Kas tööjõuturu taastumine on hoogustumas? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas tööjõuturu taastumine on hoogustumas?

Vallo Lees

06.04.2011 09:43

Eelmisel reedel avaldatud valitsuse tööjõuraporti kohaselt lisandus USAs märtsis 216 000 töökohta, kusjuures erasektoris oli see näitaja 230 000, ületades analüütikute ootusi. Ka töötuse määr langes neljandat kvartalit järjest, olles 8.8%, hoolimata sellest et töötajate hulk suurenes. See kõik annab märku, et lõpuks on taastumine hoogu sisse saamas ka tööjõuturul.

Morgan Stanley analüütiku David Greenlaw sõnul on tegu väga tugeva tulemusega ning see näitab, et tööjõuturg on taastumas. Alates novembrist on riigi töötuse määr alanenud ühe protsendipunkti võrra. Greenlaw ütles, et 0.8 protsendipunkti sellest tuleneb tõusvast hõivest ning ülejäänud tööturul olevate inimeste arvu langusest. Presidendi majandusnõunike esimees Austan Goolsbee kiitis samuti tööjõuturul aset leidnud arenguid, kuid ütles, et seni kuni endiselt otsib tööd miljoneid ameeriklasi, tuleb veel vaeva näha, et palkamine hoogustuks. Esindajatekoja spiiker ütles, et paranemise märgid tööturul on igati teretulnud, kuid Washington peab töötama selle nimel, et leevendada tööandjate ebakindlust tuleviku osas.

Hoolimata sellest, et tööjõuraport näitas märkimisväärset töökohtade lisandumist, tuli veel välja, et tootmistegevuse ja kasumite tõus ei tähenda jätkusuutlikku palkade kasvu. Töötajate tunnipalk ja keskmine töötundide arv nädalas püsisid võrreldes veebruariga muutumatuna. Tegu on murettekitava arenguga, sest üha suurema osa tööliste vabalt kasutatavast sissetulekust võtavad enda alla kulud kütusele ja toidule. David Rosenbergi sõnul on viimase kolme kuu jooksul $55 miljardiline palkade tõus täielikult kulunud kõrgemate toidu- ja bensiiniarvete maksmiseks. Haver Analytics andmetel moodustavad kulud toidule ja energiale ca 22% palgast, mida on kujutatud ka alloleval joonisel.

Allikas: Pragmatic Capitalism

Negatiivne on ka see, et USAs on endiselt 13.5 miljonit tööta inimest ning pikaajaliste töötute ehk inimeste, kellel viimasest töökohast on möödas kuus kuud või enam osakaal tõusis veebruari 43.9% pealt 45.5% peale. Juhul, kui kuine töökohtade loomine jätkuks samas tempos, mis eelmisel kuul, jõutakse kriisieelsele, ca 5% töötuse määra tasemele 8 aastaga. Alljärgnevalt on toodud ka joonis töötuse kestuse kohta, kus tuuakse välja töötud neljas kategoorias: vähem kui 5 nädalat, 6-14 nädalat, 15-26 nädalat ning 27 või rohkem nädalat. Üldiselt on näha, et kõik neli kategooriat on langustrendiga, kuid just viimase kategooria töötute arv tõusis märtsis 6.122 miljoni inimeseni, mis on ca 4% tööjõust. Nagu näha on tegu ajalooliselt kõrge näitajaga ning on seega tõsiseks probleemiks.

Allikas: CalculatedRisk

Nõrkust näitas ka avalik sektor, kus töökohtade arv vähenes 15 000 võrra, tegu oli ühtlasi ka viienda järjestikuse languskuuga. Peamiselt tuli see kohalike omavalitsuste püüdest saada eelarvedefitsiidid kontrolli alla. Kuid positiivsust lisas erasektor, kus töötajate arv suurenes 12-ndat kuud järjest. Märtsis lisandus erasektorisse 230 000 töökohta, kusjuures tugevust näitas tootmissektor. Teenidussektor lisas 31 000 uut töökohta.  Tehaste töökohtade arv kasvas 17 000 võrra ning tervishoiusektoris lisandus 37 000 töölist. Samuti korrigeeriti ka viimase kahe kuu numbreid ülespoole, mistõttu lisandus majandusse 7000 töökohta rohkem kui varasemalt arvati. Tervishoiu, vaba aja ning ajutiste tööliste sektor andis enam kui poole märtsi töökohtade kasvust ning kuna need on üsna madalapalgalised sektorid, võib see David Greenlaw sõnul olla üks põhjustest miks palgakasvu aset ei leidnud.

Kuigi tööjõuturul on veel küllaga lahendamist ootavaid probleeme, hindasid analüütikud tööjõuraporti üldiselt positiivseks. Seega usutakse, et majandus on piisavalt taastunud, et jätkusuutlikult töökohti luua ning usutakse, et Fed pärast QE2 lõppu enam majandust ei stimuleeri. Analüütikuid teeb aga mõnevõrra murelikuks see, kuidas tööturg tuleb toime oodatust madalama majanduskasvuga. Nimelt on mitmed analüüsimajad langetanud USA majanduskasvuprognoose. Näiteks J.P. Morgan Chase analüütikud langetasid esimese kvartali majandusprognoosi 3.5% pealt 2.5% peale, viidates ootustele alla jäänud makroandmetele. Samuti alandati kõrgete energiahindade tõttu teise kvartali majandusprognoosi 4% pealt 3.5%-ni. RBSi analüütikute hinnangul kasvas USA majandus esimeses kvartalis 2%, veebruaris alguses arvati kasvuks olevat 4%. Seega võib majanduskasvu ootuste kärpimine ebakindlust tekitada ka tööandjates.

Lõpetuseks ka graafik praeguse tööjõuturu olukorrast võrreldes teiste kriisidega.

Allikas: CalculatedRisk

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon