Valuutaturg: Pankade stressitestid viisid euro langusse - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Pankade stressitestid viisid euro langusse

Risto Sverdlik

07.09.2010 10:00

Aasia sessioonil toimusid mõned olulised sündmused. Jaapani keskpank jättis intressimäära muutmata 0,1% peale, põhjendades otsust eesmärgiga toetada majanduse taastumist. Otsus vastas ka turuosaliste ootustele. Ühtlasi jäeti muutmata ettevõtetele suunatud laenuprogrammi mahud, mis alles augustis tõsteti 30 triljoni jeenini. Igakuiselt ostab keskpank valitsuse võlakirjasid 1,8 triljoni jeeni ulatuses. Otsusele järgnenud kommentaarides ei mainitud võimalikku sekkumist valuutaturgudele, et aidata ekspordisektorit, takistades jeeni tugevnemist. Jeen aga jätkab rahumeeli tugevnemist, olles tänase ööga tugevnenud dollari vastu 0,2% ja läbides hetkeks ka ¥84,00 taseme. Euro vastu on jeen tõusnud täna 0,9% ja kaupleb hetkel ¥107,50 tasemel.

Öösel tõstis uuesti pead juba unustatud mure Euroopa pankade stressitesti tulemuste ümber. WSJ avaldas artikli, milles tuuakse välja stressitesti vajaka jäämised. Muu hulgas juhiti tähelepanu sellele, et osad pangad olid jätnud avaldamata täpset informatsiooni kui palju on neil portfellis võlakriisis olevate riikide võlakirjasid – samas juhiti tähelepanu sellele juba juulis kui stressitesti tulemused avaldati. Eelmise nädala lõpul taastunud riskisoov kadus kiiresti ja euro sattus müügisurve alla. Euro on praeguseks hetkeks langenud dollari vastu üle 0,6%, kaubeldes taaskord allpool $1,2800 piiri. Eilseks tipuks saavutas euro $1,2918 taseme. Eurole lisas survet ka uudis, et Saksamaa 10 suurimat panka vajavad üle €100 miljardi uut kapitali, et vastata uutest regulatsioonidest tulenevatele nõuetele.

Intressimäära otsuse tegi öösel ka Austraalia keskpank, jättes intressimäära muutmata 4,5% peale. Riskisoovi kadumine viis Austraalia dollari täna öösel langusse, kaubeldes hetkel USA dollari vastu 0,4% madalamal ehk $0,9140 juures. Riskisoovi kadumisest on kasu lõiganud ka Šveitsi frank, mis on dollari vastu tõusnud täna ca 0,2% ja kaupleb hetkel 1,0097 taseme juures.

Valuutapaarid kell 9.50:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon