Valuutaturu eelvaade: Fookuses Inglismaa keskpanga intressimäära otsus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu eelvaade: Fookuses Inglismaa keskpanga intressimäära otsus

Risto Sverdlik

07.02.2011 13:18


USA dollar tegi eelmisel nädalal küll korraliku taastumise, kuid selle jätkumine sõltub suuresti üldisest riskisentimendist. Üheks olulisimaks sündmuseks on aga neljapäevane BoE intressimäära otsus.

USA dollar

USA dollar tegi eelmise nädala teises pooles arvestatava taastumise, millele eelnes kolm nädalat kestnud langus. Dollari indeks saavutas ligi kolme kuu põhja kolmapäeval 77,00 punkti juures, kuid tõusis sealt tasemelt reedeks 78,32 punktini, mis tähendas ühtlasi dollari taastumist enamus valuutade vastu. Kõige rohkem tugevnes dollar eelmise nädala põhjast Šveitsi frangi (2,6%) ja euro vastu (2,1%). Kõige vähem taastus USA dollar Kanada dollari vastu, millele pakkus tuge Kanada väga tugev tööturu olukord ja novembrikuu SKT näit.

Eelmisel nädalal pakkus üllatusi ka USA töötururaportid, millede kohaselt loodi jaanuaris erasektoris 187 tuhat töökohta (oodati 140 tuhandet) ja väljaspool põllumajandussektorit 36 tuhat töökohta, mis jäi küll oodatud 146 tuhandele tugevalt alla. Ametlik töötusmäär langes samas 9% peale. Oodatust paremaid tulemusi näitasid ISM indeksid ja erasissetulekute ja –kulutuste detsembrikuu näidud. Ootustest nõrgemaid tulemusi näitasid ehituskulutuste mahud.

Kas nüüd järgneb USA dollari laiapõhjalisem taastumine on loomulikult lahtine, sest alles üleeelmisel nädalal nägime, kuidas dollar tegi reedel järsu pöördumise üles, kuid uue nädala alguses sattus uuesti surve alla. Fundamentaalselt ei ole hetkel midagi dollarile tuge pakkumas ning alanud nädalal ei avaldata ka väga olulisi makronäitajaid, mis dollari liikumist suuremal määral mõjutaks. Seega saaks dollar korraliku hoo sisse, kui üldine riskisentiment satuks löögi alla.

Vähestest makronäitajatest, mis sel nädalal avaldatakse, on olulisemateks esmaspäeval ilmuv detsembrikuu tarbijakrediidi muutus; kolmapäeval ilmub ABC tarbijausalduse indeks; neljapäeval avaldatakse töötuabiraha taotlejate arvud; ja reedel ilmub detsembrikuu kaubandusbilanss ja Michigani ülikooli usaldusindeks.


NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro tegi eelmise nädala lõpus väga tugeva pöördumise, kukkudes USA dollari vastu nädala keskel tehtud kolme kuu tipust $1,3860 pealt reedeks $1,3540 tasemeni. Eurole mõjus negatiivselt Euroopa keskpanga intressimäära otsusele järgnenud Jean-Claude Trichet kommentaarid, milles keskpanga juht tõmbas turuosaliste intressimäärade tõstmise ootustele pidurit. Siiani oli euro tugevnemise taga paljuski just ootused, et keskpank võib hakata oma ülilõdva monetaarpoliitikat normaliseerima. Potentsiaalselt võib eelmise nädala pöördumine tähendada euro ligi neli nädalat kestnud ralli raugemist ja edasist langust.

Alanud nädal on ka Euroopa makrokalendri osas suhteliselt hõre: esmaspäeval ilmuvad Saksamaa detsembrikuu tehaste tellimuste andmed; teisipäeval avaldatakse Saksamaa detsembrikuu jaemüügi tulemused ja tööstustoodangu andmed; kolmapäeval ilmub Saksamaa detsembrikuu kaubandusbilanss; neljapäeval avaldab Euroopa keskpank oma igakuise raporti; ja reedel tulevad Saksamaa tarbijahinnaindeksid.

EURUSD

Naelsterling

Ootused Inglismaa keskpanga intressimäärade tõstmise osas – mida kannustab omalt poolt ka detsembris 3,7% peale (Y/Y) tõusnud inflatsioonimäär – on pakkunud naelsterlingile terve jaanuarikuu korralikku tuge. Negatiivselt mõjus samas IV kvartali SKT tulemused, mis näitasid UK majanduse poole protsendist kahanemist, mis oli suuresti tingitud erakorralistest talvetingimustest.

Sellest lähtuvalt ongi uue nädalal olulisimaks sündmuseks neljapäevane Inglismaa keskpanga intressimäära otsus, mis ootuste kohaselt jäetakse vähemalt praegu veel küll muutmata 0,5% peale. Positiivse noodina võib välja tuua selle, et eelmise kohtumise protokollidest selgus, et intressimäära tõstmise poolt sai Andrew Sentance endale mõttekaaslase ka teise keskpanga liikme Martin Weale näol. Adam Posen on endiselt üksinda pooldamas hetkel £200 miljardilise stiimulprogrammi mahu suurendamist.

Naelsterlingi liikumist ei mõjuta samas ainult keskpanga intressimäära otsus, vaid GBP/USD valuutapaar on väga tugevas positiivses korrelatsioonis üldise riskisentimendiga (mõõdetuna MSCI World Stock Indexi järgi). Lisaks on käesoleval nädalal Suurbritanniast ilmumas ka olulisi makronäitajaid: teisipäeval avaldatakse RICS majahindade indeks; kolmapäeval avaldatakse detsembrikuu kaubandusbilanss; neljapäeval ilmuvad lisaks keskpanga intressimäära otsusele veel NIESR jaanuarikuu SKT hinnang ja detsembrikuu tööstustoodangu ja töötleva tööstuse toodangu andmed. Reede peale jäävad jaanuari tootjahinnaindeksid.


GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon