Kui kroonist saab euro - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kui kroonist saab euro

LHV

09.12.2010 12:35

1. jaanuaril 2011 võtab Eesti kasutusele euro, mistõttu on eelseisvate muutuste pärast viimastel kuudel suurenenud inimeste infohuvi ning kasvanud aktiivsus pangakontorites, et oma sularaha varakult ära vahetada või panka panna. Kuidas kulgeb üleminek eurole LHV Panga klientide jaoks?

Pangaliidu sõnul panid oktoobris-novembris toimunud kampaania „Mündid panka“ käigus inimesed pangakontole või vahetasid sularahaks üle 16 miljoni krooni väärtuses münte, kogukaaluga ligi 115 tonni. Tegevdirektor Katrin Talihärm ütles, et korraga kõige rohkem toodi münte 4000 krooni eest ning väikseim kogus oli kuus viiesendist.

Kuigi münte saab vahetada ka edaspidi, soovitab Pangaliit teha seda veel detsembris. Nimelt uuel aastal häälestatakse iseteeninduslikud mündilugemismasinad ümber eurodele ja kroonimüntide lugemine on oluliselt aeganõudvam. Ringluses on veel ligi 140 miljoni krooni väärtuses münte, millest suur osa on kahtlemata inimeste käes.

„Kroonimünte saab kasutada kaubanduses veel kuni 14. jaanuarini, sest teatavasti on jaanuari kahel esimesel nädalal käibel nii euro kui ka kroon. Kutsume ka üles annetama münte Toidupangale, mille kogumiskastid leiate kauplustest ja pangakontoritest,“ tuletas Talihärm meelde käimasolevat kampaaniat.

Toidupank võtab kaubandusest ja tootmisest vastu peagi realiseerimistähtaja ületavad tooted, komplekteerib vabatahtlike abiga toidukastid ja jagab need laiali enim puudust kannatavatele inimestele ja peredele.  Toidupanga kampaaniat korraldab Teeme Ära meeskond koos Pangaliidu, Kaupmeeste Liidu ja G4S-iga.

Milliseid muutusid toob euro LHV Panga kliendi jaoks?

LHV Panga klientide jaoks kulgeb eurole üleminek mugavalt - kõik vajalikud muudatused tehakse Sinu jaoks automaatselt. Eesti kroonid arvestatakse eurodeks ümber ametliku keskkursiga ning kulusid see Sulle kaasa ei too.

LHV Pangas tehakse eurole üleminekuks vajalikud tehnilised muudatused 31. detsembri öösel vastu 1. jaanuari ajavahemikus 23.30-7.00. Sel ajal ei ole võimalik internetipanka siseneda ega pangatoiminguid teha. Üleminekule järgnevatel päevadel võib internetipanga töös esineda häireid. Täies mahus töötab internetipank jälle alates 3. jaanuari hommikust.

Kontol olev raha ja tähtajalised hoiused

Kontol olevad Eesti kroonid vahetatakse automaatselt eurodeks. Kasuta alates 1. jaanuarist Eesti-siseste euromaksete tegemiseks riigisisest maksevormi.

Kõik Eesti kroonides avatud hoiuselepingud jäävad samadel tingimustel kehtima. Kontovaates kuvatakse neid hoiuseid alates 1. jaanuarist eurodes.

Väärtpaberid

NASDAQ OMX Tallinna börsil kaubeldakse eurodes juba alates 2004. aastast. Alates 1. jaanuarist 2011 hakatakse börsil eurodes ka arveldama. Viimased tehingud, mis arveldatakse kroonides, tehakse 28. detsembril 2010.

Eesti kroonides registreeritud fondiosakute (pensionifondide ja investeerimisfondide B-osakute) hind arvestatakse ümber eurodeks ning osakute kogus ei muutu.

Ettevõtete aktsia- või osakapitali väärtust näidatakse kontol seni kroonides, kuni äriühingu aktsia- või osakapital on äriregistris arvestatud ümber eurodesse ning vastav muudatus on registreeritud ka Eesti Väärtpaberikeskuse registris.

Lepingutingimused

Eurole üleminek ei mõjuta LHV Pangaga sõlmitud lepingute kehtivust. Samuti ei muutu lepingute tingimused, välja arvatud muudatused, mis on otseselt tingitud eurole üleminekust (st viited Eesti kroonile asendatakse viidetega eurole).

Kõikide Eestis avatud kontode põhivaluutaks saab alates 1. jaanuarist Eesti krooni asemel euro ning ka teenustasusid hakatakse arvestama eurodes.

Hinnakiri

LHV Pank on liitunud ausa hinnastamise leppega ja kõik senised hinnad Eesti kroonides arvestatakse keskkursiga ümber eurodeks. Alates 1. jaanuarist on LHV Pangas kõik riigisisesed maksed eurodes tasuta.

Täiendava infoga oled oodatud tutvuma meie €-veebis.

Head eurot!

LHV Panga meeskond




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon