Valuutaturg: Intressimäärade tõstmise ootused toetamas eurot - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Intressimäärade tõstmise ootused toetamas eurot

Risto Sverdlik

22.03.2011 11:40

Rahunenud olukord Jaapani potentsiaalse tuumakatastroofi ümber on taastanud positiivse turusentimendi, mis on USA dollari saatnud tugeva surve alla. Euro ja naelsterling on aga intressimäärade tõstmise ootuses uut jõudu kogumas.

USA dollar

USA dollar jätkas eelmisel nädalal langust ning dollari indeks kukkus läbi tõusutrendi toetustaseme, mis oli püsinud alates 2008. aasta märtsist. Indeksi reedene sulgumistase oli ühtlasi madalaim alates 2009. aasta detsembrist. Võttes samas arvesse viimase paari nädala globaalseid sündmusi ja fundamentaalseid arenguid, on dollari jätkuv nõrkus mõneti üllatav. Dollar ei ole saanud universaalset tuge ei geopoliitilistest pingest ega ka Jaapanit tabanud looduskatastroofist ning sellele järgnenud potentsiaalsest tuumaõnnetusest, mis kõik on üldisele turusentimendile negatiivselt mõjunud. Dollari asemel on viimase nädalate sündmustest tuge saamas pigem Šveitsi frank ja Jaapani jeen, mis tõusid eelmisel nädalal USA dollari vastu rekordiliste tasemeteni.

Siiski ei langenud USD kõikide valuutade vastu. Üldise riskisentimendiga tugevas positiivses korrelatsioonis olevad „toorainebloki“ valuutad – Austraalia, Uus-Meremaa ja Kanada dollar – tegid USD suhtes arvestatava languse, kuid uue nädala alguseks olid ka need valuutad suurema osa oma kaotustest tagasi teinud. Kõikide teiste peamiste valuutade suhtes kauples USA dollar eelmisel nädalal madalamal. Ühest küljest võiks seda seletada dollari reservvaluutaks olemise tähtsuse langusega; teisest küljest ka võrdlemisi erakorraliste fundamentaalsete sündmuste kokkulangemisega.

Kuigi dollari tähtsuse vähenemist on kajastatud erinevates uuringutes juba mitmeid aastaid, on hetkel tegemist siiski veel kõige likviidsema ja enimkasutatava valuutaga – mis teebki temast ka peamise safe-haven valuuta – ning üleöö ei ole dollar veel kuhugi kadumas. Kui aga arvestada Föderaalreservi monetaarpoliitikat ja USA valitsuse fiskaalseisundit, siis peab tahes-tahtmata tunnistama, et pikemas perspektiivis kannatab nende koosmõjul tugevalt ka dollari globaalne staatus.

Obama kärpeplaanid on olnud olematud ja pigem näilised. USA kongressi eelarvekomitee hinnangul selle aasta defitsiit hoopis suureneb $26 miljardi võrra ja järgmise aasta defitsiit suureneb $80 miljardi võrra. Lisaks osutuvad Obama tervishoiureformi kulud oodatust suuremaks, mis lähevad järgmise 10 aasta jooksul hinnanguliselt maksma $1,45 triljonit – Obama üheks valimislubaduseks oli tervishoiu programmi aastase maksumuse jäämine $65 miljardist allapoole. Ühesõnaga ei ole kusagilt näha, et USA valitsuse rahanduslik seisund lähiajal radikaalselt paraneks.

USA makronäitajatest on sel nädalal avaldamisel kodumüükide andmed (esmaspäeval avaldati olemasolevate kodude müüginäidud, mis näitasid veebruaris eelmise kuu suhtes 9,6% langust); neljapäeval ilmuvad kestvuskaupade tellimuste andmed ja töötuabiraha taotluste numbrid; ja reede peal jääb 2010. aasta IV kvartali SKT redigeeritud tulemused.


NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro on seevastu jätkanud viimastel nädalatel kallinemist, tõustes alanud nädala alguses uude enam kui nelja kuu tippu $1,4240 juurde ning novembris tehtud $1,4280 taseme testimine tundub olevat praktiliselt möödapääsmatu. Euro on viimastel kauplemispäevadel tuge saanud just taandunud pingetest võimaliku tuumakatastroofi ümber ning veelgi enam Euroopa keskpanga juhi Jean-Claude Trichet reedesed kommentaarid, milles keskpanga juht andis mõista, et aprillis võib oodata ECB poolt intressimäärade tõstmist.

Eurotsooni võlakriisi osas on kõik sündmused liikumas endisel kursil. Perifeeriariikide seisund on jätkuvalt halvenemas: Moody’s langetas Kreeka ja Hispaania reitinguid; Portugali võlakirjade vastu oli nõudlus madalam kui eelmisel oksjonil ning valitsus peab ka kõrgemat hinda laenu eest maksma. Seevastu Hispaania võlakirjade vastu oli huvi kasvav ning valitsus peab võla eest välja käima madalamat hinda.

Sel nädalal on peamise tähelepanu all Euroopa Liidu tippkohtumine, kust oodatakse endiselt üksmeelt võlakriisi püsimehhanismide väljatöötamise osas. Eelneval kohtumisel teatati Euroopa võlakriisi fondi suurendamisest ja püsiva kriisifondi loomisest. Lisaks on sel nädalal avaldamisel ka eurotsooni tarbijausalduse indeks; neljapäeval algab tippkohtumine ja avaldatakse Saksamaa ja eurotsooni PMI indeksid; reedel ilmuvad Saksamaa GfK tarbijausalduse indeks ja IFO sentimendiindeksid.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling on viimastel päevadel teinud korraliku tõusu ja alanud nädalal kaupleb juba $1,6350 tasemel. Teisipäeval avaldatav Suurbritannia annualiseeritud tarbijahinnaindeks tõuseb ootuste kohaselt 4,2% peale ning core indeks tõuseb ootuste kohaselt 3,1%, olles tõusnud 3,0% eelmisel kuul. Kasvav inflatsioonisurve kasvatab omakorda ootusi Inglismaa keskpanga intressimäärade tõstmise osas, mis pakub tuge ka naelsterlingile.

Kolmapäeval avaldab BoE ka eelmise kohtumise protokollid, millest selgub, kas keskpanga liikmed plaanivad monetaarpoliitikat normaliseerima hakata või mitte. Lisaks avaldatakse teisipäeval veebruari jaemüügi hinnaindeks ja avaliku sektori finantsseisundi raport; kolmapäeval avaldatakse lisaks keskpanga protokollidele ka väljastatud kodulaenude andmed ja rahandusminister Osborne teeb teatavaks valitsuse eelarvekava. Reedel ilmuvad jaemüügi tulemused.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon