Valuutaturu nädala eelvaade: Fookus on reedesel pankade stressitesti tulemustel - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Fookus on reedesel pankade stressitesti tulemustel

Risto Sverdlik

19.07.2010 19:32

USA dollar

USA dollari väljavaateid on hetkel keeruline hinnata. Alles hiljuti reageeris dollar koheselt muutustele investorite sentimendis, olles samas soositud safe-haven rollis. Kuid viimaste nädalate jooksul on olnud näha, et USA majanduse nõrgenemisest tulenev dollari fundamentaalselt kehv seisund on riskisoovile reageerimist vähendanud, kuigi riskiisu ei ole samas veel kuhugi kadunud. See muutus on osaliselt tingitud euro korralikust taastumisest: EUR/USD on juuni alguses tehtud 1,1880 põhjast tõusnud tänaseks üle 1100 baaspunkti ehk 9 protsenti. Dollari indeks, mis näitab dollari tugevust kuuest peamisest valuutast koosneva korvi (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF ja SEK) suhtes, on kukkunud kahe kuu põhja. Sellega on katkenud 2009. aasta detsembrist alanud dollari ralli ja peamine küsimus on selles, kas tegemist on korrektsiooniga või on dollar ümber pööranud?

NYBOT US Dollar Index

Kui kindlat riskitrendi ei teki ja probleemid eurotsooni võlakriisi ümber hõrenevad, siis võib dollar veelgi edasi kukkuda. USAs on probleeme kolme peamise faktoriga, millega hinnata ka valuuta tugevust: majanduse kasv, stabiilsus ja intressimäärade tõusupotentsiaal. Järgmisel reedel avaldatavad II kvartali SKT andmed, kasvav eelarvedefitsiit ja intressimäärade ülimadalale tasemele jätmine töötavad kõik hetkel dollari vastu. 

Euro

Euro lõpetas eelmise nädala USA dollari vastu tänu taastunud optimismile ja korralikele eurotsooni makronäitajatele võrdlemisi kõrgel. Muljetavaldavad tööstustoodangu näidud aitavad kinnitada eurotsooni makronäitajate sentimenti ja viitavad sellele, et majanduse taastumine on kindlamatel jalgadel. Lisaks aitas edukas Hispaania võlakirjaoksjon hajutada muresid euroriikide võlakriisi ümber. Samas püsivad kahtlused regionaalpankade krediidi usaldusväärsuse üle. Nimelt näitas Euroopa keskpanga raport, et just nimelt Hispaania pangad sõltuvad kõige rohkem keskpanga rahastamisest. 

EUR/USD

Nädala olulisemad sündmused

Kõige olulisem käesoleva nädala sündmus saab olema reedel avaldatavad eurotsooni pankade stressitesti tulemused. Parimal juhul näitavad tulemused, et pankadel ei ole märkimisväärseid likviidsusprobleeme. Halvimal juhul ilmneb, et pangad jäävad Euroopa keskpanga rahastamisest sõltuvaks vähemalt ka lähitulevikus. Krediidianalüütikud on üritanud koostada nimekirja pankadest, mis suurema tõenäosusega kukuvad testis läbi. Juhul kui testid osutuvad usaldusväärseks, siis saab kindlasti näha ka testis põrujaid.

Teisest küljest on mitu Euroopa ametnikku avaldanud testide tulemuste osas kindlameelsust. Näiteks Hispaania aserahandusminister Jose Manuel Campa on oma riigi pankade seisu kommenteerides vägagi enesekindel, öeldes, et Hispaania saab testide avaldamisest ainult võita. Itaalia keskpanga juht Mario Draghi ütles, et Itaalia pankade kapitaliseeritus on tublisti üle miinimumi. Ja Iirimaa keskpanga juht ütles, et Iiri pangad on läbinud juba palju karmimaid teste. Rahvusvahelise valuutafondi juhi Strauss-Kahni hinnangul vajavad ainult mõned väiksemad pangad refinantseerimist.

Edukad Hispaania ja Kreeka võlakirjaoksjonid koos poliitikute ja ametnike optimismiga on sisestanud eurole tuge. Juhul kui testid paljastavad suuremaid probleeme eurotsooni pankades, satub ka euro surve alla. Sama võib juhtuda ka siis kui testid näitavad väga väheste pankade likviidsusprobleeme, sest sellisel juhul satub kahtluse alla testi enda läbipaistvus ja usaldusväärsus. Võttes siiski arvesse, et EUR/USD saavutas juba reedesel kauplemispäeval 1,3000 taseme, ei pruugi euro suuremat jõudu enam leida.

USA makronäitajate koha pealt on alanud nädal võrdlemisi hõre. Täna avaldati NAHB kinnisvaraturu indeks, mis langes juuni 16 pealt 14 peale (konsensus oli 16). Teisipäeval ilmub ABC tarbijausalduse indeks ja uute alustatud koduehituste arv. Neljapäeval tulevad esmase töötuabiraha taotlused, olemasolevate kodude müük ja leading indicators – üleüldine kümnest komponendist koosnev indeks. Kolmapäeval esineb Föderaalreservi juht Ben Bernanke senati panganduskomitee ees, kus ta räägib keskpanga monetaarpoliitika tulevikuplaanidest.

Euroopa makronäitajatest ilmus täna eurotsooni jooksevkonto defitsiit, mis hooajaliselt kohandatuna suurenes eelmise perioodi €5,6 miljardi pealt €5,8 miljardi peale. Ehitusmahud langesid eelmise kuuga võrreldes 1%. Teisipäeval ilmub Saksamaa juunikuu tootjahinnaindeks. Neljapäeval ilmub eurotsooni ja Saksamaa PMI tootmisindeks ja teenindusindeks. Lisaks avaldatakse neljapäeval ka eurotsooni maikuu uute tööstustellimuste andmed ja tarbijausalduse indeks. Nädal lõppeb reedel avaldatava IFO ärikliima indeksiga.

Suurbritannia makronäitajatest avaldatakse teisipäeval juunikuu avaliku sektori laenukohustuste suurenemise andmed, mis konsensuse alusel peaks vähenema eelmise kuuga võrreldes £16 miljardi pealt £13 miljardi peale. Lisaks ilmuvad juunikuu kodulaenude andmed ja juulikuu CBI optimismiindeks. Kolmapäeval avaldatakse Inglismaa keskpanga kohtumise memod, millele järgneb juunikuu jaemüügi tulemused. Reedel avalikustatakse II kvartali SKT prognoosid.

Kanada olulisim näitaja saab olema teisipäevane Kanada keskpanga intressimäära otsus. Ootuste kohaselt kergitatakse intressmäära 0,25 protsendipunti võrra 0,75% peale. Kolmapäeval järgnevad hulgimüügi tulemused ja neljapäeval jaemüügi tulemused. Reedel ilmuvad juunikuu tarbijahinnaindeksid.

Austraaliast tuleb teisipäeva varahommikul Austraalia keskpanga juulikuu kohtumise memod ja kolmapäeval II kvartali äriusalduse indeks. Neljapäeval ilmuvad II kvartali impordi ja ekspordi hinnaindeksid.

Valuutapaarid seisuga 19.45:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon