Võib tulla väga hea aasta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Võib tulla väga hea aasta

Nelli Janson

08.02.2011 10:30

Aasta on alanud skeptilises atmosfääris ja börsikarude kogukond saab liikmeid juurde lausa iga päevaga. Ainus, kes krahhikuulutajate jutust ei hooli on härra Turg ise, sest aina uued tipud ei viita ühestki kandist nõrkusele. Kas võib olla, et seekord oleks targem hoopis karja vastu, kui karjaga koos liikuda?

Üks mees, kes oma arvamusega enamuse vastu astub, on kahtlemata Byron Wien. Wien on töötanud 21 aastat Morgan Stanley investeerimisstrateegina ning nüüd töötab konsultandina Blackstone`s ja iga uue aasta hakul on temagi püüdnud ette prognoosida alles toimumata sündmusi. Võiks isegi öelda, et just tema oligi esimene, kes selliseid prognoose tegema hakkas.

Byron Wien usub, et käesolev aasta võib tulla vaatamata kõigele siiski väga hea ning Ameerika majandus seisab kindlamatel jalgadel, kui konsensus arvab. Wien prognoosib majanduskasvuks 5%, samal ajal kui turu keskmine prognoos on 3-4% kandis.  Sel määral majanduskasvu ootas Wien juba möödunud aastal, aga  tema enda sõnul juhtub see käesoleval aastal, millele viitasid ka juba aasta lõpus paranenud majandusnäitajad. Ka tööturul näeb Wien paranemismärke ning usub, et 2011. aastal väheneb tööpuudus 8%-9% kanti. Tema arvates on uusi töökohti saadaval küll, aga need on täidetud ajutise tööjõuga või on jäänud täitamata seetõttu, et firmad pole suutnud nõutud kvalifikatsiooniga inimesi leida.

Enamus eeldas, et USA võlakirjade tootlus tõuseb möödunud aastal, aga selle asemel  langes 10-aastaste võlakirjade tootlikkus rohkem kui 100 baaspunti. Wien ise uskus, et tootlus tõuseb 5% peale ning kukkumist põhjendab mees sellega, et majandus oli oodatust nõrgem ja vähendas nõudlust riskantsemate varaklasside järele. Teiseks oli inflatsioon madal, sest puudus surve töötajate poolt kõrgema palganõudega ning ka kinnisvara turg oli nõrk. Kolmandaks saatis Euroopa võlakriis investorid otsima turvalisemaid kohti investeerimiseks ning seegi soosis USA võlakirju. Kindlat rolli mängis ka USA valituse järjekordne toetuspakett, mis lükkas edasi surve intressimääradele.

Wieni arvates mitmed nimetatud asjaolud 2011. aastal muutuvad : majandus paraneb ning investorid muutuvad julgemaks ja on valmis taas aktsiatesse investeerima. Mis kõige tähtsam, USA laenab rohkem kui kunagi varem ning vajab välismaised investoreid, kes pakuksid  laenuallikaid. Wien usub, et need investorid nõuavad kõrgemat tootlust, sest USA pole ilmselgelt võimeline oma eelarvet lähitulevikus tasakaalustama.

Wien usub, et USA aktsiaturu suhtes on tema märksa optimistlikum kui konsensus. Enamus näeb S&P 500 taset 1400 kandis, aga Wieni arvates võiks see olla isegi 1500 tasemel. Ta ei küll ei usu, et liikumine kõrgematele tasemetele juhtub varsti, sest aasta algas ülioptimistlike nootidega ning ilmselt vajame me teatavat korrektsiooni, et luua natuke konservatiivsem ning ettevaatlikum õhkkond.

Möödunud sügisel algas turul tõus siis, kui oli päevakorral mure majanduskasvu, valimiste ning nende mõju ja Euroopa võlakriisi pärast. Head asjad juhtuvad turul väga harva siis, kui kõik ootavad, et need juhtuks. Samas, kui intressimäärad peaks aasta lõpupoole tõusma, siis aktsiad reageerivad tõenäoliselt sellele negatiivselt ja samal ajal,  kui Wien usub, et S&P 500 jõuab sel aastal 1500 tasemeni , ei väida ta, et aasta ka lõpeb nimetatud tasemel.

Lisaks eelnevale arvab Wien, et kullauntsi hind ulatub $1600 tasemeni. Eelmise aasta lõpuks kasvas märgatavalt nende investorite arv, kes muutusid kulla väljavaadete suhtes positiivseks ja seda peamiselt seetõttu, et metallid esinesid möödunud aastal hästi. Paadunud kullafännid ilmselt ootavad $2000 taset või ehk kõrgematki ja Wieni arvates võib see aja jooksul ka nii minna, aga käesolevaks aastaks on $1600 prognoos tema sõnul üsna mõistlik. Riskifondid olid 2010. aastal kullaturul üsna aktiivsed, aga peamiselt müüdi postisoone või mindi isegi kullas lühikeseks, kui ilmnes märke probleemidest, aga siis osteti  jälle tagasi, kui nähti, et tõusutrend jätkub. Suured kullainvestorid on tulevikus ilmselt arenevad riigid, kus ollakse ettevaatlikud kõikvõimalike finantsinstrumentide suhtes, kuid samal ajal hoitakse suuri dollarireserve.

Kõiki eelnevaid aspekte on ka laialdaselt arutatud ning Wien on oma sõnul lihtsalt konsensusest natuke optimistlikum, aga järgnevat teemat pole tema teada laiemat kõlapinda leidnud. Hiinal on kaks suurt probleemi: majandus kasvab liiga kiiresti (10%) ja inflatsioon on liiga kõrge (5%). Nad võiksid kontrollida mõlemat agressiivselt revalveerides oma valuutat. Ükski teine muutus ei saavutaks eesmärki nii kiiresti ja kergelt kui revalveerimine. Sellest ajast saadik, kui jüään on seotud USA dollariga on see muutunud Hiina valuuta odavamaks ning halvendanud olukorda nii majanduskasvu kui ka inflatsiooni osas. Sel põhjusel tooks revalveerimine jüääni ainult tagasi selle 2010. aasta eelsele tasemele. Odava valuuta üks eeliseid on see, et teeb meelitab  ligi välismaiseid ostjaid ning annab inimestele tööd. See on ka üks peamisi tegureid, mis on minevikus mõjutanud Hiina valuutapoliitikat, aga majanduskasvu ja inflatsiooni tagasi mõistlikule tasemele toomine võib suunamuutuse teha märksa ahvatlevamaks.

Mis puudutab põllumajandussaadusi, siis nende puhul on Wien seisukohal, et hinnad tõusevad rohkem, kui konsensus hetkel prognoosib. Oma seisukohta põhjendab ta sellega, et igal pool maailmas on elustandardid paranemas ning see toob muutusi ka toidulauale. Wien usub näiteks, et liha süüakse rohkem ja globaalse soojenemise tõttu tekib rohkem ikaldusi ja üleujutusi, mis jällegi vähendavad viljasaaki ning viivad olukorrani, kus nõudlus on suurem kui pakkumine ja millega omakorda kaasneb hinnatõus. Industriaalsed metallid on juba kallinenud tänu nõudlusele arenevatel turgudel ning on põhjust oletada, et sama juhtub ka põllumajandussaadustega.

Wien usub, et naftahind tõuseb tasemele $115 barreli eest. Ka siin põhineb Wien oma prognoosidel arenevatele turgudele, kus nõudlus on kasvutrendis. Kuigi mujal maailmas on nafta kasutamine vähenenud, siis ka seal võib oodata muutusi, kuna elustandardid on taas paranemas.

Lõpetuseks usub Wien, et Euroopa võlakriis käesoleval aastal järge ei saa, sest rikkamatel riikidel nagu Prantsusmaal ja Saksamaal on märkimisväärses mahus laene finantsinstitutsioonidele nõrgemates riikides ning neil on vägagi palju kaotada, kui võlakriis peaks süvenema. Tõenäoliselt üritavad tugevamate riikide pangad oma osalust järgmise kolme aasta jooksul vähendada, aga vahepeal annavad Euroopa Liit, IMF ja Saksamaa üleminekuperioodi jooksul omapoolset abi, tõstavad valikuliselt makse ning loodetavasti naudivad ka tagasihoidlikku kasvu.  Wieni sõnul on Euroopa Liitu investeeritud väga palju ning selle abil saavutatud ka mitmeid eelised ning ta ei usu, et tugevamad riigid on valmis neist veel loobuma, mis omakorda peaks kindlustama selle, et lähiajal on olukord üsna stabiilne.

Ülatoodu olid Byron Wieni prognoosid avalikkuse ning turuosaliste jaoks kõige aktuaalsemate teemade kohta, kuid muu hulgas usub Wien, et 2011. aastal Iraani vaenulikkus väheneb ning riik loobub oma tuumarelva arendusprogrammist  ja annab rohkem võimalusi noorematele inimestele, et ligi meelitada nii abi kui ka Lääne investoreid. Dollar tugevneb nii jüaani kui ka euro vastu, mis on USA kiirema majanduskasvu tulemus, mitmed uued osariigid legaliseerivad kanepi ning WTC  10. aastapäeva puhul ei toimu USA-s ühtegi terroriakti. Lisaks sellele muretsetakse USA-s vähem kliimamuutuste pärast, kuna talved on pehmemad ning suved vähem lämbemad, kuid maagaasi kasutamine suureneb ning hind tõuseb $6-ni kuupjala eest.

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon