Valuutaturg: Dollar kerges languses - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Dollar kerges languses

Risto Sverdlik

17.08.2010 10:03

Varahommikul avaldas Austraalia keskpank augustikuu kohtumise protokollid, millest selgub, et alates maist 4,5% peal olev intressimäär on nende hinnangul „jätkuvalt sobiv“, võttes arvesse suurenenud ebakindlust globaalmajanduse taastumise ning koduturu jahenemise tingimustes. Keskpank tõi välja, et tendents on hetkel suurenenud säästmise ja laenumahtude vähenemise suunas, tuues põhjusena välja kodumajapidamiste ettevaatlikkuse oma kulutuste tegemisel. Samas peeti seda kaevandussektori buumi vastu tasakaalustavaks inflatsiooni pidurdajaks. Lõppkokkuvõttes anti mõista, et edasisi intressimäära tõstmisi pole nii pea plaanis teha. Austraalia dollar on eilse ja tänase päeva jooksul tõusnud USA dollari vastu 0,75%, kaubeldes hetkel $0,9005 taseme juures. AUD on tõusnud ka kõikide teiste peamiste valuutade suhtes.

USA dollar on öö jooksul jätkanud eilset langust. Dollari indeks on tänase hommikuga kukkunud 0,2% 82,41 tasemeni. Kui üldiselt on USA dollar olnud peamine safe haven valuuta Jaapani jeeni ja Šveitsi frangi kõrval, siis viimase aja frangi samaväärne tugevnemine võib viidata potentsiaalsele muutusele globaalmajanduse suhtumises USA dollarisse. Kui dollar oli viimased aastad tugeva müügisurve all, siis paljude analüütikute meelest tähendas see dollarist eemaldumist, et vältida liigset sõltuvust dollari kõikumistest. Samas on veelgi üllatavam dollarist eemaldumine ka ebakindluse tingimustes ja riskisoovi puudumisel, kui nõudlus peaks dollari vastu olema suurim. Eeldatavasti ei ole selle taga kõigest soov investeerida kõrgema tulususega valuutadesse, vaid ka soov omada lisaks dollarile atraktiivseid alternatiive safe haven investeeringuna.

Tänased peamised sündmused on kell 11.30 avaldatav Suurbritannia juulikuu tarbijahinnaindeks, mis kasvab ootuste kohaselt 3,1% (YoY) ja langeb 0,2% (MoM). Kell 12.00 ilmuvad eurotsooni ja Saksamaa ZEW majandusolukorra indeksid. USA sessioonil on olulisemateks makroandmeteks alustatud koduehitused ja tootjahinnaindeks.

Valuutapaarid kell 9.55:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon