Research In Motioni võidujooks ajaga - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Research In Motioni võidujooks ajaga

Nelli Janson

29.03.2011 11:28

Möödunud nädalal teatas oma neljanda kvartali tulemused Kanada päritolu nutitelefonitootja Research In Motion (RIMM). Valdavas osas olid konsensuse ootused üsna kõrged, sest RIMM-i peeti Apple`ile üheks tõsiselt võetavaimaks konkurendiks, kuid paraku saatis ettevõte oma tulemustega investoritele üsna segaseid signaale.

Neljas kvartal oli ettevõtte jaoks edukas, kuna müüdi 14,9 miljonit nutitelefoni, mis ulatus konsensuse ootuse 14,5 – 15 miljoni ülemisse serva ja kasumiks aktsia kohta (EPS) kujunes $1,78 v konsensuse $1,78-$1,80. Keskmine hind (ASP) oli $302 ja brutokasumimarginaaliks 44,2%. Kuid minevik on ainult fakti konstanteerimine ja kõiki huvitab tulevik ning selles osas ei saa just öelda, et firmal oleks olnud oma investoritele väga palju häid uudiseid tuua.

Firma prognoosib esimese kvartali EPS-ks $1,47-$1,55 vahemikku versus konsensuse $1,65 ja käibeootus jäi samuti ootustele alla vastavalt RIMM-i $5,2-$5,6 miljonit konsensuse $5,64 miljoni vastu. Nii nõrk prognoos tekitas investorites ainult ühe soovi ja see oli tahtmine firma aktsiatest vabaneda, mille tulemusel müüdi RIMM üle 10% miinusesse. Investorite enesetunnet ei parandanud ka firma ootused 2012. aastaks, mil juhtkond usub, et suudab genereerida EPS-i suurusjärgus $7,50, mis on konsensuse ootusest oluliselt kõrgem.

Morgan Stanley analüütikud ütlevad, et nii kõrge ootus järgmiseks aastaks on ebareaalne ning ei usu, et firma selleni jõuab. Analüütikute arvates on hetkel firma sattunud vaakumisse ning silmapiiril pole ka mitte ühtegi leevendavat asjaolu ehk uusi tooteid turule tulemas. Morgan Stanley küll möönab, et paigalseis võib olla ajutine, aga sellegipoolest võtab vaakumist välja tulemine aega mitu kvartalit ning vananevad tooted veavad lähitulevikus käibenumbrid alla.

Analüütikute sõnul ei ole nad firma suhtes üdini negatiivsed, sest ettevõte andis teada, et uued PlayBookid toetavad Androidi rakendusi, mis klientide jaoks tähendab ligipääsu 250 tuhandele aplikatsioonile ning teiseks kavatseb RIM 2012. aasta alguses turule tuua QNX OS-ga telefonid, mis peaks firmal aitama järele jõuda nii iOS kui ka Androidile. Analüütikute sõnul asetavad eelpool nimetatud teadaanded  firma pikemat perspektiivi silmas pidades märksa paremale  strateegilisele positsioonile ning vastupidiselt levinud versioonile RIM-i lõplikust allakäigust on Morgan Stanley analüütikud veendunud, et tegemist on siiski ajutise tagasilöögiga. Analüütikud kinnitavad aktsiale oma „hoia“ soovitust koos $71 hinnasihiga.

Kui Morgan Stanley analüütikud on oma sõnastuses suhteliselt leebed, siis päris kindlasti ei saa öelda seda Deutsche Banki analüütikute kohta, kes annavad aktsiale „müü“ soovituse koos $50 hinnasihiga. Analüütikud uskusid siiani, et QNX-st võib saada firma jaoks elujõuline konkurentsieelis, kuid nüüd sellel teesil enam alust pole. PlayBook firma marginaale survestamas ning uute toodete puudus jätab ettevõtte analüütikute sõnul üsna ebakindlale positsioonile, mida omakorda kõigutab hoogsalt ka Androidi poolt tulev hinnasurve.

Teiseks leiavad analüütikud ebakõlasid ka firma juhtkonnas, kuna RIM-i juhib sisuliselt kaks CEO-d ning selline nähtus pole Deutsche Banki kogemuste põhjal kunagi midagi head toonud ning raskendab oluliselt üksmeele saavutamist strateegiliselt tähtsates otsustes.

Kokkuvõtteks ütlevad analüütikud, et aeg ei tööta hetkel RIM-i kasuks ning Android telefonid tungivad peale kõigil firma võtmeturgudel ning antud kvartal andis ainult hoiatuse sellest, mis järgnevad kvartalid endaga kaasa toovad. Trend arenevatel turgudel, mis on olnud firma viimase kahe aasta tõusu taga, on samuti aeglustumas ning olukord aina halveneb, sest Androidi hinnad ei paku isegi enam võrdlusvõimalust, sest analüütikud usuvad, et Android telefoni võib 2012. aasta alguses osta juba $100 eest ning siis ei päästa firmat isegi BBM (BlackBerry Messanger), millega siiani on suudetud kliente enda külge siduda.

Vankumatult positiivsed on RIM-i suhtes aga endiselt RBC analüütikud, kes kinnitavad oma „osta“ soovitust koos $90 hinnasihiga  ning soovitavad investoritel langust aktsiaostuks ära kasutada. Nõrk esimese kvartali prognoos tekitab aktsiates tõenäoliselt lähemal ajal volatiilsust, aga analüütikud on veendunud, et olukord paraneb varsti.

RIM-il on elava näitena Nokia ja Palmi näol ees kaks fataalset ebaõnnestumist, mis olid tingitud eelkõige sellest, et alahinnati aja olulisust äärmiselt konkurentsitihedal turul. Olukorras, kus turule paisatakse nii paljude erinevate omaduste ning hinnaga tooteid ei saa kliendi lojaalsusele lootma jääda ning selles osas tundub, et firma pole suutnud midagi õppida. Lubadus tuua turule uus ja uhkem telefon  tekitab elevust ainult lubaduse andmise hetkel, sest samal ajal on konkurendid juba tegudele asunud ning klient tahab teha oma ostuotsuse ära kohe. RIM-i probleem pole kindlasti ebakvaliteetne või igav toode vaid pigem aeglus, millega ta nullib juba ette ära oma telefonide või tahvelarvutite uudsuse. Deutsche Banki analüütikud tegid väga tähelepaneliku märkuse firma juhtkonna kohta, mis niigi keerulist olukorda veelgi raskendab.

Ma kaldun hetkel nõustuma Morgan Stanley analüütikutega, kes annavad firmale siiski veel lootust, kui nad suudavad ennast kokku võtta ning mõista ajafaktori olulisust. Siis pole RIM-i jaoks veel kõik kadunud ning firma võib investoreid veel positiivselt üllatada, mis ei tähenda muidugi seda, et see ettevõtte jaoks lihtne ülesanne saab olema.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon