Valuutaturg: Eurotsooni probleemid ilmutavad end taas - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Eurotsooni probleemid ilmutavad end taas

Risto Sverdlik

29.06.2010 16:24

Euro on päeva jooksul jätkanud langust, kukkudes USA dollari suhtes allapoole 1,22 tasemest. Kuigi makronäitajatest tulid eurotsooni majandususalduse andmed oodatust paremad ja kolm Saksamaa suurpanka väidetavalt läbisid Euroopa stressitesti, ei suuda need andmed peletada eemale muresid eurotsooni finantssüsteemi tervisliku seisundi pärast.

Tõsist peavalu põhjustab pangandussektori finantseerimisvõime pärast neljapäevast Euroopa Keskpanga LTRO-programmi lõppemist. Muresid süvendab euro suhtes omakorda ka Bank of International Settlements’i (BIS) hoiatused pangandussektori likviidsuse osas. BIS kohaselt süvendavad keskpankade ülimadalad intressimäärad ja valitsuste fiskaalsed stiimulpaketid olukorra problemaatilisust, suurendades moraalse ohu tekkimisvõimalust. See olukord võib BIS raporti kohaselt viia „zombi pankade“ tekkimiseni, mis oli iseloomulik Jaapani „kadunud kümnendile“.

USA dollar, Šveitsi frank ja Jaapani jeen jätkavad safe-haven staatuses olemist. Jeen on tugevnenud kõikide oluliste valuutade suhtes; USA dollari suhtes on jeen tugevnenud juuni algusest, kukkudes 92,82 tasemelt 88,52 juurde. USA dollar on Austraalia dollari suhtes teinud tugeva kahepäevase ralli, kukkudes täna 0,8550 tasemeni. USA turgude avanemisel on oodata edasist USA dollari tugevnemist.

(Seisuga 16.20)

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon