Tööpakkumiste arv tõusutrendis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tööpakkumiste arv tõusutrendis

Vallo Lees

29.12.2010 09:33

USA tööjõuturg vaevleb endiselt raskustes – töötuse määr püsib jätkuvalt kõrgel tasemel, olles eelmisel kuul 9.8% ning viimatised raportid ei näita veel väga tugevat uute töökohtade loomist. Samas on aga taastuva majanduse taustal märgata tööpakkumiste arvu kasvu.

Suured ettevõtted on suurendanud oma värbamiskampaaniaid ning reklaamivad tuhandeid vabu töökohti. Indeed Inc. andmetel, mis opereerib ühte suurimat tööjõuvahendusportaali, otsitakse kõige enam töötajaid jaemüügi, raamatupidamise, konsultatsioonide, tervishoiu, telekommunikatsiooni ja kaitsetööstuse sektoritesse. Ettevõtte andmetel oli 1. detsembri seisuga tööpakkumiste arv internetis 4.7 miljonit, aasta tagasi samal ajal oli vastav näitaja 2.7 miljonit. Indeed kogub andmeid tööjõuportaalidest ning ettevõtete kodulehekülgedelt ning kontrollib, et andmed ei sisaldaks korduvaid tööpakkumisi.

Tegelikkuses on vabu töökohti arvatavasti rohkemgi, sest kõik ettevõtted ei reklaami vabu ametiposte internetis. Sinna alla kuuluvad peamiselt põllumajandus., tootmis- ning ehitusettevõtted. Samal ajal leidub internetis rohkelt matemaatilist ja arvutialast oskust nõudvaid töökohti. Siiski tuleb silmas pidada, et vabade töökohtade andmed näitavad ainult osalist pilti tööjõuturul toimuvast. Töökohtade vähenemine viimase majanduslanguse ajal suhtena kogutoodangu langusesse on olnud palju suurem kui teiste kriiside ajal ning statistika kohaselt ei ole tööjõu värbamine veel suuremat paranemise märki näidanud. Kui mõned suuremad ettevõtted laienevad, siis teised kõigest asendavad pensionile minevaid või omal soovil lahkuvaid töötajaid. Samas on probleemiks ka see, et paljud saadaolevad töökohad nõuavad kogemust ja häid tehnilisi teadmisi, mida paljudel tööotsijatel napib. Töökohtadele, kus antud nõudmised puuduvad, on soovijaid palju.

Üleeelmisel nädalal langes esmase töötu abiraha taotlejate arv 3000 inimese võrra 420 000-ni. Wall Street Journali küsitlus, kuhu oli kaasatud 55 analüütikut, näitas, et nad ootavad 2011. aastal mõõdukat tööhõive kasvu, mis peaks töötuse määra alandama 9% peale. PNC Financial vanemanalüütik Robert Dye sõnul on ettevõtted taas kasumeid teenima hakanud ning raha hulk bilansis on kasvanud, mis võib olla märk, et ettevõtted on valmis uusi inimesi palgale võtma. Ka tarbijate usaldus on kasvanud ning majandus peaks järk-järgult taasutma. Teisalt on majanduses veel palju kasutamata tootmisvõimsust, mistõttu võivad mõned ettevõtted nagu näiteks autotootjad suurendada müügitulusid ilma suure hulga inimeste palkamiseta.

Ka valitsuse andmed näitavad vabade töökohtade arvu kasvu. Bureau of Labor Statistics teatas, et oktoobrikuu viimase päeva seisuga oli USAs 3.4 miljonit tööpakkumist, septembris oli vastav näitaja 3 miljonit. Alates viimase kriisi madalaimast punktist ehk 2009. aasta juulist on vabade töökohtade arv suurenenud ühe miljoni võrra ehk 44%. Samas jääb tööpakkumiste arv miljoniga alla majanduskriisi eelsetele tippudele, mil 2007.a detsembril oli vabu töökohti 4.4 miljonit. Viimase aasta jooksul on tööpakkumiste arv tõusnud seitsmes tööstusharus ning langenud kahes. Erasektori tööpakkumiste arv oli oktoobris 3,02 miljonit ning valitsussektoris oli see näitaja 335 000. Allpool toodud joonisel on näha avaliku ja erasektori tööpakkumiste arv.

Allikas: Bureau of Labor Statistics

Raamatupidamis- ja nõustamisteenuseid pakkuvad ettevõtted nagu PricewaterhouseCoopers ja Deloitte on koos majanduse taastumisega ka oma töötajate arvu suurendanud, kuna järjest enam ettevõtteid soovib nende teenuseid kasutada. Alates 30. juunist on PwC palganud 2500 inimest (välja arvatud üliõpilased), mida on ca neli korda rohkem kui aasta tagasi samal perioodil. Deloitte USA töötajate arv on eelmise aasta 45 730 pealt kasvanud 50 100 peale. Telekomioperaatori AT&T tööjõud oli kolmanda kvartali lõpus 272 450 ehk 3.6% vähem kui aasta tagasi. Langus tulenes peamiselt lauatelefonide üksuse kokkutõmbumisest. Samas otsib ettevõte kõrge kvalifikatsiooniga töötajaid näiteks cloud computing alale, kuid sellistele töökohtadele sobivaid kandidaate napib. Lihtsamate töökohtade järele nagu näiteks klienditeenindajate kohale on nõudlus suur. AT&T müüjad teenivad ca $30 000 kuni $45 000 aastas ning töö ei nõua erilisi oskusi. AT&T saab vabadele töökohtadele 50 000 avaldust kuus ehk ligikaudu 30 tükki ühe ametiposti kohta.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon