Nõudlus laenude järele suurenemas? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nõudlus laenude järele suurenemas?

Vallo Lees

20.01.2011 10:15

USA pankade laenud tarbijatele on pärast majanduskriisi algust taas suurenemas tänu laenustandardite leevendamisele ja nõudluse kasvule.

J.P. Morgan Chase, kes teatas eelmisel nädalal neljanda kvartali puhaskasumi 47%-lisest tõusust, ütles, et laenude maht  kvartalis suurenes 6%. Kuigi suurema osa laenukasvu taga olid laenud äriklientidele, teatas riigi suuruselt teine pank varade poolest, et krediitkaartide saldo tõusis esimest korda kahe aasta jooksul. Nimelt suurenes krediitkaardi kasutamiste arv võrreldes eelmise aasta sama ajaga 10%. Kokku andis pank välja 3.4 miljonit uut krediitkaarti, mida on võrreldes aastatagusega 4% rohkem. J.P. Morgani tegevjuhi James Dimoni sõnul on tarbija muutmas tugevamaks: inimesed säästavad ning maksavad võlgu ära, mistõttu paraneb ka nende krediidireiting.

Esimesed märgid ärilaenude taastumisest ilmnesid USA suurimate pankade juures juba varem. Samas on tarbijalaenude taastumine olnud kõrge tööpuuduse, sundvõõrandamiste ja ameeriklaste niigi kõrgest võlakoormusest põhjustatud madala nõudluse tõttu laenude järele vaevarikas. Reedel avaldatud raportist selgus, et majandus jätkab taastumist. See aga tähendab, et pankurid, kes soovivad teenida rohkem kasumeid on huvitatud paremate krediidiskooridega klientidele laenu andmisest. Analüütikud ootavad ka teiste pankade tulemustest eelkõige seda, et vähemalt paremas seisus finantsasutused keskenduvad rohkem uute laenude andmisele, mitte niivõrd halbade laenudega tegelemisele.

Discover Financial Services presidendi Roger Hochschildi sõnul on kiire töökohtade kaotuste vähenemine finantsasutusi taas laenama pannud. Krediitkaartide emiteerija ootab, et käesoleva aasta teises pooles suurendab krediitkaardisaldode tõus ja uute kontode avamine ettevõtte krediitkaardi portfelli. Commerce Bancshares finantsdirektori Charles Kimi sõnul on uute laenude kasv olnud vaevarikas, kuid netolaenud peaksid peagi kasvama hakkama. Eelmise aasta kolmandas kvartalis väljastati Equifaxi ja Moody’s Analyticsi hinnangul rohkem kui 36 miljonit tarbimislaenu, mida on 3.7% rohkem kui aasta tagasi. Alates kriisi alguses on tegu esimese yoy tõusuga. Käesolevaks aastaks oodatakse tarbijalaenude arvu kasvuks 5.9%, mis on tunduvalt kõrgem kui 2010. aasta 1.1% suurune kasv. Need andmed sisaldavad krediitkaardi-, tarbimis-, õppe-, home-equity (niinimetatud teine hüpoteek) laene ja autoliisingut, kuid ei sisalda kodulaene, sest põhiliselt suurendab kodulaenude arvu refinantseerimine.

Kõige rohkem on märgata tarbijalaenude taastumist autosektoris, kus Equifaxi hinnagul ületas laenude maht eelmisel aastal 2009. aasta näitajat. CNW Researchi andmetel suurenes heakskiidetud autoliisingute avalduste arv detsembris 91% peale, aasta tagasi oli see 82% tasemel. Nii-öelda near-prime krediidireitinguga laenajate heakskiidetud liisingutaotluste hulk kerkis 70% pealt 83% peale. Samuti on vähenenud nõutava sissemakse suurus. Näiteks hiljuti ostis kõnekeskuses töötav Robyn Crouse endale 2008. aasta Toyota Corolla, mille liisinguintressiks kujunes 5.99% ning ettemakse suurus oli $500. Aasta tagasi ei olnud pank aga talle nõus laenu andma. J.P. Morgani autoliisingute arv langes tiheda konkurentsi tõttu aastatagusega võrreldes 19%.

Ka krediitkaardiettevõtted on end turul taas mugavamalt hakanud tundma. Neljandas kvartalis suurenes otsepostiga pakkumiste arv võrreldes aastatagusega kaks korda. Pakkumisi ei tehta ainult kõrge krediidiskooriga inimestele, subprime laenajatele saadetud pakkumiste arv tõusis 90%. Mõned nendest pakkumistest on kulgenud edukalt. Nimelt emiteerisid pangad oktoobris 3.3 miljonit uut krediitkaarti, mida on 21% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kuigi paljud laenajad maksavad veel tagasi vanu võlgu, on Bank of America tegevjuhi Brian Moynihan kogu sektoris krediitkaardisaldode summa tõusmas, mitte küll palju, kuid siiski 2-5%.

Home-equity laenud, mis koos langevate majahindadega kokku kuivasid, on näitamas tõusutrendi. Equifaxi andmetel suurenes antud laenude arv oktoobris esimest korda pärast kinnisvarakriisi. Üheks põhjuseks on ka laenutingimuste soodsamaks muutmine. Näiteks mõned väiksemad pangad on laenu maksimumsuuruse määra tõstnud 80% pealt 90% peale maja väärtusest. Lõpetuseks ka üks joonis, kus näidatakse, et kuigi uute laenude maht on viimasel ajal suurenenud, siis pikaajalistele prognoosidele tuginedes saab taastumine olema aeglane.

Allikas: Wall Street Journal

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon