Valuutaturg: Eurotsooni võlakriisi osas näha progressi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Eurotsooni võlakriisi osas näha progressi

Risto Sverdlik

14.03.2011 13:36

USA dollar tegi eelmisel nädalal väga tugeva taastumise, kuid reedel anti praktiliselt kogu nädala võit käest. Euro langus pöördus ümber, kui ELi tippkohtumisel suudeti võlakriisi osas lõpuks jõuda reaalsete kokkulepeteni.

USA dollar

Kui veel eelmise nädalal alguses oli üldine turusentiment USA dollari suhtes ülimalt negatiivne, siis juhtus see, mis tihtilugu sellistes ekstreemsetes sentimenditingimustes juhtub: dollar tegi terve nädala arvestatava taastumise, kuid reedesed arengud seoses eurotsooni võlakriisiga andsid dollarile tugeva tagasilöögi ning nädal lõpetati sisuliselt seal, kus alustati. Dollari indeks tõusis esmaspäeval tehtud nelja kuu põhjast 76,14 tasemelt reedeks ligi 1,9%, jõudes enne pöördumist 77,56 tasemeni. Peamine küsimus on hetkel see, kas dollar on alustanud laiapõhjalist taastumist või oli eelmise nädala tõusu näol tegemist pelgalt ajutise korrektsiooniga dollari suuremas languses.

Lisaks on oluline võtta arvesse ka CFTC Commitment of Traders raportit, mis näitab, et spekulatiivsed kauplejad on USA dollari suhtes ülitugevalt lühikesed. EURUSD paaris on kauplejate pikad positsioonid kõrgemail tasemel alates 2007. aasta detsembrist, kui paar kauples 1,4500 taseme juures. Kuigi ühepoolne ekstreemne sentiment iseenesest ei garanteeri varaklassi hinnas kannapööret, võime riskisentimendi jätkuva languse korral näha dollaris tugevaid rallisid.

Sel nädalal on USA makrokalender suhteliselt hõre, kuid suuremat volatiilsust võib tekitada Föderaalreservi intressimäära otsus. Turuosaliste ootuste kohaselt jätab Fed intressimäära küll muutmata vahemikku 0-0,25%, kuid tähelepanu on pigem suunatud otsusele järgnevatele kommentaaridele. On väheusutav, et keskpanga retoorika on monetaarpoliitika edasise suuna osas  muutunud ning kõikide eelduste kohaselt jätkatakse majanduse stiimulprogrammidega vastavalt esialgsetele plaanidele. Tänu paranenud makropildile ning tööturuolukorrale on samas vähetõenäoline, et keskpank teatab ka stiimulprogrammide laiendamise plaanidest.

Lisaks teisipäevasele keskpanga otsusele avaldatakse sel nädalal kolmapäeval uute koduehituste andmed ja tootjahinnaindeksid. Neljapäeval ilmuvad tarbijahinnaindeksid, veebruari tööstustoodangu näidud, Philadelphia Fedi tootmisindeks ja töötuabiraha taotluste andmed.


NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro saatus on hetkel sõltumas kahest peamisest tegurist: ühelt poolt eurotsooni võlakriisi arengust ja teiselt poolt Euroopa keskpanga intressimäärade tõstmise ootustest. Võlakriisile on negatiivselt mõjumas nii Kreeka kui Hispaania reitingu alandamine ning lisaks ka viimastel nädalatel kõikide perifeeriariikide laenamise ja nende võla kindlustamise kallinemine, eesotsas Portugaliga. Lisaks teatas S&P reitinguagentuur, et nende hinnangul ulatuvad Hispaania pankade rekapitaliseerimise kulud vähemalt kaks kuni kolm korda kallimaks, võrrelduna Hispaania keskpanga esialgse €15,2 miljardilise hinnanguga.

Reedel Brüsselis toimunud Euroopa Liidu tippkohtumisel toimus võlakriisi osas siiski teatud progress, mille tulemusena sai ka terve eelmise nädalal müügisurve all olnud euro tuge, lõpetades reedese kauplemispäeva $1,3900 taseme juures. Kuigi Saksamaa on siiani olnud Euroopa kriisifondi mahu suurendamise vastu, lepiti kohtumisel kokku, et EFSF (European Financial Stability Fund) saab loa osta riikide võlakirju otse esmaselt turult ning Kreeka poolt makstava laenu intressimäärasid langetatakse 100 baaspunkti võrra ja laenu tähtaega pikendati ühtlasi 7,5 aasta peale. Portugali püüete osas oma rahanduslikku seisu parandada oldi võrdlemisi optimistlikud, samas kui Iirimaale kriisifondi laenu intressimäärade langetamist ei pakutud.

Makropildi osas on Euroopa tuumikriikide seisund endiselt tugev. Saksamaa jaanuari tööstustoodang ja tehaste tellimused ületasid analüütikute ootusi ja ka Prantsusmaa tööstussektori ja töötleva tööstuse toodang tuli oodatust tugevam. Erinevad sentimendiuuringud näitavad samuti olukorra jätkuvat paranemist.

Alanud nädalal avaldatakse eurotsooni jaanuari tööstustoodang (mis kasvas eelmise kuu suhtes vastavalt ootustele 0,3% ja aastasel baasil kasvas oodatud 6,5% asemel 6,6%); teisipäeval ilmuvad Saksamaa ja eurotsooni ZEW indeksid; kolmapäeval ilmuvad eurotsooni tarbijahinnaindeksid; neljapäeval ilmuvad eurotsooni ehitusmahtude andmed; ja reedesse jääb Saksamaa tootjahinnaindeksite avaldamine.

EURUSD

Naelsterling

Eelmisel nädalal toimunud Inglismaa keskpanga intressimäära ja stiimulprogrammi mahu otsus osutus vähetähtsaks sündmuseks: nii intressimäär kui ka stiimulprogrammi maht jäeti ootuste kohaselt muutmata, vastavalt 0,5% ja £200 miljardi peale. Naelsterling oli terve eelmise nädala müügisurve all, kukkudes esmaspäeval tehtud $1,6340 tasemelt ligi 2,2%, jõudes reedeks enne USA dollari surve alla sattumist $1,5975 tasemeni. Keskpanga kohtumise protokollid avaldatakse kahe nädala pärast.

Seni naelsterlingile tuge pakkunud ootused intressimäärade tõstmise osas on taandumas, mis väljendub korrelatsiooni languses GBPUSD ja UK-USA 2-aastaste võlakirjade tulususte erinevuse vahel. Samal ajal on korrelatsioon GBPUSD ja üldise riskisentimendi vahel – mõõdetuna MSCI World Stock Indexi järgi – märtsi esimestel nädalatel jooksul suurenenud märkimisväärselt, mis viitab praeguste turutingimuste juures naelsterlingi languse jätkumist.

Alanud nädala Suurbritannia makronäitajatest avaldatakse teisipäeval tarbijausalduse indeks; kolmapäeval ilmub töötururaport; ja reedel avaldatakse ülevaade valitsuse fiskaalseisundist.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon