Doug Kass: üllatused 2011. aastal - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Doug Kass: üllatused 2011. aastal

Nelli Janson

04.01.2011 10:33

Aegade algusest saadik on inimesed üritanud tulevikku ennustada ning  erinevate märkide põhjal prognoosida aset leidvaid sündmusi. Vaatamata sellele, et  ennustamine on üsna  tänamatu töö, siis on sellest uue aasta hakul saanud isegi teatavat laadi traditsioon. Nüüd, mil me seisame taas ühe verivärske aasta lävepakul on sobiv aeg tegeleda ennustamisega.

Seekord on ennustaja rolli võtnud endale legendaarne fondijuht Doug Kass, kes on juba 8 korda uue aasta hakul toonud investoriteni oma nägemused sündmustest, mis võiks tema arvates järgneva kaheteist kuu jooksul aset leida.

Sissejuhatuseks oma 2011. aasta üllatuste nimekirjale vaatab ta kriitilise pilguga tagasi ka oma eelnevatele prognoosidele.  Tema 2010. aasta tulemus, kus ennustustest läks täppi ainult 40%, oli ka alla tema ennustuste täituvuse keskmise tulemuse. Võrdluseks võib tuua , et täppi on läinud 50% 2009, 60% 2008, 50% 2007, 30% 2006, 20% 2005,45% 2004  ja 30% 2003. aasta ennustustest.
Kassi sõnul on ka käesoleval aastal nii investoritele kui ka kogu maailmale nii mõnigi üllatus varuks ning alljärgnevalt toon teieni kokkuvõtva ülevaate Doug Kassi Realmoney. com veebilehel ilmunud prognoosidest 2011. aastaks.

Esiteks usub Kass, et esimene poolaasta  tõotab USA majanduses tulla tugev, aga mitmed faktorid viitavad nõrgenevale teisele poolaastale, mis omakorda seavad ohtu ettevõtete kasumikasvu prognoosid.

Tema sõnul jäävad ameeriklased endiselt üsna pahurasse tujusse, kuna tööpuudus püsib vaatamata ajutisele paranemisele endiselt väga suur. Lisaks sellele satub kinnisvaraturg surve alla, kuna intressid tõusevad ning sundmüügid paisutavad varude mahtu. Ka toorainete hinnatõus rõhub ettevõtete kasumeid ning vähendab tulude vabalt kasutamise võimalust. Kassi arvates võetakse valituse poolt  hetkeks ka arutluse alla toorainete hinnakontrolli teema, aga jäetakse see üsna varsti kõrvale, samal ajal kui nafta hind tõuseb tasemele $125 barreli kohta.

Teiseks näeb Kass, et pinge poliitikas lõikab sisse ka majandusse ning teisel poolaastal hakkab mõjutama tarbijausaldust ning majanduskasvu.

Aina vaenulikum õhkkond vabariiklaste ja demokraatide vahel paneb väljakutse ette ka turud ning kuna 2012. aasta presidendivalimised jõuavad aina lähemale, siis tõenäoliselt jätab president Obama oma äsja vermitud näilised  tsentristlikud seisukohad kõrvale ning asepresident Hillary Clintonist saab Obama administratsiooni pitbull vabariiklaste opositsiooni vastu.
Kahe partei hõõrumine ei aita mingil moel kaasa eelarve defitsiidi vähenemisele ning samuti takistab salaviha väga vajalike õigusaktide vastuvõtmist.

Kinnisvaraga seotud firmade aktsiad kukuvad teisel poolaastal kokku ning finantssektori aktsiad annavad käest ära kogu 2010. teise ja 2011. aasta esimese poole aasta tõusu.

 Kass usub, et aina kallinevad toorainete hinnad saavad üheks suurimaks mureks USA turgudel. Kassi prognooside kohaselt kergitab suurenev veepuudus põllumajandussaaduste hindu ning viib sõjalise vastasseisuni Hiina ja India vahel.

Globaalse soojenemise jätkuv efekt, rahvastiku suurenemine, kiirenev industrialiseerimine arenevatel turgudel ( ja sellega seotud suurenevale vee saastatusele ja reostusele) tekitab aina suureneva veepuuduse ning peaaegu geomeetrilise hinnatõusu põllumajandussaadustele, millest omakorda saab ka 2011. aastal üks olulisemaid teemasid aktsiaturul.

Hiinas, kus elab 23% maailma rahvastikust, on kasutada ainult 7% maailma magevee varudest. Olgu öeldud, et riigi veevarud pole jaotunud ka proportsionaalselt, sest Põhja-Hiina koos 550 miljoni elanikuga, mis on ka riigi industrialiseerunud osa, saab kasutada ainult 20% veevarudest samal ajal kui  700 miljoni elanikuga Lõuna-Hiina käsutuses on üle 80% veevarudest. Veevarude jagamine on olnud Hiina ja India vaheliseks konfliktiallikaks juba alates 1962. aastast saadik.

Turg liigub 2011. Aastal Kassi arvates peamiselt külgsuunas.

Kuigi konsensuse arvates tõuseb S&P 500 indeks aasta jooksul 10-15%, siis Kass on veendunud, et SPY liigub aasta lõpus täpselt samal tasemele, kui möödunud aasta lõpus. Nii öelda ühetasane turg on üsna harukordne nähtus, sest alates 1900. aastast on seda ette tulnud ainult kuus korda, kus indeksi liikumine on olnud vähem kui 3% ja Kassi arvates tähistab 2011. aasta selles osas seitsmendat korda.

Hoolimata praegustest üsna ühemõttelistest märkidest USA paranevast majandusest,  aasta edenedes ootused aina kasvavad, kuid jätkuvad löögid  Washington DC-st õõnestavad usaldust ning Kassi arvates muudab majanduse iseseisva taastumisvõime veelgi hapramaks.

Käesolev aasta on Kassi sõnul edukas oppurtunistlike kauplejate jaoks, kuid halb “osta ja hoia” investoritele ning 2011. aasta lõpus pole põhjust pidutseda ei karudel ega pullidel.

 Kõige halvemad esinejad 2011. Aastal on Kassi arvates toiduainete ja restorani sektori aktsiad. Kallinevad tooraine hinnad panevad toiduainete tööstuse aktsiad surve alla ja rahvusvahelised restoraniketid nagu Darden Restaurants (DRI), McDonald’s (MCD), Yum! Brands (YUM), Brinker International (EAT) and Ruby Tuesday (RT) satuvad kõik löögi alla, kuna külastatavus langeb kallimate hindade tõttu.

Kassi sõnul võib kullast saada käesoleval aastal saada kõige volatiilsem ning halvemini esinev varaklass ning usub, et esimese nelja nädala jooksul kukub kulla untsi hind rohkem kui $250.

 Käesoleval aastal saab Kassi arvates üks tähelepanuväärsemaid tehinguid olema Yahoo! (YHOO) ülevõtt Microsofti (MSFT)-I poolt, tehes pakkumise $21,50 aktsia eest.

Kassi sõnul sekkub ülevõttu News Corporation (NWS) kõrgema pakkumisega ning lõpuks valitseb olukorda ikkagi MSFT ja võtab Yahoo! üle $24 aktsia eest. Hetkel peetakse YHOO-d mittetoimivaks firmaks ja väga vähesed usuvad, et Microsoftil on ettevõtte vastu huvi. Kuid Kassi arvates võib tehing olla siiski tulus, sest toob rohkem kriitilist massi ning vahetu kokkupuute kiiresti kasvava Hiina turuga.

 Kass usub, et SEC nn nõiajaht siseinfot kasutavate riski-ja investeerimisfondidele saab uuel aastal sisse veelgi suurema hoo ning huviorbiiti võetakse ka mõned maailma suurimad tehnoloogiafirmad sealhulgas ka üks juhtivaid flash mälude tootjaid. Teravdatud tähelepanu alla satub ka üks kõrgem juhtkonna liige, kes on sunnitud lõpuks ka oma ametist tagasi astuma.

Kuna mitmed käimasolevad uurimised saadavad paljud kauplejad sundpuhkusele, siis sellest tulenevalt kuivab volatiilsus turul ka kokku. Kass usub, et sellest tulenevalt Fox Business Network suletakse huvi puudumise tõttu ning CNBC vähendab oma otseülekannete eetriaega.

Oma osa saab ka Greenwich, Connecticut, kus elavad enamus siseinfo kasutamisega vahele jäänud fondijuhid ja sellest tulenevalt kukub Greenwichi eluasemeturg kokku.

 Kassi nägemuse kohaselt pingutab Hiina 2011. aastal oma majanduse ülekuumenemise ennetamisega üle, rakendades mitmeid karmistamismeetmeid.

Hiina SKT kasvab Kassi arvates järgmisel aastal ainult 5%.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon