Valuutaturg: Euro liigub kõrgemale - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Euro liigub kõrgemale

Risto Sverdlik

01.07.2010 17:42

Euro on tänase kauplemispäeva jooksul tõusnud USA dollari vastu kõrgemale eilsest 1,2300 tasemest, saavutades täna uueks tipuks 1,2450. Euro tõusuks andis hoo ennekõike Euroopa Keskpanga (ECB) tänane 1-nädalase tähtajaga laenupakkumine kommertspankadele. ECB pakkumise tulemusena tekkis nõudlus raha järele 78 pangal kogusummas €111,2 miljardit, mis koos eilse 3-kuulise tähtajaga laenudega moodustas laenupaketi kogusummas €243,1 miljardit. Kuigi eilne oodatust väiksem laenusoov süstis turgudesse usku, et eurotsooni pangandussüsteem ei olegi nii problemaatiline kui algselt kardeti, jääb kahe päeva kogusumma siiski napilt alla €250 miljardile, mida eeldati pankadel vaja minevat.

Euroopa olulisematest makronäitajatest domineeris täna tööstussektori ostujõuindeks (PMI), mis üldjoontes oli turgusid julgustav. Šveitsi, Saksamaa ja Itaalia PMI näidud tulid oodatust paremad, samal ajal kui Prantsusmaa ja Suurbritannia näidud jäid ootustele alla. Terve eurotsooni näit jäi samas eelmise kuuga võrreldes muutumatuks, andes eurole täna tuge juurde. ECB poolt on siiski endiselt oodata lõdvema monetaarpoliitika jätkamist kui valitsused üritavad avaliku sektori kulutusi koomale tõmmata.

Saksamaa jaemüügi tulemused kasvasid maikuus vastavalt ootustele 0,4%, samas kui tarbimine vähenes aastases lõikes 2,4% (ökonomistid prognoosisid 0,6% langust). Naelsterling on teinud Euroopa sessioonil võimsa taastumise USA dollari suhtes, tõustes päevaga üle 200 baaspunkti; hetkel kaupleb paar 1,5110 juures.

USA uute töötute arvele võtmine oli oodatust kõrgem, kasvades 472 tuhande peale. Olemasolevate kodumüükide arv vähenes 30%, mis ei ole maksusoodustuse kaotamist arvesse võttes üllatav tulemus. USA dollar on hetkel langemas nii euro, jeeni, naelsterlingi kui Šveitsi frangi suhtes.

(Seisuga 17.25)

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon