Valuutaturg: Eurotsooni tööstustellimus vähenes - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Eurotsooni tööstustellimus vähenes

Risto Sverdlik

12.08.2010 17:32

Valuutaturgudel on riskisoov hetkel kadunud ja investorid otsivad kaitset kolmest safe haven valuutast: USA dollarist, Jaapani jeenist ja Šveitsi frangist. Dollari indeks on tõusnud terve nädala ja jõudis täna 2 nädala tippu 82,94 punkti juures. Dollarile annab tuge jätkuvalt laekuvad kehvad USA makroandmed. Kui Föderaalreserv teatas teisipäeval majanduse taastumise pessimistlikust väljavaatest, siis täna avaldatud töötuabiraha taotlejate arv kinnitas selle paikapidavust.

Esmaste töötuabiraha taotlejate arv kasvas vastu turuootusi eelmise kuuga võrreldes 2000 tuhande inimese võrra 484 tuhandeni – kõrgeim tase alates veebruarist. Jätkuvate töötu abiraha taotlejate arv langes 1,2 miljoni võrra, kuid lisatoetuste saajate arv tõusis samas 1,34 miljoni inimese võrra, kuna valitsus laiendas toetuste saamise kriteeriume. Ettevõtetelt on oodata palkamisest hoidumist, kuna sisetarbimine on endiselt madal ja välisturgude nõudlus USA kaupade järele on nõrk.

Euro kukkus dollari vastu täna $1,2779 tasemeni, mis on ühtlasi kolme kuu madalaim hind. Käesoleva nädala esimestel päevadel kukkus euro pigem riskiküllastusest tingitud dollarihuvist, kuid täna sattus euro surve alla otseselt eurotsoonist tulnud negatiivsete uudiste peale. Esiteks langes eurotsooni juunikuu tööstustellimused 0,1%, kuigi oodati 0,6% kasvu. Küll aga korrigeeriti maikuu tellimused ülespoole. Avaldatud andmed seavad terve suve valitsenud Euroopa majanduse tugeva taastumise küsimärgi alla. Lisaks on uuesti tähelepanu alla sattunud ka Euroopa riikide võlateemad. Teise negatiivse uudisena tuli Kreeka 12 protsendini tõusnud töötusemäär ja esialgsed SKT andmed, mille kohaselt langes majandus II kvartalis 1,5% ja aastases lõikes 3,5%.

Naelsterling on jätkanud oma kaotusi USA dollari vastu. Eelmisel reedel ja käesoleva nädala esmaspäeval saavutatud 1,6000 tasemelt on kukutud 2,7% ja täna saavutati põhi 1,5563 juures. Hetkel kaupleb paar 1,5590 tasemel.

Valuutapaarid kell 17.10:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon