Eesti ettevõtja toetuseks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eesti ettevõtja toetuseks

Indrek Nuume

19.01.2011 10:22

Ettevõtte eesmärgiks on teenida kasumit. Suhtumine, et kasum on kurjast ja hindade tõstmine pole hea või et piisab ka ots otsaga kokkutulemisest - see ettevõtluses pikaajaliselt lihtsalt ei tööta.

Toodete ja teenuste hinnatõus võimaldab ettevõtetel teenida kasumit, mille arvelt on ettevõttel võimalik investeerida uutesse varadesse, uutesse tehnoloogiatesse, mis omakorda võimaldab muuta tööprotsesse efektiivsemaks ja tuua turule uusi tooteid ja teenuseid. Lisaks loob kasumi teenimine võimaluse investeerida täiendavatesse töökohtadesse, mis on vajalikud konkurentsipositsiooni tugevdamiseks. Sellest võidavad kõik tarbijad.

Olukorras, kus majandus liigub kriisiperioodist majanduskasvu perioodi, on hindade kallinemine normaalne nähtus. Hindade kallinemist soosivad nii vähenenud töötus kui ka tarbijate kõrgem kindlustunne. Ettevõtted tegutsevad täna efektiivsemalt kui kunagi varem ning me oleme alles kasvutsükli alguses. Kui majandus hakkab stabiilselt kasvama, siis täna tehtud hädavajalikud valusad otsused tasuvad ennast tulevikus mitmekordselt ära.

Majanduskasvu tingimuses peavad ettevõtted taas hakkama investeerima tootmisseadmete uuendamisse ning ka tootmise laiendamisse. Eriti puudutab see ekspordile suunatud tööstusettevõtteid, kelle tootmisvõimsus on kiirelt kasvanud juba buumiaegsetele tasemetele, tõustes Konjunktuuriinstituudi andmetel juba üle 70% koguvõimsusest. Võrdluseks, 2007. aastal oli näitaja keskmiselt 77% ja veel 2009.a. oli see 58%. Investeeringute eelduseks on aga ettevõtete poolt teenitav kasum. Statistika kohaselt kasvasid ettevõtete investeeringud aastasel baasil viimati 2008. aasta algul. 2010 III kvartali statistika põhjal oli ettevõtete kvartaalne investeeringute maht 5,655 miljardit krooni. Püsivhindades on see 2002. aasta alguse ehk Euroopa Liiduga ühinemisele eelnenud taseme. See on aga kahjuks tänastes oludes kriitiliselt madal tase.



Joonis. Ettevõtete investeeringute maht püsivhindades (1997 = 100)

Madal investeeringute määr on tingitud sellest, et olukorras, kus kasumeid ei teenita, ei saa ka investeerimisest rääkida. Kahjuks võib see tulevikus valusalt mõjuda meie ettevõtete konkurentsivõimele. Avalikkuse surve hinnatõusu vastu võib teha meie ettevõtetele karuteene.

Alternatiiv kasumi teenimisele on müüa osa oma ettevõttest välisomanikule ning tuua seeläbi ettevõttesse täiendavat raha juurde. Kuid strateegilist aktsionäri leida on raske ja ka välisomanik toob oma raha ettevõttesse eeldusel, et tulevikus teenitakse kasumit. Välisomaniku kaasamine tähendab ka seda, et suur osa otsustusõigusest antakse ära. See kehtib ka riikide puhul. Nii Kreeka kui ka Iiri valitsus on olnud sunnitud loobuma ise otsuste tegemise õigusest. See on suurim karistus otsusetegijatele. Samad reeglid kehtivad ka ettevõtete puhul. Mitmete Eesti ettevõtete otsused tehakse täna väljaspool Eestit inimeste poolt, kes ei tunne siinseid olusid piisavalt hästi. Lisaks peetakse meie turgu võrreldes meie naaberriikidega liiga väikeseks, et olla rahvusvahelistele ettevõtetele piisavalt oluline. Kohati tundub, et sarnaselt nõukaajale on Eesti erinevate katsetamiste polügooniks. Seetõttu tulebki hoida Eesti ettevõtjat, et neil taastuks riski võtmise julgus. Eesti ettevõtteid tuleb julgustada investeerima ja toetada nende kasumiteenimise soovi.

Minul tarbijana on hea meel, kui mul on võimalik poes valida eri toodete vahel. Selleks, et Eestis konkurents toimiks, on vaja piisaval hulgal ettevõtteid. Selleks, et meil oleks piisaval hulgal ettevõtteid, peavad ettevõtted teenima kasumit. Selleks, et teenida kasumit, tuleb langetada kulusid või tõsta hindu. Jõulisem kulude kärpimine on ettevõtetel juba seljataga ning selle jätkamine tihti ka võimatu. Seega edasiseks arenguks on hinnatõus vajalik ja möödapääsmatu. Kui meil suur osa Eesti ettevõtteid ära kaob, siis tarbijatel on jälle kord lihtne valikuid teha, sest kaupluses pole vaja enam mõelda, milliste kaupade vahel valida. Ja tervislikust Eesti toidust me ka enam sel juhul rääkida ei saa. Hinnatõus on meile kui tarbijatele pikaajaliselt kasulik.

Majanduskriis on juba õpetanud meie ettevõtjaid, kuidas kohanduda uute oludega: tuleb kärpida ja olla kiire ning nutikas. Kuid pikaajaliselt see enam ei aita, sest edasiseks ellujäämiseks tuleb investeerida tehnoloogiasse ja uutesse töökohtadesse, kasutades investeeringute allikaks ettevõtte poolt teenitavat kasumit. Olgem oma ettevõtetele toeks. Kodumaisel kapitalil põhinev pank seda kindlasti on.

Indrek Nuume
LHV Panga juhatuse liige




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon