Milliseks kujuneb 2011. aasta USA aktsiaturgudel? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Milliseks kujuneb 2011. aasta USA aktsiaturgudel?

Vallo Lees

15.12.2010 09:41

USA aktsiaturud on käesoleval aastal pakkunud investoritele päris head tootlust - S&P 500 indeks on aasta algusest tõusnud ca 11%. Wall Streeti suuremate pankade strateegid on tuleviku suhtes positiivselt meelestatud ja nende hinnangul on 2011. aastal oodata samas suurusjärgus kasvu.

Analüütikute hinnangul tõuseb Ühendriikide üks enamjälgitavaid indekseid S&P 500 järgmisel aastal eelmise nädala sulgumistasemelt 11% ehk 1379 punktini. Sellise stsenaariumi realiseerumine tähendaks alates 2008. aastast indeksi 53% suurust tõusu, mis on parim kolmeaastane tootlus alates perioodist 1997-2000. See ennustus põhineb 11 küsitletud strateegi keskmisel arvamusel. Goldman Sachs Groupi strateeg David Kostin, kelle prognoosid käesoleva aasta USA turu kohta on olnud kõige täpsemad, ütles, et müügitulude tõusu toel teeb S&P 500 indeks 2011. aastal läbi 17%-lise tõusu. Analüütikute sõnul suurenevad ettevõtete kasumid rekordtasemetele, mistõttu ettevõtete valuatsioon jääb allapoole ajaloolist keskmist. Samal ajal aitavad majanduskasvu suurendada valitsuse kulutused. S&P 500 indeksi 11% suurune tõus tähendaks annauliseeritud baasil viimase kolme aasta tootluseks 15%, mis ületab kahekordselt Pacific Investment Managementi ennustust, kelle niinimetatud „uue normaalsusteooria“ kohaselt vähendavad defitsiidid ja suurem regulatsioon tootlust.

Barclays analüütik Barry Knapp ütles, et ettevõtete kasumite osas järgmisel aastal muretsema ei pea. Tema sõnul on majandus praegu endiselt heas majandustsükli faasis ja ettevõtete kasumimarginaalid peaksid suurenema. Knapp on oma prognoosis väga enesekindel öeldes, et ta küll mõtles erinevatele riskidele, kuid väljavaade on lihtsalt nii positiivne, et ta ei näe võimalust, miks aktsiaturud järgmisel aastal ei peaks pakkuma head tootlust. Goldman Sachsi sõnul ei pole ettevõtete bilanss olnud kunagi nii tugev kui praegu, viidates rohkem kui $1 triljoni suurusele rahahulgale, mida on võrreldes varade väärtusega rohkem kui kunagi varem. Samuti prognoosivad Goldman Sachsi analüütikud S&P 500 ettevõtete kulutuste suurenemist, eriti ülevõtmiste ja aktsiate tagasiostmise valdkonnas.

Goldman Sachsi analüütik David Kostin, kes käesolevaks aastaks prognoosis S&P 500 jõudmist 1250 punktile ütles, et keskmisest madalamad võlakirjaintressid muudavad aktsiad atraktiivseks investeeringuks. Kostin ootab 2011. aasta lõpuks S&P 500 väärtuseks 1450, mis Bloombergi küsitletud 11 strateegi arvamusest on teisel kohal pakkumine. Võrreldes novembri lõpu sulgumishindadega tähendaks see 23% tootlust, mis oleks 0.7 standardhälvet üle 80 aasta keskmise tootluse, mis on 7%. See prognoos põhineb eeldusel, et ettevõtete P/E suhe kasvab. Goldman Sachs ootab indeksisse kuuluvate ettevõtete kasumiks aktsia kohta $94, mis tähendab 12% suurust aastast kasvu. 2012. aasta ettevõtete aktsiapõhiseks kasumiks oodatakse $104. Seega peaks S&P ettevõtete kasum aktsia kohta ületama eelmise tipu, kuid indeksi väärtus jääb allapoole 2007. aasta oktoobri taset. Kui novembri lõpus kauplesid indeksi ettevõtted selle eelduse kohaselt ca 12.6 kordsel kasumil, siis 2011. aasta lõpuks peaks indeksi P/E suhe ulatuma 13.9-ni, ajalooliselt on alates 1956. aastast mediaan P/E suhe olnud 16.4. Alljärgneval joonisel on kujutatud S&P 500 indeksi väärtust (sinine joon) ja indeksi ettevõtete kogukasumit aktsia kohta (must joon).

Allikas: Goldman Sachs

S&P 500 kasumimäär ehk aastane kasum jagatud aktsia hinnaga oli eelmisel nädalal 6.45%. See oli 3.13 protsendipunkti suurem kui 10-aastase võlakirja tootlus ning ca 2.4 protsendipunkti suurem kui korporatiivvõlakirjadelt makstav keskmine intress. Vahe S&P 500 kasumimäära ja korporatiivvõlakirjade tootluse vahel on lähedal kahe aastakümne kõrgeimale tasemele. See tähendab, et võrreldes võlakirjadega on aktsiad suhteliselt odavamad ja see võib Kostini sõnul ajendada erainvestoreid ja institutsioone aktsiaid ostma. Kolmandas kvartalis ületas 70% ettevõtetest analüütikute ootusi. See märkis kuuendat järjestikust perioodi, mil paljud ettevõtted lõid ootusi, mis on pikim periood alates 1993. aastast.

Jonathan Golub UBSist ootab S&P 500 tõusuks järgmisel aastal 6.8% ehk 2011. aasta lõpuks peaks indeksi väärtus olema 1325. Ettevõtete keskmiseks müügitulude tõusuks prognoosib analüütik 7%. Golubi arvates on hetkel tegu jätkusuutliku majanduskasvuga, kuna ainuüksi ettevõtete kasumikasv tõstab kindlust tuleviku suhtes. Lisaks sellele toetab turgu Fed. Rekordilised ettevõtete rahahulgad tähendavad UBS analüütiku sõnul, et ettevõtted saavad suurendada ülevõtmisi ja aktsiate tagasiostuprogramme. Selle aasta lõpuks peaks aktsiate tagasiostuprogrammide kogumaht ulatuma $375 miljardini, mis on suurim näitaja alates 1985. aastast.

Kui paljud analüüsimajad ei kahtlegi aktsiaturu võidukäigus järgmisel aastal, siis Bank of America Merrill Lynch on märksa negatiivsemalt meelestatud. Järgneva aasta esimesel poolel näeb analüüsimaja majanduskasvu jäävat allapoole konsensuse oodatavat 2%-i. Peamiste kasvu pärssivate teguritena nähakse nõrka pangandussektorit, inimeste vähenenud sissetulekut ja halvenenud finantsolukorda halvenemist ja raskes seisus kinnisvarasektorit. Siiski peaks olukord järgmise aasta teises pooles paranema. Samuti usutakse, et inflatsioonihirmud on ülepaisutatud, sest vabu tootmisvõimsusi on veel piisavalt ning toorainete hinnatõus, nõrk dollar ja kvantitatiivne lõdvendamine ei põhjusta inflatsiooni. Ka ajalugu näitab, et pärast majanduslangusi on täheldada inflatsiooni langusi, mida näitab ka alljärgnev joonis. Lisaks ootavad Bank of America Merrill Lynch analüütikud, et Obama $800 miljardilise stiimulpaketi mõju lõppedes toimub fiskaalpoliitika kokkutõmbamine.

Allikas: Bank of America Merrill Lynch

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon