Valuutaturu eelvaade: USA dollar surve all - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu eelvaade: USA dollar surve all

Risto Sverdlik

21.02.2011 13:49

USA dollar ei suutnud eelmisel nädalal taastumist jätkata ning oli nädala teises pooles tugeva müügisurve all. Pinged Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas ei ole samuti suutnud dollarile tuge pakkuda. Alanud nädalal on tähelepanu all mitmed IV kvartali SKT tulemused.

USA dollar

USA dollar oli eelmisel nädalal peamiselt müügisurve all ja dollari indeks langes viiest päevast neljal. USA makronäitajad olid eelmisel nädalal kergelt negatiivsed, kui jaanuari tööstustoodang langes esimest korda pärast 2009. aasta juunit ja jaemüügi tulemused tulid ootustest kehvemad, mida võib osaliselt ajada ka 17 aasta külmima jaanuari süüks. Jaanuaris 1,6% peale tõusnud tarbijahinnaindeks ja 3,6% peale tõusnud tootjahinnaindeks ei suutnud samuti dollarile tuge pakkuda, tingituna osaliselt Föderaalreservi juhi Ben Bernanke eelmise nädala sõnavõtust, kus ta kaitses Fedi ülilõdva monetaarpoliitikat.

Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas tuure koguvad geopoliitilised pinged ei suutnud samuti dollarile kui traditsioonilisele safe-haven valuutale tuge pakkuda, kuna Iisraeli ja Iraani omavahelise konflikti korral kistaks kõikide eelduste kohaselt sündmuste keerisesse ka USA. Dollari asemel leidis levivatest protestilainetest tuge hoopis Jaapani jeen ja Šveitsi frank.

USA dollari tõusuks on jätkuvalt vaja üldise riskisentimendi langust või suurenenud ootusi Föderaalreservi intressimäära tõstmise osas. Fed avaldas eelmisel nädalal oma viimase kohtumise protokollid, kust selgus, et keskpank küll tõstis käesoleva aasta majanduskasvu ja inflatsioonimäära ootusi, kuid intressimäärad jäetakse kõikide eelduste kohaselt muutmata vähemalt selle aasta lõpuni. Teisest küljest lõppeb esialgsete plaanide kohaselt $600 miljardiline stiimulprogramm selle aasta juunis ja kui majandusnäitajad paranevad, hakkavad turuosalised spekuleerima võimaliku intressimäära tõstmise osas juba varem.

Alanud nädalal avaldatakse mõned olulised makronäitajad. Esiteks ilmub teisipäeval tarbijausalduse indeks, mis tõusis jaanuaris kõrgeimale tasemele alates majanduskriisi algusest. Kolmapäeval avaldatakse olemasolevate kodude müüginäidud; neljapäeval ilmuvad jaanuari kestvuskaupade tellimused, mis langesid detsembris 2,5%. Kõige olulisem näitaja on reedel avaldatav IV kvartali SKT tulemused. Esialgse näidu kohaselt kasvas USA majandus IV kvartalis annualiseeritult 3,2% ja nüüd oodatakse näidu korrigeerimist 3,3% peale.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro kaks nädalat kestnud langus katkes eelmisel nädalal, kui euro tõusis esmaspäeval tehtud põhjast $1,3425 tasemelt ligi 2,2% ja jõudis reedeks $1,3725 tasemeni. Euro sai peamiselt tuge taastunud riskisentimendist, millele andis omalt poolt tuge ka Fedi majanduskasvu prognooside tõstmine. Reedel sai euro korralikku tuge aga Euroopa keskpanga liikme Lorenzo Smaghi sõnavõtust, kus Smaghi tõi välja, et keskpank võib hakata tõstma intressimäärasid, kui globaalne inflatsioonisurve peaks veelgi tõusma.

Eurotsooni IV kvartali SKT tulemused on tulnud valdavalt ootustest kehvemad. Eurotsooni majandus tervikuna kasvas eelmise kvartaliga võrreldes kõigest 0,3% ning vedavaks jõuks on endiselt tuumikriigid. Tundub, et euroala rahandusministrid on leidnud ühise keele 2013. aastal lõppeva Euroopa stabiilsusfondi (EFSF) järglase Euroopa stabiliseerimismehhanismi (ESM) mahu tõstmises €500 miljardi peale, kuid praeguse päästmisfondi mahu kasvatamise osas ei tundu üksmeelt olevat.

Alanud nädalal avaldatakse esmaspäeval Saksamaa ja eurotsooni PMI indeksid ja Saksamaa IFO indeksid; teisipäeval ilmub Saksamaa GfK tarbijausalduse indeks; neljapäeval ilmub Saksamaa IV kvartali SKT tulemused ja eurotsooni tarbijausalduse indeks; ja reedel avaldatakse Saksamaa tarbijahinnaindeksid ja eurotsooni rahapakkumise M3 andmed.

EURUSD

Naelsterling

Eelmisel nädalal avaldas Inglismaa keskpank oma kvartaalise inflatsiooniraporti, millest turuosalised lootsid saada selgemat pilti keskpanga monetaarpoliitilise kursi kohta. Midagi väga konkreetset sealt ei olnud võimalik samas järeldada, kuna keskpank tõstis järgmise kahe aasta inflatsiooniootusi, kuid langetas samas majanduskasvu väljavaateid. Inflatsioonimäär võib tõusta sel aastal 5% peale, samas kui kõige tõenäolisem majanduskasvu näit jääb 1,5-2,0% juurde ja keskpank ei ole ühtlasi välistanud võimalust tagasi majanduslangusse pöördumist. Keskpanga juht Mervyn King pidurdas omalt turuosaliste ootusi, öeldes, et „osad inimesed tormavad sündmustest ette ja keskpank ei ole teatamas ega ette valmistamas intressimäärade tõstmist.“

Kuigi keskpanga inflatsiooniraporti ja pettumuse valmistanud töötururaporti peale sattus naelsterling tugeva müügisurve alla, osteti GBP/USD reede õhtuks 1,6265 tasemeni. Põhjuse selleks andis selleks neljapäevane keskpanga liikme Andrew Sentance’i kõne, milles ta tõi välja, et keskpanga inflatsiooniraport on liialt optimistlik ja jätkas omapoolset toetust monetaarpoliitika normaliseerimiseks. Sentance’i sõnavõtt ei pakkunud samas midagi uut, kuna ta on juba pikemat aega olnud intressimäära tõstmise tugev pooldaja. Teise positiivse noodina pakkus naelsterlingile tuge reedel avaldatud jaemüügi tulemused, mis näitasid jaanuaris eelmise kuu suhtes 1,6% kasvu ja aastases lõikes 5,3% kasvu, ületades kummagi puhul tugevalt ka ootusi.

Alanud nädalal avaldatakse Suurbritannia Rightmove majahinna näidud; teisipäeval ilmub UK avaliku sektori fiskaalraport; kolmapäeval avaldab Inglismaa keskpank oma viimase kohtumise protokollid ja samas avaldatakse BBA väljastatud kodulaenude andmed; reedel ilmub aga UK IV kvartali SKT tulemused aj GfK tarbijausalduse indeks.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon