril alustada uut nädalat korraliku tõusuga. Bernanke on valmis töötuse probleemi lahendamiseks laiendama stiimulprogrammi, mis võib dollarile uuesti survet hakata lisama. Uuel nädalal teevad intressimäära otsuse Inglismaa, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa keskpangad.

USA dollar

Dollar on alustanud uut nädalat tõusuga, kuigi eelmisel reedel avaldatud pettumust valmistanud töötururaport viis dollari tugevasse langusse. Nimelt loodi novembris väljaspool põllumajandussektorit oodatud 150 tuhande asemel kõigest 39 tuhat uut töökohta ja töötusmäär tõusis 9,6% pealt 9,8% peale. Dollar on samas alates novembri algusest teinud läbi väga korraliku taastumise, millele eelnes Föderaalreservi stiimulprogrammi potentsiaalsest negatiivsest mõjust tingitud langus. Kohe pärast $600 miljardilise stiimulprogrammi mahu teatavaks tegemist pöördus turuosaliste tähelepanu Euroopa võlakriisi probleemidele, mis võimaldas dollaril tugevneda.

Nädalavahetusel andis Föderaalreservi juht Ben Bernanke saates „60 Minutes“ intervjuu, milles ta ütles, et keskpank on valmis kõrge töötusmääraga võitlemiseks stiimulprogrammi veelgi laiendama. Bernanke sõnul võib töötusmäär jääda püsima kõrgemale 5-6% tasemest veel vähemalt neljaks aastaks. Keskpanga juht lisas, et stiimulprogramm inflatsioonisurvet ei tõsta ja vajadusel võidakse intressimäärasid tõsta „15 minutiga“. Samas juhtis Bernanke tähelepanu USA fiskaalseisundi jätkusuutmatusele, kuid arvas, et USA majandus tagasi langusse ei vaju.

Alanud nädal on USA makroandmete osas võrdlemisi hõre. Olulisematest näitajatest ilmub teisipäeval oktoobrikuu tarbijakrediidi muutus ja reedel oktoobrikuu kaubandusbilanss, mille puudujääk peaks ootuste kohaselt jääma $44 miljardi kanti. Reedel avaldatakse veel Michigani ülikooli usaldusindeks ja USA igakuine eelarveraport, mille kohaselt oodatakse novmebrikuu defitsiidi suurenemist $120 miljardi pealt $130 miljardini.

NYBOT US Dollar Index

Euro
Euro tegi dollari vasti eelmise nädala viimastel päevadel pärast mitu nädalat kestnud langust tugeva taastumise. Eurotsooni kummitavad jätkuvalt võlakriisi levimise mured, mille eemale peletamiseks on erinevad ametnikud pakkunud välja omapoolseid lahendusi. Nädalavahetusel tegi Belgia rahandusminister ettepaneku suurendada Euroopa €750 miljardilist päästepaketi mahtu, mida toetab Reutersi andmetel ka IMF. Lisaks on välja pakutud ka Euroopa ühisvõlakirja ehk E-bond’i loomise idee, kuid Saksamaa ja Prantsusmaa esindajad on mõlemad ideed maha laitnud.

Uuel nädalal saab võlakriisi arenemise ja selle isoleerimise kohta ilmselt veel omajagu kuulda ning see saab loomulikult olema oluliseks suunaandjaks ka eurole. Euro langes eelmise nädalal kolmapäevaks $1,2970 tasemeni ehk novembri algusest on languseks olnud üle 9%. Kuid kolme viimase päevaga võttis euro tagasi üle 3,5% ja sulgus reedel $1,3410 juures.

Uus nädal on ka Euroopa makroandmete osas suhteliselt tühi ning turgudele suunda andvatest näitajatest tasub välja tuua teisipäeval avaldatavad Saksamaa tehaste tellimuste andmed ja kolmapäevased tööstustoodangu ja kaubandusbilansi andmed. Neljapäeval ilmuvad ka Saksamaa tarbijahinnaindeksid ja Euroopa keskpanga igakuine raport.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling on oma liikumises järginud võrdlemisi sarnaselt eurot, kuna Iirimaa olukord mõjutab otseselt Suurbritannia pankade käekäiku. Naelsterling suutis kolmapäevasest põhjast $1,5500 tasemelt taastuda reede õhtuks ligi 300 punkti kõrgemal, kuid on uut nädalat alustanud uuesti langusega.

Suurbritannia selle nädala olulisemaks sündmuseks saab olema Inglismaa keskpanga intressimäära ja stiimulprogrammi mahu otsus. Kõikide eelduste kohaselt jäetakse mõlemad muutmata endisele tasemele ehk vastavalt 0,5% ja £200 miljardi peale. Inflatsioonisurve on Suurbritannias tugev, kuid valitsuse eelarvekärped teevad intressimäärade tõstmise ebatõenäoliseks, kuigi keskpanga liige Andrew Sentance on mitu kuud hääletanud intressimäära kergitamise poolt.

Alanud nädalal avldatakse teisipäeval UK oktoobrikuu tööstustoodangu ja töötleva tööstuse toodangu andmed; neljapäeval ilmub oktoobrikuu kaubandusbilanss ja reedel avaldatakse novembrikuu tootjahinnaindeksid.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon