Valuutaturg: Fookuses Portugali päästekava tingimused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Fookuses Portugali päästekava tingimused

Risto Sverdlik

11.04.2011 12:21

Portugal oli eelmisel nädalal lõpuks sunnitud ametlikult tunnistama oma jätkusuutmatut finantsolukorda ja esitas ELile abipalve välise finantsabi saamiseks. Tähelepanu all saavad aga olema päästekava tingimused, mida eelolevatel nädalatel hakatakse välja töötama.

USA dollar

Dollar sattus möödunud nädalal väga tugeva müügisurve alla ja dollari indeks langes reede hilisõhtul 75,06 tasemeni, kus kaubeldi viimati 2009. aasta detsembris. Dollarit survestasid suurel määral erinevused peamiste keskpankade tegevustes: Euroopa keskpank tõstis neljapäeval intressimäärasid 25 baaspunkti võrra 1,25% peale, samas kui Föderaalreserv on jätkamas lõdva monetaarpoliitilise kursiga. Dollarile lisab omalt poolt survet ka uusi rekordeid teinud kulla ja hõbeda hinnad ning 110 USA dollarini tõusnud toornafta hind.

Väärismetallide hinnaralli on peamiselt andnud tunda nn toorainebloki valuutades: Austraalia dollar on märtsi keskpaigast tõusnud USA dollari vastu ligi 9% ja kaupleb uue nädala alguses rekordilise $1,0565 taseme juures; samuti on Kanada dollar teinud viimastel nädalatel võimsa tõusu, kui USDCAD kaupleb enam kui kolme aasta põhjas 0,9550 tasemel. AUDi ja CADi kõrval on väga võimsa taastumise teinud ka Uus-Meremaa dollar, mis kaupleb uue nädala alguses viie kuu tipus 0,7840 tasemel.

Kuigi Föderaalreservi tegevuskavas ei ole hetkel veel peatselt saabuvat muutust näha, on Fedi liikmete retoorika viimastel nädalal mõnevõrra muutunud. Fisher, Plosser ja Kocherlakota on oma hiljutistes sõnavõttudes rõhunud vajadusele ülilõdva monetaarpoliitika koomale tõmbamiseks ja teatud finantsoperatsioonidega on Fed vähehaaval oma kriisi haripunktis turgudele pakutud likviidsust ka vähendamas. Siiski pole nendest sammudes veel piisanud, et dollarile tuge pakkuda ja üheks suurimaks probleemiks dollari jaoks on tema suurenev erinevus intressimäärades. Lisaks ei ilmnenud eelmisel nädalal avaldatud Fedi viimase kohtumise protokollidest, et hääleõiguslikud liikmed oleksid üksmeelsed praeguse kursi muutmise suhtes. Sel nädalal võtavad hääleõiguslikest liikmetest sõna Dudley, Evans ja Yellen, kes on olnud just lõdva monetaarpoliitika pooldajateks.

Alanud nädala makrokalendris on mõned olulisemad USA makronäitajad, mis võivad dollari liikumist mõjutada. Teisipäeval ilmuvad veebruari kaubandusbilanss, mille puudujäägiks ootavad analüütikud 44 miljardit dollarit, ja igakuine eelarveraport, kus oodatav puudujääk ulatub 189 miljardi dollarini. Kolmapäeval ilmuvad jaemüügitulemused ja Fed avaldab oma „beeži raamatu“. Neljapäeval avaldatakse traditsioonilised töötuabiraha taotluste andmed ja märtsikuu tootjahinnaindeksid. Ja reedel ilmuvad tarbijahinnaindeksid, tööstustoodangu andmed, Michigani ülikooli usaldusindeks ja kapitalivoogude raport.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro on hoolimata eurotsooni äärealariikide fundamentaalsetest probleemidest tugevnenud USA dollari vastu alates käesoleva aasta jaanuarist üle 12% ja jõudis möödunud reedel $1,4485 tasemeni. Fundamentaalseid probleeme on terve viimase kuu neutraliseerinud ootused Euroopa keskpanga (ECB) intressimäärade tõstmise suhtes, mis läinud neljapäeval ka realiseerusid, kui ECB kergitas intressimäärasid rekordmadala 1% pealt 25 baaspunkti võrra. Turuosaliste ootuste kohaselt tõstab ECB 60%-lise tõenäosusega intressimäärasid ka järgmise kuu kohtumisel ja 12 kuu lõikes oodatakse, et intressimäärad kerkivad kokku 100 baaspunkti võrra.

Eelmisel nädalal sai lõpuks vastuse ka pikalt turgudel spekuleeritud Portugali jätkusuutmatu finantseerimisolukord, kui Portugal pöördus ametlikult ELi poole välise finantsabi saamiseks. Portugal on Kreeka ja Iirimaa kõrval kolmas päästmist vajav eurotsooni riik ning nüüdsest on tähelepanu suunatud Hispaaniale kui järgmisele potentsiaalsele finantskriisi ohvrile, kelle päästmiseks jääks eurotsooni kriisifondi praegusest mahust kindlasti puudu. Kuigi Hispaania pankade reitinguid on eelnevatel nädalatel langetatud, on Hispaania 10-aastase võlakirja tulusus pärast detsembris saavutatud 5,5% tippu vaikselt langemas ja ühtlasi on 5-aastane CDF kaheksa kuu madalaimal tasemel.

Hispaaniast on veel hetkel vast pisut rääkida ja selle asemel on lühiperspektiivis tähelepanu suunatud Portugali päästmispaketi üksikasjade väljatöötamisele. Võttes arvesse, et Portugali parlament jättis eelmisel kuul kärpekava vastu võtmata, on oluline, kuidas ja milliseid kokkuhoiumeetmeid kavatseb Portugal rakendama hakata.

Selle nädala makronäitajatest avaldatakse teisipäeval Saksamaa ja eurotsooni ZEW indeksid; kolmapäeval ilmub eurotsooni veebruari tööstustoodangu näidud; neljapäeval avaldab ECB igakuise raporti; ja reedel ilmuvad eurotsooni tarbijahinnaindeksid ja veebruari kaubandusbilanss.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling lõpetas eelmise nädalal USA dollari suhtes kõrgeimal tasemel alates 2010. aasta jaanuarist, kui GBPUSD jõudis reedel 1,6425 tasemeni. Kuigi Inglismaa keskpank (BoE) jättis eelmise nädala kohtumisel intressimäära ja stiimulprogrammi mahu muutmata, vastavalt 0,5% ja 200 miljardi GBP peale, on järjest kasvav inflatsioonisurve suurendamas turuosaliste ootusi, BoE hakkab lähikuudel oma monetaarpoliitikat karmistama, mis pakub naelsterlingile omalt poolt tuge.

Iseasi on loomulikult see, kas Suurbritannia majanduse taastumine on piisavalt tugev, et intressimäära kergitamisega hakkama saada. BoE on rõhutanud, et praegune inflatsioonisurve on ajutise iseloomuga, mis ei ole oma haripunkti samas veel saavutanud. Ja selles suhtes on alanud nädal vägagi oluline, kuna avaldatakse mitmeid olulisi Suurbritannia makronäitajaid.

Esiteks ilmuvad teisipäeval BRC müügiraport, RICS majahinnaindeks, veebruarikuu kaubandusbilanss, märtsikuu tarbijahinnaindeksid ja jaemüügi hinnaindeksid.  Kolmapäeval avaldatakse töötururaport ja reede peale jääb tarbijausalduse indeksi avaldamine.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon