Hiina varud survestavad vase hinda - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hiina varud survestavad vase hinda

Vallo Lees

13.04.2011 09:24

Dreamstime

Toorainehindade suur tõus on pannud analüütikuid ja investoreid hindama viimaste aastate ralli jätkusuutlikkust. Turuosalised on pööranud oma pilgud vase turule, kus on ilmnemas esimesed ohumärgid. Vase hind on viimase kahe aastaga peaaegu neljakordistunud.

Tõusu on vedanud arvamus, et Hiina, kes on maailma suurim vase kasutaja, isu antud metalli järele kasvab. Kuid Hiina ostjate tegutsemist hakkavad piirama kõrged hinnad ning valitsuse agressiivsed monetaarpoliitilised sammud. Lisaks sellele on avalikkuse ette jõudnud teated raporteerimata vasereservidest, mis näitab, et suurt osa soetatud vasest ei ole veel kasutust leidnud. Hiina allikate ning Lääne pankade hinnangul võib varude suuruseks olla ca 1 miljon tonni, mis moodustab 15% riigi aastasest tarbimisest.

Vask on üks enim tähelepanu saavatest metallidest, sest võimaldab hinnata globaalse majandusolukorra seisu. Seda eelkõige põhjusel, et vaske kasutatakse väga paljudes tööstusharudes ning nõudluse kasv viitab sellele, et majandus on laienemas. Vase hind tegi oma kõigi aegade tipu 14. veebruaril, mil ühe naela metalli eest tuli välja käia $4.623. Alates sellest ajas on aga tõus peatunud. Vahepeal langes metalli hind tipust isegi 11%, kuid on roninud taas kõrgemale, kaubeldes teisipäeval $4.4 tasemel.

Hiina valitsus ei ole avaldanud ametlikke andmeid toorainete varude kohta, mistõttu peavad tööstusharu analüütikud kasutama teisi meetodeid nagu näiteks füüsiliselt kohapeal ladusid otsides või uurides valitsuse andmeid selle kohta, kui palju ostetud vasest on kasutatud. Antud ülesanne on muutunud viimasel ajal veelgi raskemaks, kuna ettevõtted ja eraisikud on kokku ostnud mitmeid liiki tooraineid, kartuses, et hinnad tõusevad veelgi. Kuna analüütikutel ei ole varude tegelikust mahust kuigi suurt aimu, kiputakse Hiina tegelikku tarbimise suurust üle hindama. Märtsi lõpus said nägid turuosalised esimest korda ligikaudset varude ulatust. Valitsusorganisatsioon Non-ferrous Metals Industry Association teatas, et riigi varud võivad ulatuda kuni ühe miljoni tonnini.

Standard Bank’i analüütik Leon Westgate, kes käis eelmisel nädalal Hiina rannikualadel vase hoiustamise ladusid vaatamas, hindas varude suuruseks 700 000 tonni. Vase hinna tõusu põhjuseks on turuosaliste ootused selle kohta, et nõudlus ületab kaevandatava mahu. Kui aga Westgate’il ja teistel samal arvamusel olevatel analüütikutel on õigus, on Hiinal piisavalt reserve, et katta võimalik defitsiit. International Copper Study Group hindab, et käesoleval aastal ületab nõudlus tootmist 435 000 tonni võrra.

Westgate keskendub eelkõige tolliladudele, mis on sellised laod, kus kauplemismajad hoiavad oma kaupu enne maksude maksmist ja kaupade liigutamist riiki sisse või riigist välja. Eriti murettekitav on fakt, et enamust alles soetatud vasest hoitakse antud ladudes, sest metall on vaid ühe sammu kaugusel turule jõudmisest. Oma 28. märtsi raportis märgib analüütik, et laod on varudest nii pungil, et osa vaske ladustatakse isegi laohoonest väljaspool. Osa ladudes seisvat vaske võib juba olla leidnud tee tagasi turule. Nimelt on Hiina selle aasta esimese kahe kuuga eksportinud 42 600 tonni rafineeritud vaske, mida on kaheksa korda rohkem kui samal ajal aasta tagasi. Maike Futures vaseanalüütiku Deng Hongi sõnul on see väga ebatavaline. Alates aasta algusest on London Metal Exchange ladude vasevarud kasvanud 17%, mis võib olla märk sellest, et osa vasest liigub Shanghaist Londonisse, kus hinnad on kõrgemad.

Shanghai Futures Exchange (SHFE) viib läbi testprogrammi, mille kohaselt võivad vasefutuuride tagatiseks olla varud kahes tollilaos, mis omakorda annab kauplejatele ja analüütikutele aimu, kui palju antud metalli laouste taga võib leiduda. Vase varud Shaghai Futures Exchange’i ladudes kasvasid programmi esimese nädala jooksul 12% tänu sellele, et eespoolmainitud kahte lattu lisandus 30 104 tonni vaske. Varasemalt ei arvanud SHFE varude hulka tolliladudes olevaid koguseid, sest nende maksuaspektid olid ebaselged. Nende kogustega arvestamine aga aitab aru saada, miks Hiina vaseturult tagasi on tõmbunud. Nimelt langes Hiina rafineeritud vase import veebruaris 28% võrreldes aastatagusega ehk 158 185 tonnini. Märtsikuu vase import oli yoy 33% väiksem ehk 304 299 tonni. SHFE poolt jälgitava kümne lao varuks paar nädalat tagasi oli 154 229 tonni, 18. märtsil saavutasid antud laod 10-kuu tipu ehk 177 365 tonni. Siiski on mitmed analüütikud öelnud, et suurem osa varudest peitub eraladudes, mida ei kajastata börside ega valitsuse statistikas, ning mille suurust võib igaüks vaid pakkuda.

Allikas: Wall Street Journal

Siiski on mõne analüütiku sõnul sentiment liiga negatiivne. Arvestades Hiina suurt nõudlust, ulatub Credit Suisse analüütiku Ivan Szpakowski hinnangul tolliladudes olevate vasevarude maht 23-26 päevani. Samuti ütles ta, et Hiina nõudlus püsib kõrgena, mida näitab ka tööstustoodangu ja elektrikasutamise kasv.

Samuti tuuakse välja, et avalikkusele teadaolevad varud ei tähenda kõrgemat pakkumist ja madalamaid hindu. Nimelt on London Metal Exchange’i (LME) poolt raporteeritavad alumiiniumivarud üsna kõrged, kuid ometigi oli antud metall esimeses kvartalis suurim tõusja. Seda seetõttu, et suurt osa LME ladudes hoiustatavat alumiiniumi kasutatakse lühiajaliste laenude tagatisena. Sellised tehingud välistavad metalli müümist vabal turul laenu kestuse ajal. Standard Banki hinnangul võidakse Hiinas sarnaste tehingute jaoks kasutada 80%-i raporteerimata varudest. See aga tähendaks, Mitsui Bussani analüütiku Justin Lennoni hinnangul, et isegi kui Hiina varjatud varude suurus saab avalikkusele teatavaks, jääb selle mõju hindandele piiratuks seni, kuni antud metall muutub vabal turul kaubeldavaks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon