Valuutaturu nädala eelvaade: Dollar alustamas uut aastat tõusuga - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Dollar alustamas uut aastat tõusuga

Risto Sverdlik

03.01.2011 13:17

Dollar on pärast vana-aasta lõpu langust näitamas alanud nädala esimesel päeval tugevnemise märke, taastudes pea kõikide peamiste valuutade vastu. Jaanuari esimene nädal on nö ülemineku nädal, kuid makrokalender on suhteliselt tihe ja ilmselt antakse valuutaturgudele suund ka eesolevateks nädalateks. Euroopas jätkub "perifeeriariikide" seisundi jälgmine ja peamine panus on endiselt Saksamaa majanduskasvul.

USA dollar

USA dollar lõpetas 2010. aasta viimase nädala korraliku langusega ja dollari indeks kukkus reedeks 79,03 punktini, mis on madalaim tase alates 23. novembrist. Dollar kukkus eelmisel nädalal kõikide G10 riikide valuutade suhtes, mis oli suuresti tingitud aasta lõpu õhukestest turutingimustest.

Samas on dollar 2011. aasta esimesel kauplemispäeval näitamas tugevust ja on taastumas kõikide valuutade (v.a Kanada dollari) suhtes. Dollari taastumine peaks kõikide eelduste kohaselt jätkuma, võttes arvesse USA makronäitajate paranemist ja potentsiaalselt ka võimalust Föderaalreservi monetaarpoliitika normaliseerimiseks.

Dollarile pakub tuge IMFi uuringuosakonna direktor Olivier Blanchard, kes ootab USA majanduse kiiret taastumist nii 2011. aastaks kui ka edaspidi. Lisaks pakub dollarile optimismi ka Center of Economics and Business Research’i juht, kes pakkus välja, et 2011 võib olla aasta, mil euro langeb dollari suhtes märkimisväärselt, mis võib viia koguni EURUSDi pariteedini.

Jaanuari esimene nädal on makrokalendri osas suhteliselt tihe ning potentsiaalselt on valuutapaarides oodata suuremaid liikumisi. Jaanuari esimene nädal seab üldjuhul suuna ka järgnevatele nädalatele.

Alanud nädalal on olulisemaks sündmuseks reedel avaldatavad väljaspool põllumajandussektorit loodud töökohtade andmed, kuid juba esmaspäeval ilmuvad ISM tootmissektori indeks ja ehituskulutuste andmed. Teisipäeval ilmuvad tehastetellimuste andmed ja Föderaalreserv avaldab oma detsembrikuu kohtumise protokollid. Kolmapäeval avaldatakse ADP töötururaport ja ISM teenustesektori indeks. Neljapäeva peale jäävad töötuabiraha taotlejate näidud ja reedel ilmub lisaks loodud töökohtadele ka töötusmäära näit, millelt oodatakse langust novembrikuu 9,8% pealt 9,7% peale. Lisaks avaldatakse reedel tarbijakrediidi muutus ja Fedi juht Ben Bernanke annab tunnistusi USA senati eelarvekomisjoni ees.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro tegi 2010. aasta viimasel nädalal dollari vastu suhteliselt korraliku ralli, tõustes kolme viimase päevaga $1,3100 tasemelt $1,3425 peale, kuid võttes arvesse, et tegemist oli äärmiselt õhukese turuga, siis ei saa sellele tõusule väga suurt kaalu omistada ja uue aasta väljavaateid peab vaatama objektiivse pilgu läbi.

Uus nädal kätkeb endas üleminekut vanalt aastalt uuele ja sellega seoses ei kajasta valuutaturgudel toimuv veel „normaalset“ turgude funktsioneerimist. Mitme tööstusriigi pangad on esmaspäeval veel suletud ja fondidel, pankadel, keskpankadel ning spekulantidel läheb natuke aega, et häälestada oma tegevus uueks aastaks.

Kuigi Euroopa võlakriisi küsimus, majanduskasvu väljavaated või üldine riskisentiment võib anda kiiresti valuutaturgudele suuna, on oluline jälgida ka kalendripõhiseid sündmusi, millest alanud nädala üheks olulisemaks on Saksamaa töötururaport, mis avaldatakse teisipäeval. Saksamaa kui Euroopa suurima majanduse õlul on kogu Euroopa majanduse vedamine ja siiani on Saksamaa makronäitajad olnud väga tugevad.

Esmaspäeva hommikul juba avaldati nii Saksamaa kui eurotsooni PMI tootmisindeks, mis tuli Saksamaa puhul ootustest marginaalselt madalam, kuid eurotsooni puhul see-eest ootustest kõrgem. Teisipäeval avaldatakse ka eurotsooni tarbijahinnaindeks, mis peaks ootuste kohaselt tõusma 1,9% pealt 2,0% peale, lisades vaikselt survet ka Euroopa keskpangale intressimäärade tõstmise osas. Teisest küljest on oleks intressimäära tõstmine äärmiselt keeruline samm olukorras, kus mitme Euroopa riigi ligipääs finantsturgudele on raskendatud. Lisaks avaldatakse sel nädalal mitmed sentimendiindeksid, jaemüügi tulemused, tootjahinnaindeksid, Saksamaa kaubandusbilansi andmed, eurotsooni SKT andmed, töötusmäär, majapidamiste kulutused ja Saksamaa tööstustoodangu näidud.

Euroopa Liidu finantstervis on viimastel nädalatel ja kuudel oluliselt halvenenud ja peamised probleemid, mis eurot uuel aastal ees ootavad, on seotud võimalike reitingualandamistega, võlgade refinantseerimisega (Hispaania ja Itaalia peavad kevadeks leidma €400 miljardit) ja Euroopa keskpanga võimega „steriliseerida“ riikide võlakirjade soetamisest tingitud „rahatrükkimist“.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling tegi eelmisel nädalal dollari vastu arvestatava taastumise, kuid GBPUSD jõudis reedeks 1,5660 tasemeni, kuid on uut nädalat alustanud langusega, olles dollari vastu kukkunud praeguseks hetkeks 0,95% ja kaupleb 1,5460 taseme juures.

Väljavaated naelsterlingile on hetkel samas toetavad, kuna Credit Suisse kohaselt ootavad turuosalised käesoleval aastal Inglismaa keskpangalt intressimäärade tõstmist vähemalt 25 baaspunkti võrra. Surve intressimäärade tõstmiseks ilmselt suureneb lähikuudel, tingituna kõrgest inflatsioonisurvest, millele avaldab omakorda survet 1. jaanuarist 20% peale tõstetud müügimaks. Seega oodatakse Inglismaa keskpangalt monetaarpoliitika normaliseerimist, kuigi valitsuse kärpekavad saavad kindlasti ajutiselt rõhuma majanduskasvu väljavaateid, mis omakorda avaldavad keskpangale survet majanduskasvu toetamiseks.

Alanud nädala Suurbritannia makrokalender on suhteliselt hõre: teisipäeval avaldatakse rahapakkumise M4 novembrikuu muutus, kinnisvaralaenude andmed, tarbijakrediidi muutus ja PMI tootmissektori indeks. Neljapäeval ilmub PMI teenustesektori indeks ja reedel Halifax majahindade andmed.

GBPUSD

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon