Valuutaturu nädala eelvaade: Aasta lõpu vaikus valuutaturgudel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Aasta lõpu vaikus valuutaturgudel

Risto Sverdlik

27.12.2010 12:09

Hiina otsustas nädalavahetusel hakata ohjeldama tõusnud inflatsioonisurvet, tõstest intressimäärasid 25 baaspunkti võrra, mis peaks dollarile tuge pakkuma. Nädal saab kõikide ootuste kohaselt olema aga üldiselt vaikne, kuid madala likviidsuse tingimustes on oht suurenenud volatiilsusele ja kauplejad peaksid positsioonide võtmisel ja riskide haldamisel olema ettevaatlikud.

USA dollar

Dollari indeks lõpetas eelmise nädala suhteliselt muutumatuna, püsides terve nädala 80,55 ja 81,20 punkti vahemikus. Dollar küll kukkus „toorainebloki“ valuutade – Austraalia, Uus-Meremaa ja Kanada dollari – ja lisaks ka jeeni ning Šveitsi frangi vastu, kuid euroala probleemid ja Suurbritannia majanduse taastumise aeglustumine viisid euro ja naelsterlingi dollari suhtes madalamale.

Nädalavahetusel väheke üllatuslikult teatatud Hiina intressimäära tõstmise otsus pakkus uue nädala esimestel tundidel dollarile küll tuge, kuid impulss ei jäänud püsima ja Euroopa turgude avanemiseks oli dollar suures osas oma võidu tagasi andnud.

Eelmise nädala vähestest makronäitajatest olid olulisemateks III kvartali SKT näit, mis tuli marginaalselt kõrgem, kui esialgne hinnang. Samas toimus erakulutustes ja –tarbimises väike langus, võrrelduna eelmise kvartali näiduga. Oodatust rohkem langesid samas ka novembrikuu kestvuskaupade tellimused. Rekordmadalatelt tasemetelt on paranemist näitamas kinnisvarasektor, kuid arvestatavat taastumist ei ole mõtet siit lähiajal veel küll oodata.

Lõppeva aasta viimasel nädalal ei ole pühadeaegsele turukonditsioonile omaselt suuremaid liikumisi oodata, kuigi eelmine nädal oli iseenesest vägagi aktiivne. Vähene likviidsus võib samas pakkuda äärmiselt kõrget volatiilsust ja ootamatut liikumist dollarile.

Makrokalender on alanud nädala osas võrdlemisi hõre, kuid paar üksikut sündmust võivad turgudele suunda pakkuda. Esiteks avaldatakse teisipäeval USA tarbijausalduse indeks, millelt oodatakse eelmise kuu näidu suhtes paranemist. Neljapäeval ilmuvad töötuabiraha taotlejate andmed ja olemasolevate kodude müüginäidud.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Tänu jätkuvale Euroopa võlakriisile oli euro eelmise nädala üheks suurimaks kukkujaks. Eurole avaldas negatiivset mõju Portugali reitingu võimaliku alandamise uudis, mille põhjuseks toodi riigi võla teenindamise kõrged kulud ja majanduskasvule mõjuvad kokkuhoiumeetmed. Peale Kreeka ja Iirimaa ei ole ükski teine Euroopa riik veel €750 miljardilisest kriisifondist abi saamiseks soovi avaldanud.

Võlakriisi probleem saab ilmselt olema peamine euro liikumise mõjutaja ka algaval aastal, kuna siiani ei ole suudetud konkreetset lahendust leida. Viimasel Euroopa Liidu tippkohtumisel lepiti küll kokku püsivas kriisimehhanismis, mis hakkab kehtima 2013. aasta keskpaigas, kuid selle ajani peab eurotsoon hakkama saama praeguse kriisifondiga, mille maht jääb kindlasti puudulikuks, kui abi peaksid vajama ka Hispaania, Portugal ja Itaalia. Tõsiseks proovikiviks saab tuleval aastal olema riikide laenude põhiosa tagasimaksmine, millest Erko Rebane kirjutas eelmisel nädalal.

Ka eurole ei ole põhjust aasta lõpu tingimustes suuri liikumisi oodata, kuigi kõrgendatud volatiilsusrisk peaks kauplejad ettevaatlikuks muutma ja riskid miinimumini viima. Makronäitajatest on Euroopas avaldamisel teisipäevased Saksamaa tarbijahinnaindeksid ja eurotsooni rahapakkumise M3 näidud. Ülejäänud päevade osas on makrokalender sisuliselt tühi ja midagi väga olulist avaldamisel ei ole.

EUR/USD

Naelsterling

Naelsterling on viimased kaks nädalat olnud küll korraliku surve all, kuid praegu avanev pilt lubab ennustada naelsterlingile taastumist. Korrelatsioon GBP/USD ja üldise riskisentimendi vahel (mõõdetuna MSCI World Stock Indexi põhjal) on viimastel nädalalt tunduvalt nõrgenenud, tingituna kõrgenenud intressimäära ootustest. Nimelt on Credit Suisse hinnangul turuosaliste ootused Inglismaa keskpanga intressimäära tõstmise osas kaheksa kuu kõrgeimal tasemel ja seda ootust on toetamas ka 3,2% peale tõusnud inflatsioonimäär, millega monetaarpoliitika läbiviijad peavad varem või hiljem hakkama tegelema. Negatiivselt mõjub naelsterlingile samas eurotsooni probleemid, kuna UK pangandussektor on äärmiselt tihedalt läbi põimunud ülejäänud Euroopa finantssüsteemiga.

Lisaks toetab naelsterlingit ka ostujõu pariteedi alusel valuuta „õige“ väärtuse leidmine, mille kohaselt on naelsterling USA dollari suhtes kõige vähem ülehinnatud valuuta. Need asjaolud küll ei taga 100% kindlusega naelsterlingi tugevnemist, kuid suurendavad sündmuse tõenäosust.

GBP/USD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon