Kuhu juhitakse pooljuhid? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu juhitakse pooljuhid?

Nelli Janson

08.03.2011 11:05

Pooljuhtide sektor on tänu nutitelefonide ja tahvelarvutite võidukäigule aina enam investorite huviorbiidis. Kahtlemata on sektoris mänguväljak juba üsna kitsaks jäänud ning turuosalisi huvitab  kindlasti, millistel firmadel võiks analüütikute hinnangul selles kiiresti arenevas valdkonnas olla parimad väljavaated.

The Wall Street Transcripti poolt  analüütikutega läbi viidud intervjuusid olen LHV finantsportaalis vahendanud varemgi ja täna toon teieni kahe USA  pooljuhtide sektorit katvate analüütikute arvamused ja prognoosid.

Esimesena soovin tutvustada teile analüütikut nimega Hans Mosesmann, kes töötab alates 2007. aastast Raymond James Financialis ning eelnevalt omab ta töökogemust  Needham ning Prudential Financiali analüüsimajast. Lisaks sellele on Mosesmann ajakirja Forbes poolt  valitud 2010. aastal paremuselt teiseks Blue Chip analüütikuks.

Mosesmann katab järgmisi firmasid: Intel (INTC), Micron (MU), Advanced Micro Devices (NVDA), SanDisk (SNDK), LSI (LSI), Altera (ALTR) ja XiliniX (XLNX.

Käesolevat aastat nimetab Mosesmann pooljuhtide tootjate jaoks taastumisaastaks, kuna möödunud aasta teisel poolel oli firmadel omajagu probleeme varude ülejäägiga. Just uued tuuled tehnoloogia vallast toovad endaga käesoleval aastal kaasa dünaamilisi muutusi.

Üheks suurimaks küsimärgiks on tahvelarvutite mõju suurus ning Mosesmann usub, et tegemist on olulise kasvusegmendiga, sest kõigi eelduste kohaselt müüakse käesoleval aastal 50-70 miljonit tahvelarvutit. Teisest küljest ei anna neid arve  võrrelda nutitelefonide või arvutite müügimahuga ehk sel aastal on siiski veel  tegemist  suhteliselt väikese segmendiga. Kuid kahtlemata söövad tahvelarvutid ära netbook`de turuosa, mis avaldab näiteks teatud mõju Intelile.

Kasvupotentsiaali näeb analüütik ka serverite turul, kuna järgneva 5-10 aasta jooksul muutub "pilve" keskkond (cloud computing) aina populaarsemaks ja kui inimene soovib näiteks oma tahvelarvutiga, millel pole väga suurt valikut aplikatsioone, millegi kallal töötada, siis peab ta  selle „pilve“ kaudu hankima, mis omakorda tähendab üsna suurt jõudlusevajadust serveri poolelt.  Mosesmann ütleb, et tema jaoks on cloud computing ning sellega seonduvad arengud isegi kõige põnevam tuleviku väljavaade antud sektoris. 

Investorid, kes pooljuhtide sektorit alles õpivad tundma, peavad Mosesmanni sõnul arvestama sellega, et nimetatud sektoris tegutsevaid firmasid on üsna keeruline hinnata. Välja võib tuua kaks pidepunkti- nõudlus ja pakkumine. Kui loogiliselt võiks eeldada, et suure nõudluse puhul läheb firmal hästi, siis pooljuhtide sektoris ei pruugi see nii sugugi olla, sest selles olukorras tekib turul hirm ületootmise ees. Ületootmine on firma jaoks vägagi halb uudis, sest  toob üldjuhul endaga kaasa ka hinnasurve, kuna ettevõtte üritab oma kogunenud varust võimalikult kiiresti vabaneda.

Seega peaks investor otsima toodet või funktsiooni, mis on tõenäoliselt kasutusel mistahes tootes ka pikema aja perspektiivis. Näiteks võib siin tuua NAND flash, mida toodab SanDisk ning, kui soovitakse seadet, mis on pika kestvusega, madala energiavajadusega ja kõrgetasemeline nagu näiteks iPad, siis võib kindel olla, et aina rohkemates seadmetes hakatakse kasutama taolist mälutüüpi, mis on kiire ning madala energiavajadusega.

Teine huvitav dünaamika on Mosesmanni arvates graafika ning mitte ainult mängude mängimiseks. Paljud firmad leiavad graafikamootoritele ka muu rakenduse ning tööprotsessi aitab märksa kiiremini läbi viia hoopis graafikasüsteem kui mikroprotsessor. Selles vallas võib silma peal hoida NVIDIA-l, mis võib pakkuda investorile jätkusuutlikkust kestvusega mitte aasta või paar vaid 5-10 aastat.

Mosesmann nimetab NVDA-d ka üheks oma Top Pick-ks, sest nad on turuliidrid 3D graafikas ning tema arvates kasutatakse niinimetatud tulevikuarvutites just NVIDIA tooteid. Teise valikuna nimetab analüütik Micron (MU)-d, mis tõenäoliselt on küll volatiilsem ning sõltub rohkem pakkumise-nõudluse dünaamikast, kuid  tänavu ületab Mosesmanni arvates nõudlus pakkumist.

Teine analüütik, kelle tööülesandeks on samuti pooljuhtide sektori katmine, on täna Arnab Chanda. Tema töötab alates 2009. aastast Roth Capital Partners analüüsimajas ning on eelnevalt töötanud Deutsche Bankis analüütikuna ning Lehman Brothers`s asepresidendina. Lõpetanud Stanfordi ülikooli nii keemia kui ka füüsika erialal.

Chanda usub, et järgmised kümme aastat on ideaalne investeerimiseks pooljuhtide sektorisse. Antud segmendis veab tema sõnul kasvu eelkõige arenevad turud nagu Hiina, India, Venemaa ja Ladina-Ameerika. Riigid, kus majandus kasvab, suureneb ka inimeste huvi ja eelkõige võimalused erinevate elektrooniliste seadmete vastu.  Teiseks on tekkimas täiesti uus liik nagu tahvelarvutid, mis analüütiku arvates laiendab oluliselt nende tarbijate arvu, kes soovivad arvuti kõrvale ka nö meediatarbimise seadet.  NVIDIA, Qualcomm, Broadcom, Intel ja Marvell on just need firmad, mis taolisele suunale keskenduvad.

Suurimate riskidena pooljuhtide sektorisse investeerimisel toob Chanda välja eelkõige majandustsüklid, sest pooljuhtide sektor on selles osas väga tundlik, teiseks nimetab ta ka juba Mosesmanni poolt välja toodud nõudluse-pakkumise suhet ning kolmandaks juhib Chanda tähelepanu firmade tootetsüklile, mis üldjuhul kestavad 18-24 kuud ning tihtipeale satuvad aktsiad peale ühe  tootetsükli lõppemist ning teise algust suure müügisurve alla.

Tahvelarvutite trendist lõikab eelkõige Chanda arvates Broadcom, sest üheks märksõnaks on selle uue seadme puhul  internetiühendus. Igal tahvelarvutil on tõenäoliselt WIFI kiip ning näiteks ka GPS. Selles vallas on vaieldamatu turuliider Broadcom oma 70% turuosaga, neile järgneb Atheros, mis osteti ära Qualcommi poolt ning kolmandal kohal on Marvell.

Chanda näeb pooljuhtide sektorit  sisenemas jõulisse tõusukõverasse ning usub, et ühiskond on aina rohkem otsimas energiasäästlikke lahendusi igas eluvaldkonnas. Olgu  tegemist elektriauto, valgustite või andmebaasidega, need kõik vajavad pooljuhte. Chanda sõnul on tehnoloogia tööstuses algamas põnevad ajad, mille taolisi pole me näinud vähemalt viimased kümme aastat ning usub, et just pooljuhtide tootjad on algavast kasvutsüklist peamised kasusaajad.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon