Goldman Sachsi lemmikuteks Jaapani aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Goldman Sachsi lemmikuteks Jaapani aktsiad

Mikk Taras

10.03.2011 12:19

Jaapan on olnud investoritele juba aastakümneid ebahuvitav - majanduskasv on riigis olematu ja Tokio börs kaupleb 80ndate lõpuga võrreldes 70%-i madalamal.

Goldman Sachsi hinnangul on aga aeg Jaapani aktsiate suhtes meelt muuta. Riikide lõikes nähakse taastuva majanduskasvu taustal Jaapani aktsiates hetkel koguni parimat riski ja tulu suhet.

Jaapani majandus kaotas ekspordi kokkukukkumise tõttu finantskriisi käigus peaaegu kümnendiku sisemajanduse kogutoodangust. Kuigi Eestiga võrdluses ei ole see midagi hullu, näeb suurte majanduste puhul sellist langust väga harva. Nüüd, kus globaalne majanduskasv on taas jalgu alla saamas, liigub Jaapani majandus võimendatult jällegi teises suunas. Jaapani eksport on 2009. aasta põhjast poole võrra tõusnud, kusjuures eksport Aasiasse on  taas kriisieelsel tasemel. Taastuvate kaubavoogude toel kasvas Jaapani majandus eelmisel aastal 3.9%-i.

Kui eelmisel aastal tuli rohkem kui pool Jaapani majanduskasvust tänu ekspordile, siis sellel aastal on võrdlusbaas kõrgem, mistõttu ekspordi panus majanduskasvu väheneb. Goldman Sachsi hinnangul aeglustub Jaapani majanduskasv sellel aastal 1.5-2%-le. Madal majanduskasv tähendab aga Jaapani Keskpanga lõdva rahapoliitika jätkumist, samal ajal kui kiiremini kasvavad Aasia riigid nagu Hiina on hakanud juba intressimäärasid tõstma.

Jaapani börsiettevõtete kohta levib müüt, nagu puuduks neil madala majanduskasvu tõttu kasvupotentsiaal. Tegelikkuses on Jaapani börsiettevõtted suutnud viimase kümnendiga kasumit aktsia kohta 200%-i võrra tõsta. Sellel aastal oodatakse aktsiapõhiseks kasumikasvuks vähemalt 20%-i, mille järgi kauplevad Tokio börsiettevõtted 13 korda käesoleva aasta kasumit, mis võrreldes ajalooga on väga soodne hinnatase. Samuti tasub arvestada, et peaaegu kõikidel Jaapani ettevõtetel on võlakoormusest rohkem vaba raha. Kokku seisab ettevõtete kontodel 200 triljonit jeeni, mis jõuab sellel aastal osaliselt dividendidena ka aktsionärideni.

Goldman Sachsi hetke lemmikidee on soetada positsioon Jaapani aktsiate käekäiku kajastavas Nikkei 225 indeksis, mille sihiks antakse 12000 punkti. Hetkel kaupleb indeks 10434 punkti juures, mis jätab Goldmani sihini 15%-i tõusuruumi. LHV kaudu on kõige lihtsam Nikkei 225 indeksisse investeerida läbi börsil kaubeldava fondi iShares Nikkei 225, mis kaupleb eurodes Saksamaa börsil sümboliga EXX7.

iShares Nikkei 225 (EXX7)

Allikas: Bloomberg

Tokio börsilt üksikuid aktsiaid otsides tasub Goldmani Sachsi hinnangul keskenduda eksportijatele, kelle toodang läheb peamiselt USAsse. Teadupoolest ootab Goldman Sachs sellel aastal USA majanduses kiiret nõudluse taastumist, millest on Jaapani börsil võitjad eelkõige mitmed autotööstused ja tehnoloogiafirmad. Jaapani näidisportfellis on antud sektoritest ostusoovituse saanud näiteks autotootjad Toyota (TM) ja Honda (HMC) ning elektroonikafirmad Sony (SNE) ja Canon (CAJ), mis kõik kauplevad ka USA börsil.

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon