Mida oodata alanud tulemustehooajal? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida oodata alanud tulemustehooajal?

Mikk Taras

17.01.2011 12:27

Järgmisel nädalal hoogustub USAs neljanda kvartali tulemustehooaeg. Analüütikute ootused tulemuste suhtes on pigem tagasihoidlikud, kuid investorite meelestatus on seevastu väga positiivne.

Konsensus ootab laialdaselt jälgitava S&P500 indeksisse kuuluvate ettevõtete neljanda kvartali aktsiapõhiseks kasumiks 21.5 dollarit.  Hoolimata hooajaliselt tugevast kvartalist on seda isegi natuke vähem võrreldes kolmanda kvartaliga. Huvitaval kombel ei ole analüütikute ootused  4Q10 tulemuste suhtes tõusnud hoolimata 10% oodatust parematest kasumitest teises kvartalis ja 8% ootuste ületamisest kolmandas kvartalis. Näiteks Deutsche Banki analüütikud leiavad, et 4Q10 tulemuste ootused on selgelt liiga madal, mis jätab ettevõtetele piisavalt positiivset üllatusruumi. Suurimat üllatust oodatakse jätkuvalt tsüklilistest sektoritest nagu energiaettevõtted ja finantsasutused.

Lisaks tasub siinkohal mainida, et Deutsche Banki S&P500 indeksi aastalõpusiht on Wall Streeti analüüsimajade seas kõige optimistlikum (1550 punkti). Optimistlikud on ka näiteks Goldman Sachsi analüütikud, kes näevad S&P500 indeksit aasta lõpus 1450 punkti juures. Goldman Sachsi hinnangul peaks umbes pool tõusust tulema just kasumikasvu arvelt, mis teeb USA aktsiate valuatsiooni veelgi soodsamaks. Goldman Sachs prognoosib S&P500 indeksi aktsiapõhise kasumi hüpet 84 dollarilt 94 dollarile. Kindlasti tasub tulemustehooajal jälgida, mida ettevõtted ise uuel aastal ootavad. Analüütikute ootuste järgi kauplevad S&P500 ettevõtted hetkel 13.7x järgmise aasta kasumit, mis teeb hinnatasme börsidel soodsaks (ajalooline P/E on olnud 16x, kui reaalintressimäärad jäävad vahemikku 2-4%).

Odavate hinnatasemete juures tasub analüüsimajade hinnangul enne tulemustehooaega oma portfell jätkuvalt lisada just kasvuaktsiaid. Deutsche Banki hinnangul toetab riskantsemaid investeeringuid investorite ebakindlus majanduskasvu suhtes (liiga tagasihoidlikud ootused), madalad kasumikasvu ootused (Q410 tulemustes nähakse isegi EPSi qoq langust) ja kasvuaktsiate madal hinnatase. Näiteks Deutsche Banki selle aasta lemmikaktsiate nimekirjas on autotootja Ford (F), finantsasutus Citigroup (C) ja tehnoloogiaettevõte Apple (AAPL). Goldman Sachsi lemmikvalikute nimekirja kuuluvad näiteks energiasektoris Exxon Mobil (XOM), finantssektoris Bank of America (BAC) ja tehnoloogiasektoris samuti Apple (APPL) (Apple’i aktsiat oleme ostusoovitusega pikemalt tutvustanud ka LHV Pro all).

Paraku ei ole ma kindel analüüsimajade seisukohas, et enne äsja alanud tulemuste hooaega on investorite ootused jätkuvalt madalad, mistõttu ei ole suur hulk turuosalisi veel aktsiaid soetanud. Esiteks näitab seda viimaste kuude ralli börsidel, mis on investorite ootused analüütikutest kõrgemale tõstnud. Nagu Investors Intelligence’i küsitlusest on näha, on investorite positiivne sentiment enne äsja alanud tulemustehooaega koguni viimaste aastate tippude lähedal. Samal ajal on pessimistide arv kukkunud madalaimale tasemele alates mai algusest. Kuigi üsna tagasihoidlike analüütikute ootuste taustal ei pruugi tulemused analüütikutele pettumust valmistada, ei ole ettevõtetele pärast hiljutist rallit siiski turgudel eksimisruumi jäetud. Paraku ei pruugi nõnda positiivse sentimendi taustal isegi alati vaja minna negatiivseid uudiseid, et müügisurve turule tuua. Mäletatavasti oli Investors Intelligence’i küsitluse järgi pessimistide osakaal viimati nõnda madal eelmise aasta mais, millel järgnes koheselt ka flash crash (loe pikemalt siit).

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon