Valuutaturg: Jaapani keskpank laiendab stiimulprogramme - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Jaapani keskpank laiendab stiimulprogramme

Risto Sverdlik

30.08.2010 16:36

Jaapani keskpank otsustas tänasel erakorralisel kohtumisel laiendada „kvantitatiivse lõdvendamise“ programmi, lootes, et sellega suudetakse takistada jeeni edasist tugevnemist. Uued meetmed sisaldavad endas keskpangapoolse ettevõtetele suunatud laenuprogrammi mahu suurendamist 30 triljoni jeenini ja tagasimaksmise tähtaja pikendamist kolme kuu pealt poole aastani, intressiga 0,1%. Tänased sammud pole siiski nii agressiivse iseloomuga kui osad analüütikud ootasid. Kui jeen peaks tugevnemist jätkama, võib ilmselt oodata sarnaste programmide laiendamist ja potentsiaalselt ka otsest valuutaturgudele sekkumist. Lisaks avaldatakse homme ka uue stiimulprogrammi üksikasjad. Jeen jätkas täna dollari vastu tugevnemist, olles päeva peale tõusnud üle 0,6%. Hetkel kaupleb jeen ¥84,76 taseme juures.

Täna päeval avaldati eurotsooni augusti majandusindeksid. Majandususalduse indeks tõusis eelmise kuu 101,1 punkti pealt 101,8 peale, mis on parim näitaja alates 2008. aasta märtsist. Ärikliima indeks jäi püsima vastavalt ootustele -4 punkti juurde ja tarbijausalduse indeks tõusis -14 punkti pealt -11 peale. Headele tulemustele vaatamata satub Euroopa turusentiment lähikuudel surve alla. Euroopa keskpanga juht Jean-Claude Trichet hoiatas reedel peetud kõnes, et valitsused riskivad finantskriisist tingitud võlataseme „kadunud kümnendiga“. Euro ei suutnud jätkata dollari vastu kolm päeva kestnud tõusu ja kaupleb hetkel 0,4% madalamal $1,2707 taseme juures. Jeeni vastu on euro kaotanud täna üle 1% ja kaupleb hetkel ¥107,57 taseme juures.

Naelsterling oli täna hommikul dollari vastu reedeseid kaotusi tasa tegemas, tõustes kuni $1,5578 tasemeni, kuid viimase 5 tunni jooksul on naelsterling loovutanud dollari vastu 0,4% ja paar kaupleb hetkel $1,5514 juures. Samas teatas Inglismaa keskpanga aseesimees Charles Bean reedel, et majanduse taastumise toetamiseks võib vaja minna keskpangapoolseid edasisi meetmeid, kuna erasektor on endiselt nõrk. Lähtudes samas tõsiasjast, et inflatsioonimäär on Suurbritannias üle 3%, ei saa keskpank monetaarpoliitikat enam väga palju lõdvendada.

Valuutapaarid kell 16:30

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon