Euroopa lipulaev Saksamaa seilab täistuuridel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euroopa lipulaev Saksamaa seilab täistuuridel

Mikk Taras

25.03.2011 11:33

Kui võlgades Lõuna-Euroopa riigid üritavad hetkel pankrotist pääseda ja rekordilist tööpuudust vähendada, hindavad Saksamaa ettevõtjad ärikliimat viimaste kümnendite parimaks. Üllataval kombel kauplevad Saksamaa aktsiad aga samal hinnatasemel näiteks pankroti äärel Portugaliga.

Saksamaa suurim analüüsimaja Deutsche Bank ei lase ennast häirida sündmustest Lähis-Idas, Jaapanis ja Portugalis. Pigem vastupidi. Hiljuti tõsteti Saksamaa selle aasta majanduskasvuprognoos 2%-i pealt 2.5%-le.  Deutsche Banki analüütikud tõid oma hiljutises analüüsis esile 16. argumenti, miks investoritel tasub hetkel panustada täistuuridel töötavale Saksamaa majandusmootorile:

1. Saksamaa tööstustoodangu osakaal SKPst on püsinud viimase kümnendi jooksul ühtlaselt kõrge. Kriisi järel pakuvad investoritele tsüklilised tööstusettevõtted üha rohkem huvi, kuna nad toodavad „reaalseid varasid“, mille eest soovitakse kõrgemat hinda maksta.

2. Viimase viie aastaga on märgatavalt paranenud sakslaste tööjõukulud ühiku kohta, kuna palgatõusu suudetakse ohjeldada. Samas toimus buumiajal ülejäänud Euroopa riikides palgaralli, mis tõstis näiteks hispaanlaste keskmise tunnipalga sakslastest kõrgemale, kuigi nende tööjõu tootlikkus on madalam.

3. Saksamaa paikneb konkurentsivõime edetabelites maailmas viiendal kohal. Institutsioonide, infrastruktuuri ja makromajanduse olukorda mõõtvad edetabelid näitavad sakslaste stabiilset keskkonda ja innovatsioonipotentsiaali.

4. Saksamaa on üks suurimaid võitjaid kasvavatest rahvusvahelistest kaubavoogudest. Eelkõige saadakse kasu Saksa masinate ja transpordivahendite kasvavast nõudlusest Aasias. Näiteks eelmisel aastal kasvas Saksa sõiduautode eksport Hiinasse 54%-i.

5. Saksamaa jooksevkonto ülejääk on maailmas suuruselt kolmas. Kuigi suur jooksevkonto ülejääk ei pruugi olla hea rahvusvahelise majanduse tasakaalule, näitab see investoritele Saksamaa eksportijate suurepärast konkurentsivõimet.

6. Saksamaa võidab Ida-Euroopa lähedusest. Saksamaa ettevõtjad vähendavad kulusid, suunates lihtsamad tööd odavama kuluga Ida-Euroopa riikidesse ja keskenduses ise suurema lisandväärtusega tööle. Samuti suurendab kiiresti kasvav Ida-Euroopa Saksamaa ettevõtjate eksportturgu.

7. Saksamaa majapidamiste ja ettevõtete võlakoormus püsib suhteliselt madal ja stabiilne. Viimase kümnendiga vähenes Saksamaa majapidamiste võlakoormus 73%-i pealt 63%-le. Samal ajal tõusis näiteks hispaanlaste laenukoormuse 51%-i pealt 84%-le. Kuigi Saksamaa valitsuse võlakoormus on suur, peaks sellel aastal riik hoidma ainsa Lääne-Euroopa suurriigina eelarve puudujäägi 3%-i piires.

8. Saksa ettevõtlust toetavad Mittelstand-firmad. Tegu on väike ja keskmise suurusega ettevõtetega, mis kuuluvad reeglina peredele ja ei ole noteeritud börsidel. Mittelstandi eelisteks peetakse head ärikultuuri, kus tööandjate ja töötajate vaheline koostöö tugev ja finantsdistsipliin konservatiivne.

9. Harvad Business Schooli poolt tehtud uuringu järgi tegutseb Saksamaal 1107 globaalset turuliidrit. Tegu on ettevõtetega, mis on peamised võitjad kasvavast nõudlusest arenevatel turgudel.

10. Saksa ettevõtted avavad edukalt välismaal tehaseid. Näiteks eelmisel aastal tootsid Saksa autotootjad esimest korda rohkem autosid välismaal kui Saksamaal. Kuigi tehased välismaal ei kajastu Saksamaa SKPs, tõstavad uued tootmisliinid Ida-Euroopas ja Aasias Saksa ettevõtete tulusid ja kasumit.

11. Saksamaa kinnisvara hinnad püsivad stabiilsed. Erinevalt paljudest teistest riikidest ei teinud Saksamaa kinnisvara hinnad buumiajal hüppelist kasvu, mistõttu ei ole hindades hetkel vaja karta korrektsiooni.

12. Saksamaa institutsionaalne keskkond on ärisõbralik. Eelkõige on hea ärikeskkond eelis arenevate turgude nagu Hiina, India ja Lähis-Ida ees, kus kapitalism on alles algses arengufaasis.

13. Saksamaa oodatav majanduskasv on suuremate euroala riikide seas kiireim. Deutsche Banki hinnangul kasvab Saksmaa majandus 2011. aastal 2.5%-i, mida suudab ületada ainult Rootsi 3.5%-i kasvuga (euroalas peaks Saksamaa kasvu siiski ületama ka Eesti).

14. Saksamaa tööpuudus on viimase 18. aasta madalaimal tasemel. Viimaste andmete järgi otsib Saksamaal tööd ca 3 miljonit elanikku, mis on madalaim tase alates 1992. aastast.

15. Saksa ettevõtete kindlustunne on viimaste kümnendite kõrgeimal tasemel ja tarbijausaldus kasvab. Ettevõtjate kindlustunnet mõõdab Ifo indeks, mis on hetkel rekordtasemel alates statistika kogumisest. Positiivne on ka tarbijausalduse hiljutine tõus, mis liigub käsikäes sakslaste sisetarbimisega.

16. Aktsiate hinnatase ei ole võrreldes ülejäänud Euroopaga kallis. Hoolimata Saksamaa majanduse tugevusest kauplevad Saksamaa aktsiad ülejäänud Euroopa riikidega sama hinnataseme juures. Nii Saksamaa, Prantsusmaa, Inglismaa, kui ka Hispaania aktsiate eest tuleb hetkel välja käia ca 10x oodatavat aastast kasumit.

Allikas: Deutsche Bank

Deutsche Banki selle aasta lemmikvalikuteks Saksa börsil on Aixtron, Aurubis, Bilfinger Berger, Commerzbank, HHLA, Linde, Metro Group, SAP AG, Stada Arzneimittel ja TyssenKrupp, mille aktsiatele oodatakse sellel aastal keskmiselt ca 30%-i tõusu. Paariaasta lõikes nähakse aga tugeva majanduse taustal Saksmaa aktsiate käekäiku kajastava DAX indeksi tõusmist 10000 punkti juurde, mis tähendaks tänaselt tasemelt ca 45%-st tõusuruumi.

DAX indeks:



Allikas: Bloomberg

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon