Google – kasv ei ole kuhugi kadunud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Google – kasv ei ole kuhugi kadunud

Mikk Taras

17.12.2010 09:30

Viimastel aastatel on Google tundunud investoritele liiga suur monstrum, mille kasvupotentsiaal on küsitav. Lisaks otsustas ettevõte sõnavabaduse säilitamiseks lahkuda Hiinast, mis on maailma suurima internetikasutajate arvuga riik. Hoolimata kasvu aeglustumisest ei tasu investoritel veel Google’i aktsiat maha kanda. 

Esiteks tasub arvesse võtta, et Google’i otsingumootor on jätkuvalt kindel turuliider, mille konkurentsi ei paista teised ettevõtted lähiaastatel ohustavat. See teeb Google’i aktsiast hea võimaluse panustamaks online-reklaamide kasvavale populaarsusele. Lisaks otsingumootori kasutamisest saadavatele tuludele teenib Google display-reklaamide (mida on võimalik näha näiteks Youtube’i kodulehel) eest ca $2.5 miljardit aastas. Nutifonide kaudu teenitavad reklaamitulud peaks sellel aastal jääma ca miljardi dollari juurde.

Analüütikute hinnangul peaks Google’i müügitulud tõusma lähiaastatel ca 20%-i (mis tähendab umbes ka samasugust kasumikasvu ootust). Kuna enne finantskriisi kasvasid Google'i tulud rohkem kui poole võrra, siis tunduvad tänased ootused paljudele liiga tagasihoidlik. Samas peitub tänases makrokeskkonnas jätkuvalt palju riske, mistõttu ei tundu Google’i kindel ärimudel koos 20%-i tulude kasvuga sugugi kehv.

Google'i kodulehe kasutajad on ilmselt märganud, et ettevõte on hiljuti kasutusele võtnud Instant otsingusüsteemi, mis näitab otsingutulemusi samal ajal, kui kasutaja trükib. Uuenduse eesmärk on vähendada kasutajate ajakulu, mis kulub informatsiooni otsimiseks. Google’i aktsia Instant otsingusüsteemi kasutuselevõtmise peale suurt liikumist ei teinud, mis näitab, et vähesed usuvad, et Google uuendusest rahalist kasu saab. Kui aga funktsioon peaks oma eesmärki täitma, kiirendama otsinguprotsessi, võiks oodata ka otsingute arvu suurenemist.

Lisaks on Google'i kasvupotentsiaali jaoks väga oluline, milline on nutifonides kasutatava Android operatsioonisüsteemi edu. Esialgne on edu olnud igal juhul muljetavaldav, kuigi seda varjutab Nexus One mobiiltelefoni turule toomine, mille läbikukkumise tõttu ei ole Google’il oma brändiga head telefoni, millega Androidi kasvavast populaarsusest kasu saada. Sellegipoolest on Google suutnud tagaplaanile jätta Windows Mobile'i ja tõsist konkurentsi pakutakse ka iPhone’ide kasutajatele. Seda kinnitab ka Android operatsioonissüsteemiga telefonide hiljutine müügiarv, mis ületab iPhone’ide kasutusele võttu:

More than 300,000 Android handsets are activated each day, according to Google, up from 200,000 in August. By contrast, Apple reported shipments of 14.1m iPhones during its most recent quarter, to September 25, or roughly 150,000 a day (link).

Google'i aktsia kaupleb hetkel ca 20x hinna ja järgmise aasta oodatava kasumi suhtarvu juures, mis ei tundu ettevõtte kasvupotentsiaali lähiaastatel arvestades liiga kallis. Lisaks on Google ainuüksi selle aasta esimese üheksa kuuga kavatanud vabaraha koos likviidsete väärtpaberitega $9 miljardi võrra. Kokku on ettevõttel bilansis 33.4 miljardit vabaraha (võlakoormus puudub), mida kasutatakse uute laienemisprojektide finantseerimiseks. Samuti ei ole välistatud, et ühel päeval võivad Google aktsionärid näha ka dividendimakseid.

Kui selle aasta keskpaigas seadsid Wall Streeti analüütikud Google’i väljavaate küsimärgi alla, siis pärast viimase kvartali tulemusi on paljud oma nägemust muutnud. Näiteks Deutsche Banki analüütikud kommenteerisid Google’i viimase kvartali tulemusid ostusoovituse ja hinnasihi tõstmisega:

We would be buyers of Google shares, and raise our 12-month price target to $650. The markets have been concerned with only paid search as a business model and heavy re-investment. However, we think Google is building non paidsearch rev streams (6% of net revs) while investing, and still delivering revenue growth (25% in 2010) and operating profit gains (19% from 2010 to 2012). With multiple growth levers now, we believe that multiple expansion should resume in coming quarters.

Eelmsel nädala tõstid Morgan Stanley analüütikud Google’i aktsia oma parimate ideede nimekirja. Aktsia hinnasihiks määrati $730. Morgan Stanley analüüsimeeskonna optimism suurendab eelkõige just hiljuti kasutusele võetud Google Instant:

Simply put, we don’t believe consensus fully appreciates the long-term benefits of Google Instant… We believe that Google Instant, which makes searching more efficient by displaying search results as users type, could drive increased user loyalty and market share. As a secondary benefit, it could also drive revenue upside. Investors we’ve spoken with generally view “Instant” as a key breakthrough, but are not modeling upside. Our analysis and recent data suggest “Instant” may drive financial upside in CQ4 and C2011.

Google'i (GOOG) aktsia hinna graafik

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon