Valuutaturu eelvaade: Tähelepanu all eurotsooni SKT tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu eelvaade: Tähelepanu all eurotsooni SKT tulemused

Risto Sverdlik

14.02.2011 13:59

Euro on alates veebruari algusest olnud langustrendis ning analüütikute hinnangul jätkub langus ka eesolevatel nädalatel. Eurole avaldab endiselt survet võlakriisi püsimehhanismide puudumine, kuid sel nädalal on fookuses IV kvartali SKT tulemused.

USA dollar

Dollar tegi eelmisel nädalal väga tuge taastumise kõikide peamiste valuutade suhtes, mis võib potentsiaalselt olla dollari pikema tõusutrendi alguseks. Dollari tõusuks on vaja üldise riskisentimendi langust, millele omalt poolt aitasid kaasa eelmise nädala sündmused Egiptuses. Samas juba reedel teatati, et Egiptuse armee on riigis võimu üle võtnud ja ebamäärasus sealsete sündmuste suhtes peaks nüüd mõnevõrra vähenema, kuigi olukord ei ole kaugeltki stabiilne ja protestiaktsioonid on levimas teistesse riikidesse. Reedel mitme aasta tipu saavutanud S&P500 indeks ei anna samas kusagilt otsast veel tunnistust, et riskisentiment hakkaks vaibuma.

Dollar indeks tõusis reedel 78,79 punktini ja kuigi esmaspäevasel Aasia sessioonil tõmbus dollar pisut tagasi, on Euroopa sessioon alanud dollari jaoks jällegi tugevalt. Dollar indeks on esmaspäeval tõusnud 0,25% ja kaupleb uuesti reedese tipu lähedal. Alanud nädal avaldatakse ühtlasi mitmeid olulisi makronäitajaid, mis peaksid lisama dollarile korralikku volatiilsust.

Olulisematest makronäitajatest avaldatakse teisipäeval jaanuari jaemüügi tulemused; kolmapäeval ilmuvad tootjahinnaindeksid ja kinnisvaraturu raport ning Föderaalreserv avaldab oma viimase kohtumise protokollid; ja neljapäeval ilmuvad tarbijahinnaindeksid, juhtivad indikaatorid ja Philadelphia Fedi tootmisindeks.

Kuigi Föderaalreservi juht Ben Bernanke on viimastel sõnavõttudel andnud mõista, et keskpank ei kavatse vähendada või varem lõpetada novembris käivitatud $600 miljardilist stiimulprogrammi (mille lõppemise tähtaeg on juunis), on turuosalised siiski sellise võimaluse üle spekuleerimas. Põhjust on selleks andmas USA paranenud makronäitajad, kuigi tööturu olukord on veel endiselt nigel. Kui neljapäevane tarbijahinnaindeks peaks tõusma üle oodatud 1,6% (Y/Y), siis lisaks see keskpangale survet oma monetaarpoliitika üle vaadata.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro jaoks on uus nädal alanud tugeva langusega, mis sai korraliku hoo sisse eelmisel neljapäeval pärast nädala esimesel poolel toimunud korrektsiooni. Euro saavutas oma ligi kolme kuu tipu veebruari alguses $1,3865 tasemel ning on praeguseks hetkeks langenud sealt ligi 3% ja kaupleb $1,3460 taseme juures.

Euroalal on endiselt veel lahendamata võlakriisi püsimehhanismide rakendamise küsimus. Uuel nädalal kohtuvad euroala rahandusministrid, et teemat jälle arutada, kuid turuosalised ei oota, et midagi konkreetset ka sellel kohtumisel kokku lepitakse. Üheks oluliseks teemaks on ka see, kes võtab Jean-Claude Trichet’lt oktoobris üle Euroopa keskpanga juhtimise. Bundesbank’i juht Axel Weber tagandas oma kandidatuuri ja astus ühtlasi tagasi ka Saksamaa keskpanga juhi kohalt. Weber oli potentsiaalsete kanditaatide hulgast ainus, kes pooldas rangemat monetaarpoliitikat; see omakorda vähendab turuosaliste ootusi Euroopa keskpanga intressimäärade tõstmise osas.

Küll aga pöördub sel nädalal põhitähelepanu eurotsooni makronäitajatele, eesotsas eurotsooni IV kvartali SKT esialgsetele tulemustele, mis avaldatakse teisipäeval. Ootuste kohaselt kasvas eurotsooni majandus võrreldes eelmise kvartaliga 0,4% (eelmises kvartalis oli kasv 0,3%). Samuti avaldatakse Saksamaa IV kvartali SKT näit. Esmaspäeval avaldati eurotsooni tööstustoodang, mis langes detsembris 0,1% (M/M). Lisaks on sel nädalal avaldamisel ZEW indeksid, eurotsooni jooksevkonto ja tarbijausalduse indeks ning Saksamaa tootjahinnaindeksid.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling murdis eelmise kuu tõusutrendist allapoole ja kukkus USA dollari suhtes läbi $1,6000 taseme, kus kaubeldi viimati jaanuari lõpus. Alanud nädalal on aga oodata mitme olulise Suurbritannia makronäitaja avaldamist, mis võivad naelsterlingile tuge pakkuda.

Esiteks avaldatakse teisipäeval UK tarbijahinnaindeks, mis tõuseb ootuste kohaselt eelmise kuu 3,7% pealt 4% peale (Y/Y) jaanuaris. Inflatsioonimäär on püsinud ülevalpool Inglismaa keskpanga sihtmärk taset terve 2010. aasta ning tõusev tendents annab alust spekuleerida keskpanga peatse intressimäärade tõstmise üle. Kolmapäeval avaldatakse ka keskpanga kvartaalne inflatsiooniraport ja analüütikud loodavad sealt leida just vihjeid monetaarpoliitika normaliseerimise kohta.

Sel nädalal ilmub ka Suurbritannia töötururaport (kolmapäeval) ja jaemüügi tulemused. ILO töötusmäär jääb ootuste kohaselt püsima 7,9% peale ja Claimant töötusmäär 4,5% peale.  Jaemüügilt oodatakse jaanuaris eelmise kuu näidu suhtes 0,2% kasvu (detsembris langes jaemüük 0,3%). Aastases lõikes oodatakse koguni 4,3% kasvu (eelmisel kuul kasvas jaemüük 1,0%).

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon