Talve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Talve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I

Nelli Janson

18.01.2011 09:55

Juba alates möödunud nädalast on USA ettevõtted hakanud avalikustama oma 2010. aasta neljanda kvartali tulemusi ning tõelise hoo saab tulemustesadu sisse alates tänasest.

Uude aastasse on USA aktsiaturud astunud väga reipal sammul ja valdav osa turuosalisi on äärmiselt positiivselt meelestatud. Eeldatakse, et enamus firmasid teatab oodatust parematest kvartalitulemustest ning analüütikud tõstavad üksteise järel oma 2011. aasta S&P 500 indeksi kasumiprognoose. Voogav optimism on teinud aga paljud ka skeptiliseks ning peavad taolist domineerivat positiivsust hirmutavaks. Igal juhul pole pullide ja karude vastasseisus mitte midagi uut ning käes on jälle tõehetk, mil USA suurimad ettevõtted annavad teada, millega on lõppenud nende aastalõpu pingutused ning ühtlasi antakse ka prognoose 2011. aastaks.

Intel (INTC) oli möödunud nädalal kindlasti üks olulisemaid firmasid, mille tulemusi turuosalised ootasid. Kuna Inteli toodang puudutab lähemalt või kaugemalt peaaegu igat majandussektorit, siis saab firma käekäiku kasutada ka majanduse indikaatorina. Intel, mis teatas oma oma tulemused möödunud neljapäeval, ei valmistanud turuosalistele pettumust. Möödunud aasta müüginumbrid lubasid firmal teatada rekordilisest $43,6 miljardi käibega aastast. Vaatamata sellele, et ettevõte ületas konsensuse ootusi, müüdi aktsia järgmisel päeval siiski alla.

Täna õhtul hoiab turuosaliste meeli ärevil kahtlemata Apple (AAPL), mille aktsiat võib tänaseks päevaks nimetada lausa kultusaktsiaks. Apple on suutnud oma stiilsete ning originaalsete toodetega pöörata miljoneid inimesi Apple`i usku, rääkimata investoritest, kes firma aktsia 2010. aasta üle 60%-st tõusust ainult puhast rõõmu on tundnud. Eilne uudis firma CEO Steve Jobsi ajutisest kõrvale astumisest aktiivse juhtimise juurest lõi investorite jaoks tänaseks kaardid aga sassi. Ehk just täna vaevab investoreid rohkem kui kunagi varem küsimus, kas Apple`i meeletu edu jätkub?

Igal juhul analüütikute jaoks tundub vastus olevat kergete killast, sest enamus neist Apple`i edu jätkusuutlikuses ei kahtle. Valdav osa analüütikuid on veendunud, et firma neljas kvartal oli äärmiselt tugev ning seetõttu oodatakse ka vastavaid tulemusi.

Konsensuse ootus AAPL-i esimesele kvartalile on müügikäibe osas $24,4 miljardit ja EPS-ks prognoositakse $5,39, mis on märkimisväärselt kõrgem kui aasta tagasi ($3,67).

UBS-i analüütikud on veendunud, et pühadehooaja populaarsemad jõuluostud tehti just Apple`i poes ja sellest tulenevalt tõstavad oma prognoose ning ootavad käibeks $24,5 miljardit ja EPS-i $5,40.

Ka Bernstein Research analüütikud ei jää optimismi osas teistele alla ning usuvad, et Apple teatab tugevast algusest tugevale aastale. Bernstein ootab, et Apple müüs neljandas kvartalis 5.7 miljonit iPad`i, 3.9M Mac`i (16% y/y), 19.3M iPodi (-8% y/y) ja 15.2M iPhone`i (74% y/y).

RBC analüüsimaja ootused ületavad ka konsensust ning analüütikud usuvad, et Apple müüs pühadekvartalis oma tooteid $25 miljardi eest vastavalt 16M iPhone`i, 6M iPad`i ja 4,2M Mac`i ning EPS-ks oodatakse $5,7.

See nädal on peale AAPL-i oma tulemustest teatamas veel sellised olulise tähtsusega firmad nagu Citigroup (C), General Electric (GE), IBM (IBM), Goldman Sachs (GS), Bank of America, Google (GOOG) ja eBay (EBAY).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon