Hiina toob USA puidutööstuse kriisist välja - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hiina toob USA puidutööstuse kriisist välja

Vallo Lees

10.02.2011 10:52

Nagu paljudes teisteski tööstusharudes, on USA puidutööstuses viimastel aastatel rasked ajad olnud. Kuigi suur osa $30 miljardilisest metsatööstusest on endiselt madalseisus nõrga kinnisvaraturu tõttu, on mõned ettevõtted leidnud uue ja tulutoova kliendi – Hiina.

Puidutööstusettevõtetel on raksed ajad olnud juba kolm aastat, alates ajast, mil lõhkes kinnisvaramull. Western Wood Products Associationi andmetel saavutas USA saepuidu toodang oma tipu 2005. aastal, mil toodangu mahuks oli 95.6 miljonit kuupmeetrit. 2009. aastaks langes maht aga 42% ehk 55.2 miljoni kuupmeetrini. Et kodumaise nõudluse langusega toime tulla hakkasid mitmed metsandusettevõtted kulusid kärpima, sulgedes saeveskeid. Metsandussektori analüütiku Stephen Atklinsoni sõnul on hetkel suletud ca 35% kõigist USA saepuidu saeveskitest.

Kuigi kinnisvarasektor veel erilisi taastumismärke näidanud ei ole, on puidutööstuse olukord paranemas ja seda just tänu ekspordile Hiinasse. Nagu näha kõrvalolevalt graafikult, siis on saepuidu eksport Hiinasse teinud läbi väga suure hüppe. Eelmisel aastal tõusis eksporditava saepuidu väärtus võrreldes 2009. aastaga ca 206%. Alates 2007. aastast, mil Hiinasse eksporditi 256 000 kuupmeetrit USA palke ehk vähem kui 1% toodangust, on kogused pea kümnekordistunud. Nimelt eksporditi Wood Resources andmetel Hiinasse eelmisel aastal hinnangute kohaselt ca 2.4 miljonit kuupmeetrit palke ehk ligikaudu 7% USA kogutoodangust. Kasuks tuleb ka hindade kasv. Näiteks tsuugade hind, mis olid mõeldud saeveskite jaoks, tõusis USA loodeosas eelmisel aastal võrreldes 2009. aastaga 43%. Samas on puiduhindade tõus teistes regioonides jäänud väikeseks. Näiteks riigi lõunaosa mändide hind tõusis antud perioodil kõigest 4.8%.

Põhimõtteliselt täidab USA kinnisvarasektori jäetud tühimiku Hiina kinnisvarasektor, sest viimane kasutab USAst saadud puitu betooniraamides ehitusprojektidel, Hiina tõusvale keskklassile ehitatavates majades ja korterites ning samuti ka mööblitööstuses. USA puidutööstuse ekspordile on kasuks tulnud Hiina suurima puiduallika, Venemaa hiljutised sammud. Nimelt suurendas Venemaa 2007. aastal puidu eksporttariife ning 2008. aastal tõusis maks 25%-ni. Rahvusvahelise puidutööstuse konsultatsiooniettevõtte RISI juht Robert Flynn ütles, et Hiina ostjad on mures, et Venemaa võib ka käesoleval aasta tariife kergitada ning seega keskendutakse impordile USAst ja Kanadast, et rahuldada riigi ehitusbuumist tulenevat nõudlust.

Eelkõige lõikavad Hiina impordist kasu Loode-USA puidutootjad, sest selle piirkonna juurdepääs Hiinale on kõige parem. Portlandi sadam saadab iga kuu Hiina poole teele 2000 konteineritäit puitu, mida on 40% rohkem kui eelmisel aastal ning Oregoni palkide hinnad on 20% kõrgemal aastatagustest tasemetest. Börsiettevõtetest, kes kaubandusest Hiinaga kasu saavad, tuleks ära mainida Weyerhaeuser (WY), Plum Creek Timber (PCL) ning Rayonier (RYN). Reedel teatas Weyerhaeuser, et teenis neljandas kvartalis kasumit, aasta tagasi oli ettevõte kahjumis. Ettevõte tõi välja, et 2010. aastal kolmekordistunud palkide eksport Hiinasse aitas ületada 10%-lisest metsaraie langusest tulenenud negatiivse mõju. Samuti hindas Weyerhaeuser, et kaks kolmandiku Hiinasse minevatest palkidest tuleb Loode-USAst. Rayonieri esindajad ütlesid, et kavatsevad palkide toodangut käesoleval aastal võrreldes 2010. aastaga suurendada 10-15% tugeva nõudluse tõttu Hiinast. Seattle’s baseeruv Plum Creek ütles, et prognoosib, et esimeses kvartalis eksporditakse Hiinasse 7% saeveskitesse mõeldud palkidest, eelmises kvartalis oli see näitaja üliväike. Eelmisel nädalal teatas Plum Creek, et neljanda kvartali kasum enam kui kahekordistus ning käive kasvas 38%. Ettevõtte finantsdirektor David Lambert oli tuleviku suhtes positiivselt meelestatud, sest ekspordi kasvu kõrval oodatakse USA kinnisvarasektori nõudluse taastumist ning samuti viidati tõusnud puiduhindadele.

Kuigi eksport Hiinasse ei ole pikaajaline lahendus, on see siiski aidanud kärpeid ja mahtude langust sektoris peatada. Näiteks eraettevõte Swanson Group oli juba sulgemas ühte oma viiest saeveskist, kui novembris tuli tellimus Hiina ostjalt. Tellimus päästis 30 töökohta ning sundis Swansonit palkama veel täiendavad 15 töötajat, et rahuldada nõudlust. Ettevõtte president Steve Swanson võib jätkata töötajate palkamist, sest mees usub, et tellimusi Hiinast tuleb veel. Metsandussektori analüüsiettevõtte Campbell Groupi andmetel peaks Hiina puidu nõudluse ja ressursside vahe 2013. aastal ulatuma 150 miljoni kuupmeetrini, 2007. aastal oli see näitaja 12 miljonit kuupmeetrit. Samuti nähakse Hiina puidunõudluse muutumist, sest praeguseni on suuremat osa puidust kasutatud puitpaneelide tootmiseks, kuid varsti peaks nõudlus suurenema kvaliteetsema puidu järgi, mida kasutatakse siseruumide toodetes, näiteks mööblis. Lõpetuseks ka üks pilt Hiina puiduimpordi päritolumaadest ja selle dünaamikast.

Allikas: Campbell Group

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon