Valuutaturg: Euro kauplemas nelja kuu tipus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Euro kauplemas nelja kuu tipus

Risto Sverdlik

07.03.2011 12:56

USA dollar on olnud jätkuva surve all ning ootused intressimäärade tõstmise osas on viinud euro 4 kuu ning naelsterlingi 13 kuu tippu. Kas eurol jätkub võhma ka edaspidiseks, on samas küsitav, kuna võlakriis on peatselt uuesti päevakorda kerkimas.

USA dollar

USA dollar on olnud viimastel nädalatel väga tugeva müügisurve all ning dollari võimalik taastumine on sattunud järjest suurema küsimärgi alla. Viimastel nädalatel on meediaväljaannetes ilmunud ka mitmeid artikleid sellest, kuidas USA dollar on kaotamas oma safe-haven ja globaalse reservvaluuta staatust. Teisest küljest tasub dollari suhtes valitseva liigse pessimismi osas olla ettevaatlik, kuna ajalooliselt on valuutade (ja ka teiste varaklasside) suhtes esinenud ekstreemsed sentimendid eelnenud suuremale pöördele. Pikemalt saab selle kohta lugeda Jamie Saettele raamatust „Sentiment in the Forex Market“, mis on saadaval ka LHV raamatukogus.

Siiani on dollari tugeva müügisurve taga olnud peamiselt erinevus Föderaalreservi ja teiste keskpankade intressimäärade tõstmise ootuste vahel. Kui teised keskpangad (eesotsas Euroopa ja Inglismaa keskpangaga) on oma kommentaarides vihjanud potentsiaalsele intressimäärade tõstmisele, siis Fedi liikmed on pea eranditult kaitsmas praegust ülilõdva monetaarpoliitikat ning intressimäärade tõstmine tundub jäävat kaugemasse tulevikku. Siiani ei ole dollar saanud tuge ei langenud riskisentimendist ega ka USA võlakirjade langusest, millega on üldjuhul kaasnenud dollari tugevnemine. Enim on dollarit kui safe-haven valuutat asendamas Šveitsi frank.

USA makronäitajad jätkavad samas paranemist. Eelmisel nädalal avaldatud ISM tehaste aktiivsusindeks tõusis 6 aasta kõrgeimale tasemele ja teenustesektori indeks tõusis 5 aasta tippu. Veelgi olulisem oli aga erasektoris loodud 220 tuhat uut töökohta, mis on viie aasta jooksul paremuselt teine tulemus. Ametlik töötusmäär langes veebruaris aga 8,9% peale, mis on 20 kuu madalaim tase.

Alanud nädalal on USAst tulemas suhteliselt vähe olulisi makronäitajaid ning peamine tähelepanu on suunatud Fedi liikmete kommentaaridele. Esmaspäeval peavad kõne Lockhart ja Fisher. Teisipäeval ja kolmapäeval ei ole avaldamisel ühtegi olulist näitajat; neljapäeval ilmuvad töötuabiraha taotlused, jaanuari kaubandusbilansi andmed ja igakuine eelarveraport. Reedel avaldatakse veebruari jaemüügi tulemused ja Michigani ülikooli usaldusindeks.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro lõpetas eelmise nädala kõikide peamiste valuutade suhtes tugeva esitusega, millele andis tõuke Euroopa keskpanga juhi Jean-Claude Trichet intressimäära otsusele järgnenud kommentaarid, mille kohaselt võib keskpank tõsta intressimäärasid juba järgmisel kohtumisel aprillis. Trichet kinnitas samas, et kindlasti ei ole plaanis alustada intressimäära tõstmise seeriaga. Credit Suisse üleöö indeks-svappide kohaselt hindavad turuosalised 25 baaspunktilist intressimäära tõusu juba 100% tõenäosusega.

Euro on märtsis kallinenud USA dollari vastu üle pooleteise protsendi ja tegi esmaspäeval uue nelja kuu tipu $1,4030 taseme juures. Jaanuari algusest, kui euro kukkus $1,2865 tasemeni, on Euroopa ühisraha tugevnenud koguni 9%. Kuigi momentum on endiselt euro kasuks kaldu, on praeguse hinna juures Euroopa keskpanga intressimäära tõstmine juba suures osas sisse arvestatud ning euro ralli võib hakata hoogu maha võtma.

Kuigi intressimäärade tõstmise ootuste varjus ei ole eurotsooni võlakriisile viimasel ajal palju tähelepanu pööratud, on see siiski teema, mis tuleb varem või hiljem uuesti teravalt päevakorda. Suurima probleemi ees seisab tõenäoliselt Portugal, keda on peetud Kreeka ja Iirimaa järel järgmiseks potentsiaalseks päästmist vajavaks riigiks. Eelmisel nädalal kirjutas ka WSJ, et Portugalil võib vabasid vahendeid olla kõigest €4 miljardi eest, kuigi juba aprillis peab valitsuse lunastama pikaajalisi võlakirju kokku umbes €20 miljardi väärtuses. Lisaks teatas esmaspäeva hommikul Moody’s, et nad alandasid Kreeka reitingut, jättes riigi väljavaated negatiivse peale. Lisaks tõusis Iirimaa 10-aastaste võlakirjade tulusus euroala rekordini 9,477% peale.

Alanud nädalal on ka Euroopa makronäitajate suhtes võrdlemisi hõre. Esmaspäeval avaldati eurotsooni Sentix investoriusalduse indeks, mis tuli küll ootustest madalam, kuid paranes eelmise kuu näidu suhtes. Teisipäeval avaldatakse Saksamaa tehastetellimused; kolmapäeval ilmub Saksamaa tööstustoodangu näidud; neljapäeval ilmub Saksamaa jaanuari kaubandusbilanss ning Euroopa keskpank avaldab igakuise raporti. Reedesse jäävad Saksamaa tarbijahinnaindeksid.


EURUSD

Naelsterling

Naelsterling tegi eelmisel nädalal USA dollari vastu uue 13 kuu tipu, jõudes intressimäära tõstmise ootuste toel $1,6340 tasemeni. Kuigi suurima probleemina Suurbritannia majandusnäitajatest tuli 2010. aasta IV kvartali majanduskasv negatiivne, on UK valitsuse fiskaalseisund viimastel nädalatel paranenud. Pärast külma talve on ka ehitussektor näitamas tugevat taastumist ning PMI ehitussektori indeks tõusis eelmisel nädalal 56,5 punktini, ületades tugevalt eelmise kuu näitu ja ka ootusi.

Suurbritannias on endiselt kõrge inflatsioonisurve ning Inglismaa keskpanga prognooside kohaselt võib see lähiperspektiivis veelgi suureneda. Keskpanga hääleõiguslike liikmete seas on erimeelsused monetaarpoliitika edasise kursi osas suurenemas ning eelmisel kohtumisel hääletas intressimäärade tõstmise poolt juba kolm liiget, samas kui enamus pooldasid praegust kurssi ning üks liige oli jätkuvalt stiimulprogrammi mahu tõstmise poolt.

Suurbritannias on sel nädalal tulemas mitmeid olulisemaid makronäitajaid. Kolmapäeval avaldatakse jaanuari kaubandusbilanss; neljapäeval ilmuvad jaanuari tööstustoodangu ja töötleva tööstuse toodangu näidud ning lisaks teeb Inglismaa keskpank teatavaks oma intressimäära ja stiimulprogrammi mahu otsuse. Reedel avaldatakse NIESR veebruari SKT esialgne hinnang ja avaldatakse veebruari tootjahinnaindeksid.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik





Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon