Valuutaturu nädala eelvaade: Dollarile oodatakse tugevnemise jätkumist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Dollarile oodatakse tugevnemise jätkumist

Risto Sverdlik

20.12.2010 12:25

Dollar on aastat lõpetamas tõusuga, mida toetavad paranenud majandustulemused ja eurotsooni lahenduseta võlakriisi probleemid. Valuutaturud on aasta lõpu lähenedes vaiksed, kuid võivad olla suhteliselt volatiilsed. Alanud nädalal tekitavad makronäitajatest enim liikumisi Jaapani keskpanga intressimäära otsus, Inglismaa keskpanga viimase kohtumise protokollid ja USA kinnisvarasektori tulemused.

USA dollar

USA dollar tegi eelmisel nädalal korraliku taastumise ja dollari indeks tõusis 81,00 tasemeni, kus kaubeldi viimati 1. detsembril. Dollarit on ühest küljest toetamas president Obama poolt vastuvõetud maksusoodustuste jätkumise seadus, kuigi koos maksusoodustuste jätkumisega kaasnevad ka töötuabirahade maksmiste pikenemine, mis omakorda avaldab survet niigi tugevas defitsiidis olevale eelarve positsioonile. Moody’s reitinguagentuur reageeris vastuvõetud seadustele teatega, et kahe aasta jooksul võidakse USA reitingut alandada. Dollarile on toetust pakkunud ka viimaste nädalate suhteliselt tugevad makronäitajad.

Jätkuvad probleemid eurotsoonis, mis mõjub riskisoovile negatiivselt, ja paranenud USA majandusnäitajad lubavad ennustada lähinädalatel dollari tugevnemise jätkumist, kuigi pühadeaegne periood võib turgudel vähese aktiivsuse tõttu kaasa tuua volatiilsemaid liikumisi. Aasta lõpuni soovitatakse pigem kauplemisest hoiduda.

Alanud nädal on pühadeeelselt vaikne ka makronäitajate osas. Kolmapäeval avaldatakse olemasolevate kodude müügiandmed, eratarbimise näitajad ja III kvartali SKT redigeeritud näidud, mis peaks ootuste kohaselt tulema 2,8%. Neljapäeval ilmuvad kestvuskaupade tellimuste andmed ja erasissetulekute ja -kulutuste näidud. Lisaks avaldatakse neljapäeval ka uute kodude müügiandmed.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euroala olulisim sündmus möödunud nädalal oli Brüsselis toimunud Euroopa Liidu tippkohtumine, kus lepiti kokku püsivas kriisimehhanismis, mis rakendub pärast praeguse EFSF (European Financial Stability Facility) programmi lõppemist 2013. aasta keskpaigas. Kokkulepe ei suutnud samas turuosalisi rahustada, kuna konkreetsed detailid – eriti erainvestorite võimalike riskide osas – jäid lahtiseks. Küll aga peaksid rahandusministrid ka detailid lähikuudel paika saama.

Käimasoleva kriisi lahenduste osas samas ühtegi konkreetsed lahendust veel ei ole ning see on rõhumas eurot. Saksamaa ja Prantsusmaa on EFSF mahu (€750 miljardit) suurendamise vastu, mis tekitab küsimusi, kas praegune programm on piisav, kui hätta peaksid sattuma ka näiteks Hispaania, Portugal või Itaalia. Investorid on igatahes Hispaania finantsseisundi osas skeptilised, mida näitab eelmise nädala võlakirja oksjon ja tõusvad võlakirjade tootlikkused. Siinkohal on võlakirja turule järjest enam sekkunud Euroopa keskpank, kes on viimastel nädalatel oluliselt suurendanud probleemsete riikide võlakirjade soetamist.

Euroopa makronäitajatest avaldati esmaspäeva hommikul Saksamaa tootjahinnaindeksid, mis jäid marginaalselt ootustele alla. Lisaks ilmub esmaspäeval eurotsooni tarbijausalduse indeks. Teisipäeval ilmub Saksamaa GfK tarbijausalduse indeks ning rohkem olulisi näitajad alanud nädalal ei avaldata.

EUR/USD

Naelsterling

Suurbritannia viimase aja makronäitajad on Inglismaa keskpanga jaoks valmistamas peavalu: inflatsioonimäär tõusis novembris 3,3% peale; majapidamiste inflatsiooniootused tõusid samuti; ja ILO töötusmäär tõusis 7,9% peale. Jaemüügi näitajad ületasid samas novembris analüütikute ootusi.

Naelsterling langes möödunud nädalal USA dollari vastu 1,8%, tingituna lisaks kehvenenud makropildile ka Euroopa võlakriisi probleemidest. Tehniline pilt toetab naelsterlingi languse jätkumist, kuid enne kolmapäeval avaldatavaid Inglismaa keskpanga viimase kohtumise protokolle mõjutab GBP/USD liikumist ennekõike üldine turusentiment.

Suurbritannia inflatsioonimäär on kõrgeim alates selle aasta maikuust ning uuest aastast rakenduv müügimaksutõus hoiab inflatsiooniootusi kõrgena ka tulevaks aastaks. Keskpanga liikmetest on ainsana pooldanud intressimäära tõstmist Andrew Sentence, kuid siiani on enamus pooldanud monetaarpoliitika suuna hoidmist praegusel kursil. Lisaks keskpanga kohtumise protokollidele ilmuvad alanud nädalal avaliku sektori eelarve andmed ja III kvartali jooksevkonto puudujääk, mis kasvab ootuste kohaselt £8,4 miljardini. Samuti avaldatakse III kvartali lõplik SKT näit, mis peaks jääma püsima algse 2,8% peale.

GBP/USD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon