Valuutaturu eelvaade: Tähelepanu all euroala sündmused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu eelvaade: Tähelepanu all euroala sündmused

Risto Sverdlik

17.01.2011 14:53

Euro tegi möödunud nädalal korraliku taastumise, kui pinged Euroopa võlakirjaturul taandusid tänu edukatele Hispaania, Portugali ja Itaalia oksjonitele.

USA dollar

Eelmisel nädalal paranenud olukord Euroopa riikide võlakirjade ümber viis dollari tugevasse langusse. Dollari indeks kukkus terve nädala peale 2,7%, kuid suutis lõpetada reedese kauplemispäeva ülevalpool  79,00 taset, mis on olnud oluliseks toetustasemeks alates novembrikuu lõpust. Uut nädalat on dollari indeks alustanud positiivselt, olles tõusnud 0,35% ja asub hetkel 79,65 punkti juures.

Eelmise nädala makronäitajatest kinnitasid USA majanduspildi paranemist tootmissektoris just tööstustoodangu andmed, mis näitasid detsembris 0,8% kasvu. Tarbijahinnaindeks kasvas detsembris 1,5% peale, kuid toidu- ja energiahindadeta tõusid tarbijahinnad 0,8%, mis kujutab Föderaalreservi hinnangul endiselt veel deflatsioonilist ohtu.

Uus nädal on avaldatavate makronäitajate osas vägagi hõre, millest tulenevalt sõltub dollari käekäik üldisest turusentimendist ja eurotsooni võlakriisi ümber toimuvast. Vähestest näitajatest tasub vast enim silma peal hoida kolmapäevastel alustatud koduehituste andmetel ja neljapäevastel olemasolevate kodumüükide andmetel. Lisaks ilmuvad neljapäeval ka töötuabiraja taotluste andmed.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro tegi eelmisel nädalal tagasi kogu aasta esimese nädala kaotuse, tõustes $1,2860 tasemelt ligi 4,5% $1,3440 tasemeni. Peamine tegur euro võimsal taastumisel tulenes edukaks osutunud Hispaania, Itaalia ja Portugali võlakirja oksjonitest. Omalt poolt on eurole tuge pakkumas ka Hiina ja Jaapani lubadused aidata võlakriisis Euroopa riike, ostes ise kokku nende võlakirju. Vast kõige suurema tõuke andis eurole Euroopa keskpanga juhi Jean-Claude Trichet inflatsioonisurvet puudutanud kommentaarid pärast neljapäevast keskpanga intressimäära otsust. Lisaks tuli uuesti jutuks ka Euroopa kriisifondi reformimine, kuid Saksamaa on endiselt vastu fondi mahu suurendamisele.

Üle väga pika aja tuli Euroopa keskpangalt ka signaal võimaliku intressimäära tõstmise osas, kuigi eelmise nädala kohtumisel jäeti see veel püsima rekordmadala 1% peale, kus see on püsinud alates 2009. aasta maikuust. Keskpanga hinnangul on lähitulevikus oodata inflatsioonisurve kasvu, mida võib tõlgendada ka kui valmisolekut intressimäära tõstmiseks. Vastav samm muudaks samas perifeeria riikide olukorra paranemisootusi kehvemaks.

Alanud nädalal on tähelepanu suunatud Brüsselis toimuvale euroala rahandusministrite kohtumisele, kus arutatakse kriisifondi võimalike reformide üle. Potentsiaalsed muutused võivad olla fondi mahu suurendamine, lisagarantiid, laenuhinna alandamine, võlakirjaturgudele sekkumine (kuigi ECB juba on aktiivselt kokku ostnud Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlakirju) ning otsese krediidiliini avamine Portugalile.

Lisaks rahandusministrite kohtumisele on makrokalendris ka teisi euro esinemist mõjutavaid sündmusi: teisipäeval avaldatakse Saksamaa ja eurotsooni ZEW indeksid; kolmapäeval ilmuvad eurotsooni ehitusmahtude andmed; ja neljapäeval tulevad Saksamaa tootjahinnaindeksid.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling on terve jaanuari liikunud vaikselt kõrgemale ning sai korraliku hoo sisse eelmisel nädalal, kui tõusis dollari vastu üle 2%, jõudes $1,5885 tasemeni. Naelsterling on uut nädalat alustanud samuti tõusujoones, jõudes esmaspäeval selle ülevaate kirjutamise hetkeks $1,5955 tasemeni, kus kaubeldi viimati 23. novembril. Naelsterling võib jätkata tõusu veelgi ning seda on toetamas spekulatsioonid Inglismaa keskpanga võimaliku intressimäära tõstmise osas. Credit Suisse üleöö indeks swappide kohaselt oodatakse sel aastal intressimäärade tõstmist 50 baaspunkti võrra.

Monetaarpoliitika normaliseerumise väljavaateid toetab omalt poolt kõrge inflatsioonisurve, mis tõusis novembris 3,3% peale ja teisipäeval avaldatav detsembrikuu näit kasvab ootuste kohaselt veel 0,1 protsendipunkti võrra. Samal ajal oodatakse detsembrikuu jaemüügi vähenemist 0,2% võrra ja töötusmäär peaks kõikide ootuste kohaselt jääma muutumatuks.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:


Risto Sverdlik

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon