Valuutaturg: Jaapan süstib pankadesse 3 triljonit jeeni - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Jaapan süstib pankadesse 3 triljonit jeeni

Risto Sverdlik

21.07.2010 10:14

Tänase päeva olulisim sündmus saab olema Föderaalreservi juhi Ben Bernanke ettekanne USA senati pangandus- ja rahanduskomitee ees, kus ta annab ülevaate FEDi monetaarpoliitika tulemustest ja väljavaadetest. USA majandus tundub hetkel kaotavat impulssi ja deflatsioonihirmud annavad alust oodata keskpanga lõdvema monetaarpoliitika jätkumist.

Teine tänane oluline sündmus on Inglismaa keskpanga juulikuu kohtumise memode avalikustamine. Eelmisel kuul hääletas üks keskpanga liige Andrew Sentance intressimäärade 0,25 protsendipunktilise tõstmise poolt; kõikide eelduste kohaselt jäi ta sellele seisukohale ka juulis. Siiski võib eeldada, et juulikuu kohtumisel oli ta jälle üksinda intressimäärade tõstmise poolt.

Kanada keskpank otsustas vastavalt turgude ootustele tõsta eilsel kohtumisel intressimäärasid 0,25 protsendipunkti võrra 0,75% peale. See oli teine tõstmine viimase kahe kuu jooksul, kuid ametnike kinnitusel ei ole edasise intressimäära kergitamise osas lähiajal põhjust spekuleerida. Samas alandas keskpank majanduskasvu prognoose 3,7% pealt 3,5% peale käesolevaks aastaks ja 2011. aastaks 3,1% pealt 2,9% peale. Kanada dollar tugevnes eile USA dollari vastu 1,2% ja on tugevust näidanud antud paaris ka täna. Hetkel kaupleb USD/CAD 1,0392 tasemel.

Jaapani keskpank (BOJ) avaldas täna öösel samuti oma juunikuu kohtumise memod, kus keskpank otsustas jätkuvalt jätta intressimäärad ülimadala 0,1% peale. Põhjuseks toodi mured võimaliku deflatsiooniohu pärast. BOJ jätkab ka aktiivselt oma rahaturu operatsioone: pankadesse tahetakse süstida laenude näol 3 triljonit jeeni ühe aastase tähtajaga 0,1% intressi juures. Eesmärgiks on ettevõtete toetamine ja likviidsuse suurendamine.

Esimeses kvartalis näitas Jaapani majandus 5-protsendilist aastast kasvu; eelmine kvartal oli SKT kasvanud 4,9% (YoY). BOJ sõnul näitab Jaapani majandus paranemise märke, mida toetab suurenenud eksport ja Jaapani ettevõtetepoolne kapitalikulutuste kasv. Teisest küljest lisab majandusele survet Euroopa võlakriis, mis vähendab eurotsooni nõudlust Jaapani ekspordile. Jeen kaotas eile USA dollari suhtes 0,9%, kuid on tänase öö jooksul võtnud tagasi üle 0,4%. Paar kaupleb hetkel 87,110 juures. 

Valuutapaarid seisuga 10.10:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon