Kuidas läks 2010. aasta prognoosimine? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas läks 2010. aasta prognoosimine?

LHV Pank

05.01.2011 00:00

12 kuud tagasi küsisime LHV kasutajatelt, mida toob tiigriaasta ning käisime välja üsna laia teemade spektri, varieerudes kuue kuu EURIBOR-st Eesti tööpuuduseni välja. Nüüd on aeg vaadata ootustele tagasi ning järeldada, kellel 117-st osalejast õnnestus 2010. aasta trende kõige paremini tabada.

Kui tunamullu suutsid  LHV kasutajad konsensuslikult väga edukalt ette näha sündmuste arengut nelja teema osas, siis eelmisel aastal õnnestus seda saavutust korrata. Väga täpselt pandi paika toornafta barreli hind ning USA laiapõhjalise S&P 500 indeksi muutus, üsna lähedale jõuti aga kuue kuu EURIBOR-i ja Eesti 2010. aasta kolmanda kvartali tööpuuduse prognoosimisel. Oluliselt erinevamaks kujunes aga kulla untsi hind, EUR/USD kurss, Tallinna börsiindeks OMXT, Eesti 2010. aasta kolmanda kvartali SKT ja kinnisvarahinnaindeks.    

117 osaleja keskmised prognoosid 

Kõige täpsemini prognoosis üheksa erineva instrumendi liikumist kasutaja nimega naxitrall, kellele oleme auhinnana välja pannud raamatu. Seda, kuidas kellelgi läks, saab näha siit. Ühtlasi olgu öeldud, et eelmisel aastal muutsime veidi oma punktide jagamise süsteemi. Endiselt andsime kõige täpsemale 10 punkti, ent saajate arvu suurendasime minimaalselt 40 peale ning silmade jagamisel arvestasime ka järjekorraga. Ehk kui kolm osalejat olid ennustanud nafta hinda võrdselt väikseima hälbega tegelikust näidust, said nad 10 punkti. Teiseks parima tulemuse omanik sai aga neljanda koha punktid ehk antud juhul 9,25 punkti. Usume, et antud süsteem aitab täpsemaid prognoosijaid varasemast paremini hinnata.   

Põhiküsimuste kõrval oleme iga aasta välja pannud ka kolm lisaküsimust. Need lähtuvad peamiselt mõnest aktuaalsest teemast ega anna vastajatele punkte. Eelmisel aastal tundsime muuhulgas huvi selle vastu, kelle võiduga võiks lõppeda jalgpalli maailmameistrivõistlused. Tugev vägikaikavedu kujunes lõpuks kahe favoriidi vahel, kui Brasiilia ja Hispaania said kokku ligi 60% kõikidest häältest. Suurimaks lugesid foorumlased võidušansse siiski Brasiilia puhul, kes pidi sel korral paraku kodutee ette võtma pärast veerandfinaali matši. Hispaania aga saavutas oma ajaloo esimese maailmameistrivõistluste võidu.   

Teises lisaküsimuses uurisime LHV kasutajate veendumust euro kasutuselevõtu kohta. Kuigi domineeriv osa arvas aasta tagasi, et Eestis on täna käibel euro, siis Euroopa võlakriis ning Maastrichti kriteeriumite võimalik mittetäitmine jätsid mõned vastajad skeptiliseks.

                                             

Et harilikult toob aasta ikka mõne suurema üllatuse, siis neid üritasime välja selgitada kolmanda lisaküsimusega. Antud kommentaarid leiab lingina lisatud tabelist osalejate nimede alt. 
  
Täname kõiki jagamast meiega oma arvamust ning ootame Teid juba kirja panema mõtteid 2011. aasta kohta foorumis pealkirjaga „Head uut aastat - prognoosid 2011. aastaks“.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon