Google - monstrum, kes jätkab kasvamist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Google - monstrum, kes jätkab kasvamist

Mikk Taras

16.04.2011 17:36

Google’i 1Q11 tulemuste keskmes oli kulude kasv, mille peale tegi ettevõtte aktsia hind viimaste aastate suurima kukkumise. Negatiivsete uudiste taustal leidub siiski ka palju positiivset, mida investorid võivad alahinnata.

Google teenis aasta esimese kolme kuuga 8.6 miljardit dollarit tulusid, mida on 27% rohkem võrreldes eelmise aastaga. Paraku suudeti rekordiliste tulude pealt teenida 3.2 miljardit ärikasumit (Non-GAAP), mida on 16% rohkem võrreldes eelmise aastaga. Esimese kvartali aktsiapõhiseks kasumiks oli 8.08 dollarit, mis ei vastanud konsensuse poolt oodatud 8.10 dollarile.

Tuludest väiksema kasumikasvu taga oli ärikulude hüppeline kasv. Kulutused palkadele, turundusele ja uuringutele tõusid 54% võrreldes eelmise aastaga. Google tõstis töötajate palku 10% ja maksis juhtidele suuri boonuseid, et vältida nende lahkumist populaarsetesse ettevõtetesse nagu Facebook või Twitter. Tootearendusel keskenduti nutifonides kasutatava tarkvara arendamisele ning Youtube’s ja muudes portaalides display-reklaamide efektiivsuse tõstmisele.

Kasvavad kulud vähendasid Google’i EBITDA marginaali madalaimale tasemele alates ettevõtte börsile tulekust 2004. aastal. 1Q11 tulemuste pressikonverentsil lubas Google’i finantsjuht Patrick Pichette senist finantsdistsipliini hoida, kuid viimaste aastate kiireima kvartaalse EBITDA marginaali kukkumise tõttu investorid Pichette’i sõnu ei usu.

Pichette’i hinnangul kõrgemaid kulutusi kartma ei pea. Google peab lisaks otsingumootorile investeerima uutesse valdkondadesse, millel on potentsiaali tulusid miljardite võrra suurendada. Ettevõttel on küllaga vaba raha, võlakoormus on olematu ja hetkel on investeerimiseks õige aeg. Sama meelt on ka värske tegevjuht Larry Page, kelle sõnul peab Apple’i ja Facebooki konkurentsi vastu võitlemiseks Google tulubaasi mitmekülgsemaks muutma. Analüütikute hinnangul tähendab uute toodete välja arendamine paratamatult, et kasumireale ei pöörata enam nii suurt tähelepanu nagu viimastel aastatel Eric Schmidti juhtimise all.

Kasvavad kulud on taas tekitanud investorites hirmu, et Google on monstrum, kelle kasvupotentsiaal on ammendunud. Google aktsia müüdi tulemuste peale reedel 8.3% allapoole.

Kvartalitulemuste pressikonverentsil valmistas investoritele pettumuse ka uus tegevjuht Larry Page, kes ilmus  pressikonverentsile vaid korraks ja lahkus enne investorite küsimustevooru. Ilmselt lootsid paljud investorid kuulda, milline on uue tegevjuhi nägemus Google’i tuleviku suhtes.

Kasvavate kulude taustal ei tasu Google’i kvartalitulemustes tähelepanuta jätta ka positiivseid arenguid. Esiteks on märkimisväärne, et hoolimata palgatõusust ja 1900 uue töökoha loomisest suutis Google ärikasumit ikkagi 16% tõsta. Antud kasumikasv on kiirem paljudest internetisektori ettevõtetest ja S&P500 ettevõtete keskmisest.

Teiseks näitab Google teist kvartalit järjest kiirenevat tulude kasvu. Aasta esimese kolme kuuga teeniti 8.6 miljardit dollarit tulusid, mis on ettevõtte ajaloo parim tulemus. Tulusid aitavad tõsta mitmed uuendused (nt Google’i otsingumootoris kasutusele võetud Instant süsteem, mis näitab otsingutulemusi samal ajal, kui kasutaja trükib).

Kolmandaks võib eraldi esile tuua Google’i otsingumootori oodatust kiiremat tulude kasvu (+32% yoy). Aasta esimeses kvartalis klikiti Google’i otsingumootoris reklaamidele 18% rohkem võrreldes aastataguse. Keskmiselt maksid reklaami tellijad Google’ile 8% kõrgemat hinda võrreldes eelmise aastaga.

Pärast reedest langust kaupleb Google’i aktsia kõigest 15.4x oodatavat selle aasta kasumit. Mitmed analüüsimajad on aga kasumiprognoose ja hinnasihte pärast 1Q11 tulemusi langetamas. Kui enne tulemusi oli Citigroupi, Morgan Stanley’i, Oppenheimeri ja Credit Suisse’i analüütikutel Google’i aktsiale 700 dollarist kõrgem hinnasiht, siis tulemuste järel on kõik langetanud hinnasihi 650 dollari lähedale.

Kuigi Google’i 1Q11 tulemused koondasid investorite tähelepanu Google’i kasvavatele kuludele, soovitame tulemustes tähele panna praeguse äritegevuse jätkuvat kasvu. Tegu ei pruugi olla aastate taguse hüppelise kasvuga, kuid +15-20% kasumikasv muudab Google’i aktsia iga kvartaliga üha soodsamaks, mistõttu võib reedene 8% kukkumine pakkuda investoritele huvitavat võimalust kasvavale interneti reklaamiturule panustamiseks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon