2011. aasta pärlid Euroopa börsidel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

2011. aasta pärlid Euroopa börsidel

Mikk Taras

28.01.2011 16:38

Käesoleval aastal oodatakse euroala võlakriisi uusi vaatusi, mis teeb sarnaselt eelmisele aastale riikide ja sektorite valiku Euroopa börsidele investeerides äärmiselt oluliseks.

Järgnevalt vaatame lähemalt, millele tuginedes soovitavad Morgan Stanley ja Goldman Sachs antud keskkonnas häid ideid otsida.

Poole aasta lõikes on Morgan Stanley tugeva globaalse majanduskasvu taastumise taustal andnud aktsiatele „overweight“ soovituse. Maailmamajanduse kasvuks prognoositakse 2011. aastal 4-4.5%, mis peaks ka Euroopa ettevõtete kasumeid 10-15%-i võrra suurendama. Hetkel on Euroopa börsid P/E baasil õiglase hinnataseme juures, kuid võrreldes valitsuse võlakirjadega tundub aktsiate hinnatase pigem soodne.

Morgan Stanley hinnangul saab pullituru lõpust rääkima hakata alles siis, kui  valitsuse pikaajaliste võlakirjade tulusus tõuseb nominaalsest SKP kasvust kõrgemale (võlakriisis vaevlevaid eurotsooni ääreala riike siinkohal arvesse võtta ei saa). Praeguse pullituru lõppu märgib Morgan Stanley Euroopa aktsiaturgude strateegi G. Seckeri hinnangul USA 10-aastas valitsuse võlakirja tulusus tõus 4.5%-st kõrgemale. Kuni seda ei ole veel juhtunud, soovitab Secker sellel aastal aktsiaid portfelli lisada järgnevaid tegureid arvestades:

  • Esiteks hoogustub käesoleval aastal inflatsioon, mis peaks andma aktsiatele võlakirjade ees eelise. Hinnatõusu saavad lihtsamalt teostada kaevandustööstused, naftateenuste pakkujad, keemiatööstused, tubakaettevõtted ja toiduainete jaemüüjad. Antud sektoritest lähtuvalt  kuuluvad Morgan Stanley näidisportfelli Rio Tinto, Xstrata, BASF ja Imperial Tobacco.
  • Teiseks tähendab teadmatus makromajanduses, et investorid on nõus rohkem maksma läbipaistva kasvu eest. Samas ei kajastu see kasv veel aktsia hindades, sest Morgan Stanley reliable growth basket, kuhu kuuluvad nt Reckitt Benckiser, Sanofi-Aventis ja Imperial Tobacco pakuvad jätkuvalt kõrgemat dividenditootlust võrreldes ülejäänud turuga.
  • Kolmandaks otsitakse ebamäärases keskkonnas dividendiaktsiaid. Kõrge dividenditootluse poolest toob Morgan Stanley esile Telefonica (dividenditootlus 8.7%), France Telecom (8.7%), AstraZeneca (5.6%) ja taaskord Imperial Tobacco (5.1%) aktsiad.
  • Neljandaks tuleb investeerimisel arvestada riigiga, kus ettevõte tegutseb. Euroala võlakriisi tõttu tuleks jätkuvalt eelistada tugevamate finantsidega ja parema kasvupotentsiaaliga Saksamaa, Skandinaavia ja Suurbritannia aktsiaid. Kuigi 2010. aastal tegid näiteks Saksamaa aktsiad korraliku tõusu, samal ajal kui Hispaania börs oli üks suurimaid kukkujaid, kauplevad P/PB suhtarvu järgi Saksmaa aktsiad Hispaaniast jätkuvalt odavamalt.
  • Viiendaks saavad mitmed ettevõtted kasu nõrgemast eurost. Morgan Stanley näeb euroala võlakriisi tõttu EUR/USD valuutapaari liikumist septembriks 1.18 taseme juurde. Nõrgema euro tõttu suurimate võitjate sekka kuuluvad GlaxoSmithKline, AstraZeneca, EADS ja InterContinental Hotels.
  • Kuuendaks tasuks investoritel oodata käesoleval aastal rangemat rahapoliitika, mis jahutab rohkem arenevate turgude majandust, vähem aga arenenud turge. Arenguriikide kasvule soovitatakse siiski veel panustada läbi Lääne-Euroopa materjali ja energiasektori ettevõtete. Kusjuures 2011. aastaks on energiasektor ühtlasi Morgan Stanley suurima „overweigh“ soovitusega sektor. Londoni börsil kauplevatest energiaettevõtetest soovitatakse soetada BG, Tullow Oil ja BP aktsiaid.

Goldman Sachsi analüütikud ootavad euroala võlakriisi tõttu regiooni börsidel samuti närvilist aastat, mis teeb riikide ja sektorite valiku väga oluliseks. Samuti tasub tähele panna, et eelmisel aastal oli Euroopa riikide SKP kasvu ja aktsiaturgude tootluse vahel väga tugev positiivne korrelatsioon (+87%), mis kinnitab samuti, kui oluline on hetkel valida investeerides hea majanduskeskkonnaga riik. Goldman Sachsi Euroopa aktsiaturgude strateeg P. Oppenheimer soovitab 2011. aastal Euroopa börsidel järgnevaid strateegiaid pärlite leidmiseks:

  • Esiteks aitab investoreid jätkuvalt pair-trade strateegia. Pikk positsioon soovitatakse võtta ettevõtetes, mis tegutsevad Lääne-Euroopas ja lühikeseks soovitatakse minna eurotsooni ääreala riikides tegutsevates ettevõtetes, mis vaevlevad võlaprobleemide käes. Näiteks finantssektoris soovitatakse soetada Saksamaal tegutseva Deutsche Postbanki aktsiaid ja lühikeseks müüa Hispaanias tegutseva Banco Populare Espanol aktsiat.
  • Teiseks soovitatakse osta Euroopa ettevõtete aktsiaid, mis saavad enim kasu BRIC riikide (Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina) pikaajalisest industrialiseerimisest. BRIC riikide portfelli kuuluvad  väga mitmed Skandinaavia börsidel kauplevad ettevõtted nagu Nokian Renkaat, ABB, Atlas Copco ja Ericsson, mis saavad ca pooled oma tuludest arenevatelt turgudelt.
  • Kolmandaks soovitab Goldman Sachs panustada suure tegevusvõimendusega börsiettevõtetele, kuna taastuvate kasumite korral võib oodata just antud ettevõtetelt suurimaid üllatusi kvartalitulemustest. Näiteks kuuluvad sektorisse Saksamaa autotööstused Daimler, Porsche ja Volkswagen, kus ajalooline EBIT kasvu ja müügitulude kasvu suhe on olnud ca 3.
  • Neljandaks soovitab sarnaselt Morgan Stanley analüütikutele ka Goldman Sachs portfelli lisada dividendiaktsiaid, kus lisaks kõrgele dividenditootlusele on oodata dividendide jätkuvat suurenemist. Lisaks suurte dividendide poolest tuntud telekomiettevõtetele soovitatakse otsida ka finantssektorist häid dividendiaktsiaid. Esile tuuakse näiteks Prantsusmaa pankade BNP Paribasi ja Sociate Generali vähemalt 5%i dividenditootlus sellel aastal, millele oodatakse tänaste hinnatasemete juures järgmisel aastal ca viiendiku võrra lisa.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon