Valuutaturg: Bernanke kõne tekitas turgudel liikumist - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Bernanke kõne tekitas turgudel liikumist

Risto Sverdlik

15.10.2010 16:18

Täna on sõna võtnud mitmed Euroopa keskpanga (ECB) ametnikud. Jose Manuel Gonzales-Paramo sõnul ei toimu riikide vahel mingisugust „valuutasõda“; küll aga toimub pidev dialoog mitme arenenud ja areneva riigi juhtide vahel, et stabiliseerida rahvusvahelist rahandussüsteemi. Samas sõnas ta, et Hiina ja veel mõni kaubandusbilansi ülejäägiga arenev riik peaks laskma oma valuutadel vabalt tugevneda.

Juergen Stark – teine ECB liige – võttis sõna Kreeka eelarve tasakaalustamise teemal, sõnades, et Kreeka on õigel teel, kuid teatud paindlikkus peaks jääma. ECB enda monetaarpoliitika kohta ütles Stark, et see on igati sobiv antud majanduslikes tingimustes ja hetkel ei esine ei inflatsiooni ega deflatsiooni riski. ECB liige Noyer ütles aga, et madala intressimäära keskkonda ei ole lõpmatuseni võimalik hoida.

Veelgi olulisem oli tänane Föderaalreservi juhi Ben Bernanke kõne, kus ta tõi välja, et eelnevad keskpangapoolsed rahatrükkimise programmid aitasid majandusel taastuda ning uue programmi käivitamiseks on alus olemas, kui inflatsioonimäär jääb püsima „liiga madalale“ tasemele. Bernanke sõnul on keskpank valmis uueks programmiks, kuid küsimus on pigem programmi mahtudes.

Valuutaturud reageerisid Bernanke kõnele suuremate liikumistega. Dollar sattus esialgu tugeva müügilaine alla, kuna Bernanke toetas uue „kvantitatiivse lõdvendamise“ programmi võimalikkust, kuid on nüüd kiiresti taastumas. Euro tõusis kiiresti dollari vastu $1,4157 tasemeni – uus 9 kuu tipp – kuid on praeguseks hetkeks langenud $1,4070 tasemeni.

Austraalia dollar saavutas esimest korda pärast 1982. aastat USA dollari suhtes pariteedi, kuid on hetkel taandunud ja asub $0,9935 taseme juures. Jeen tegi dollari vastu kiire tugevnemise, saavutades hetkeks uue 15 aasta tipu ¥80,86 tasemel, kuid on samuti praeguseks hetkeks taandunud ja kaupleb ¥81,38 juures.

Valuutapaarid kell 16.20:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon