Uus ajastu valuutaturul - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus ajastu valuutaturul

Mikk Taras

18.03.2011 14:57

Dollar on pikka aega hoidnud valuutaturul kuninga staatust. „Not anymore“, kirjutab mainekas investeerimisajakiri Barron’s oma viimases numbris.

Lõdva rahapoliitika, negatiivse jooksevkonto ja kasvava eelarve puudujäägi tõttu on dollar viimase kümnendi jooksul kaotanud peaaegu kolmandiku oma väärtusest. Alates eelmise aasta suvest on dollar kukkunud 15%-i. Samuti näitasid hiljutised rahutused Lähis-Idas, et ebamäärases keskkonnas ei ole tormijooks dollari poole enam endine.

Allikas: Barron's

Triljoni dollari väärtuses varasid haldava PIMCO asutaja Bill Gross ootab pikaajaliselt dollari nõrgenemist eelkõige USA kehvema majanduskasvu tõttu võrreldes teiste riikidega. Gross rõhutab, et dollari nõrgenemine tähendab kaotust kõikidele, kes on investeerinud dollarites kauplevatesse väärtpaberitesse (olgu selleks aktsiad, võlakirjad või mõni tuletisinstrument).

Gross soovitab dollari asemel panustada arenevatele turgudele nagu Hiina, kuhu  on viimastel aastatel suurtes kogustes raha voolanud. Sageli on arenevate turgude valuutad jätkuvalt fikseeritud USA dollariga. USA lõdva rahapoliitika ei sobi aga kiiresti kasvavatele arenguriikidele, kus negatiivsed reaalintressimäärad hoogustavad inflatsiooni ja spekulatiivseid investeeringuid.  Kõige efektiivsem viis hinnatõusu pidurdamiseks on intressimäärade tõstmine, millega kaasneb edaspidi arenguriikide valuutade kallinemine.

Barron’si hinnangul on väikeinvestoritele üheks kõige efektiivsemaks viisiks  maandada kasvavaid valuutariske börsil kaubeldavate fondide abil, mida on võimalik soetada ka LHV kaudu. Viimaste aastatega on turule tulnud peaaegu 40 valuutakurssidega seotud börsil kaubeldavat fondi, mis võimaldavad panustada näiteks dollari odavnemisele või jüaani kallinemisele. PIMCO juht Bill Gross soovitab investoritel portfelli lisada eelkõige börsil kaubeldavaid fonde, mis saavad kasu Hiina ja ülejäänud Aasia valuutade kallinemisest.

Järgnevas tabelis on toodud mõned näited suurematest valuutakursse järgivatest börsil kaubeldavatest fondidest:

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon