Valuutaturg: Tähelepanu USA töötururaportil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Tähelepanu USA töötururaportil

Risto Sverdlik

28.02.2011 13:31

USA dollar oli ka eelmisel nädalal müügisurve all ning reedel avaldatud oodatust nõrgemad SKT tulemused ei aidanud dollarile kuidagi kaasa. Sel nädalal on USAs fookuses reedene töötururaport ja Euroopas ECB neljapäevane intressimäära otsus.

USA dollar

USA dollar lõpetas eelmise nädala kõikide peamiste valuutade suhtes madalamal, erandiks oli küll naelsterling ja Uus-Meremaa dollar, mis olid omakorda tugeva surve all. Reedel avaldatud korrigeeritud IV kvartali SKT tulemused (annualiseeritult 2,8% vs oodatud 3,3%) panid nädala erisuunalistele makrotulemustele omalt poolt negatiivse punkti. Tugevalt üle ootuste tuli tarbijausalduse indeks, tõustes eelmise kuu 64,8 pealt 70,4 punktini veebruaris. Lisaks valmistas positiivse üllatuse ka olemasolevate kodude müüginäit, mis kasvas jaanuaris eelmise kuu suhtes 2,7%. Kuid ootustest kehvema SKT andmete kõrval tulid negatiivsete tulemustega uute kodude müüginäidud ja majahinnaindeksid.

Uus nädal pakub mitmeid olulisi makrosündmusi, mis peaksid lisama dollari liikumisse suuremal määral volatiilsust. Kõige suuremat kaalu omab reedene töötururaport, mille suhtes on ootused vägagi optimistlikud. Väljaspool põllumajandussektorit loodi jaanuaris ootuste kohaselt 190 tuhat uut töökohta (detsembris oli vastav näitaja 36 tuhat) ja erasektoris oodatakse 200 tuhande töökoha lisandumist. Ametlik töötusmäär peaks aga tõusma 0,1 protsendipunkti võrra 9,1% peale.

Teistest makronäitajatest avaldatakse esmaspäeval jaanuarikuu erakulutuste ja lõpetamata kodumüükide andmed; teisipäeval ilmub ISM tootmisindeks; kolmapäeval avaldab Föderaalreserv oma „beeži raamatu“ ja ilmub ADP töötururaport; neljapäeval ilmuvad töötuabiraha taotlejate andmed ja ISM teenustesektori indeks; ja reede peale jääb jaanuari töötururaport.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro on kaks viimast kuud olnud tõusutrendis ning tundub, et hetkel ei lähe turuosaliste korda eurotsooni endiselt akuutne võlakriisi probleem, mis pole siiani veel ühtegi konkreetset lahendust saanud. Veebruaris on olukord pigem kehvemaks läinud, mis väljendub ennekõike perifeeriariikide võlakirjade tulususte tõusus ja võla kindlustamise kallinemises. Eurole on tuge pakkumas peamiselt ootused intressimäärade tõstmise osas, millele on tugevalt kaasa aidanud mitme Euroopa keskpanga liikme eelnevate nädalate kommentaarid kõrgenenud inflatsiooniootuste teemal. Credit Suisse üleöö swappide alusel ootavad turuosalised järgmise 12 kuu jooksul intressimäärade tõstmist 95 baaspunkti võrra.

Eelmisel nädalal avaldatud eurotsooni makronäitajad viitasid samas üldisele Euroopa tuumikriikide majandusseisu heale seisule. Saksamaa IFO indeksid ja Saksamaa ning eurotsooni PMI indeksid ületasid ootusi ja tõusid ka eelmise kuu näidu suhtes (v.a Saksamaa PMI teenustesektori indeks). Saksamaa majandus näitas IV kvartalis annualiseeritult 4% kasvu ja eksport kasvas 2,5%.

Euroopa keskpangal avaneb esimene võimalus intressimäära tõstmise ootustele reageerida juba sel neljapäeval, kui keskpank teeb teatavaks oma märtsikuu intressimäära otsuse. Ootuste kohaselt jäetakse siiski praegu veel intressimäär rekordmadala 1% peale. Lisaks on sel nädalal tulemas veel Saksamaa veebruarikuu töötururaport, eurotsooni jaanuari THI (tuli oodatud 2,4% asemel 2,3%) ja veebruari THI esialgne hinnang. Samuti avaldatakse teisipäeval ka eurotsooni töötusmäär, mis jääb ootuste kohaselt püsima 10% peale. Nädala teises pooles avaldatakse veel eurotsooni IV kvartali SKT tulemused, majapidamiste tarbimisnäidud ja jaanuari jaemüügi tulemused.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling oli eelmisel nädalal surve all ja kukkus USA dollari vastu pisut alla 1 protsendi, tingituna osaliselt Suurbritannia majanduse pessimistlikest väljavaadetest ning Lähis-Idas valitsevatest geopoliitilistest pingetest, mis avaldab riskisentimendile negatiivset mõju. Suurim negatiivne üllatus tuli reedel, kui esialgne UK IV kvartali SKT korrigeeriti -0,5% pealt -0,6% peale (Q/Q).

Sarnaselt Euroopa keskpangale on turuosaliste ootused kõrged ka Inglismaa keskpanga (BoE) intressimäärade tõstmise osas. Langusse vajunud majanduskasv tõmbab samas ootustele pidurit. Inflatsioonimäär on Suurbritannias endiselt üle valitsuse soovitud eesmärktaseme, tõustes jaanuaris 4% peale (Y/Y). BoE juht Mervy King hoiatas, et inflatsioonimäär võib lähikuudel tõusta kuni 5% juurde. Eelmisel nädalal avaldatud BoE eelmise kohtumise protokollidest selgus, et intressimäärade tõstmise poolt hääletajate hulka on asunud Andrew Sentance’i ja Martin Weale kõrval ka Spencer Dale, kuigi enamus hääleõiguslikest liikmetest pooldab praegusel kursil jätkamist ja Adam Posen on ainus, kes soovib suurendada stiimulprogrammi mahtu.

Naelsterling on uut nädalat alustanud korraliku taastumisega ja on esmaspäeva lõunaks teinud tagasi praktiliselt kogu eelmise nädala kaotuse. Sel nädalal ilmub UK makronäitajatest tarbijakrediidi andmed, majahinnaindeksid, rahapakkumise M4 muutus, kinnisvaratagatisel võetud laenude näidud ja heaks kiidetud kinnisvaralaenud.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon