Osariikide maksutulud paranemas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Osariikide maksutulud paranemas

Vallo Lees

06.01.2011 10:30

USA osariikide finantsseisund ei ole just kiita. Teatavasti on viimased hädas eelarvepuudujääkidega ning järjest kallimaks on muutunud ka defitsiidi finantseerimine võla emiteerimisega. Kuid 2010. aasta kolmanda kvartali andmed näitavad, et osariikide maksutulud on tõusnud. Kas olukord võib paraneda?

Census Bureau andmete kohaselt jätkasid osariikide ja kohalike omavalituste maksutulud tõusutrendi, kuid jäävad endiselt allapoole kriisieelseid tasemeid. Samuti arvatakse, et 2011. aasta võib trendi jätkamine olla raskendatud. Kokku laekus osariikidele ja kohalikele omavalitsustele maksudes eelmise aasta kolmandas kvartalis $284.3 miljardit, mida on 5.2% rohkem kui aasta tagasi samal perioodil. 2009. aasta eelviimases kvartalis langesid maksutulud aasta baasil 5.4%. Tennesee ülikooli professori William Foxi sõnul on märgata tulude suurenemist, kuid osariigid jäävad suure tõenäosusega edasi vaevlema majandusraskustesse, kuna praegused kulutused ei vasta hetke sissetulekutele.

Maksuliikide lõikes võis täheldada suurimat tõusu eraisikute tulumaksu ja käibemaksu osas, mis koos ameeriklaste suurenenud palkade ja tarbimisega taastunud on. Paljud linnad ja osariigid on just neid makse tõstnud, et tulla toime majandusraskustega. Eraisikute tulumaksu laekumine suurenes kolmandas kvartalis 4.8% ning käibemaksu tulu tõusis samal ajal 4%. Kokku laekus eraisikute tulumaksu $60.5 miljardi väärtuses ning käibemaksu $72.1 miljardi ulatuses. Census Bureau hinnangul moodustab eraisikute tulumaks ca 40% kogu osariikide maksutuludest. Ettevõtete tulumaksu laekumine, mis on volatiilne, langes 3.3%, olles $9.3 miljardit. Viimasest kaheteistkümnest kvartalist on ettevõtete tulumaks langenud üheksal korral.

Maamaksude laekumine suurenes 2010. aasta kolmandas kvartalis võrreldes aastatagusega 7.8%, küündides $90.5 miljardini. Maamaksude laekumine on aga tugevalt sesoonne, sest enamus maamaksust kogutakse esimeses ja neljandas kvartalis. Nagu allolevalt jooniselt näha, siis on maamaksutulu pidevalt suurenenud hoolimata järsust kinnisavarahindade langusest. Selle põhjuseks loetakse viitaega uute väärtuste arvestamisel ning tõusnud maksumäärasid. Paljudel osariikidel on maamaksumäära suurendamine seotud kinnisvara hinnaga. Majaomanikele tähendab see head tõusval turul, sest nende kodu väärtus tõuseb kiiremini kui maks, kuid langeval turul jätkavad maksumäärad tõusmist, kuna hinnangud majade turuväärtuste kohta püsivad jätkuvalt kõrgemal tasemel kui praegune turuväärtus. Samas näitavad mõned raportid, et linnades võib maamaksu laekumine väheneda. National League of Cities prognooside kohaselt langes 2010. aastal linnade maakmaksutulu 1.8% ning vähenemist oodatakse ka käesoleval ning järgmisel aastal.

Allikas: Census Bureau

Rockefeller Institute esialgsetel andmetel, mis avaldati enne Census Bureau numbreid, olid tulude laekumises eesotsas osariigid, mis on rikkad loodusvarade poolest. Nende hulka kuulub naftaküllane North Dakota ja söekaevanduse osariik West Virginia. Samuti suurenesid maksutulud enim osariikides, kus inimeste sissetulekud on taastunud. Näiteks Connecticuti osariigis suurenes maksude laekumine võrreldes aastatagusega 11.9%, kusjuures eraisikute tulumaksu laekumine paranes 13%. Halvemini läks lääneosas paiknevatel osariikidel, kus kinnisvarakriis oli rängem. California osariigi maksutulud suurenesid ainult 0.6%. Kõige enam lagesid maksutulud Alaskas, tervelt 37.8%. Kukkumine tulenes peamiselt nafta- ja gaasitootmisega seotud maksude laekumise vähenemisest tulenevalt odavnenud toorainehindadest ja tootmismahu langusest.

Allikas: Bespoke Investment

Bespoke koostas graafiku, millel on näha viimase nelja kvartali maksutulusid. Vaadates joonist vaadates ei tundugi maksutulude laekumise langus viimase 75 aasta kõige rängema majanduskriisi ajal kuigi suur. Viimase aja madalseisus langesid ettevõtete maksutulud 4.8% oma tipust ning hetkel on kõige aegade kõrgeimast tasemest puudu kõigest 3.1%. Samuti on alumisel graafikul näha, et hoolimata viimase kahekümne aasta suurimast langusest maksutulude laekumistes, on viimased taastumas. Kolmanda kvartali andmeid arvestades on viimase nelja kvartali maksutulud võrreldes aastatagusega suurenenud 1.8%.

Allikas: Bespoke Investment

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon