Valuutaturg: ECB intressimäärade tõstmise ootused langemas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: ECB intressimäärade tõstmise ootused langemas

Risto Sverdlik

19.04.2011 12:15

Pärast mitu kuud kestnud euro rallit on turuosaliste ootused Euroopa keskpanga intressimäärade edasise tõstmise suhtes langemas, mis on koos eurotsooni võlakriisi süvenemisega asetanud euro uuel nädalal surve alla.

USA dollar

Dollar oli kauples eelmisel nädalal euro, naelsterlingi, Austraalia ja Kanada dollari suhtes peamiselt külgsuunaliselt, kuid langes Šveitsi frangi, Jaapani jeeni ja Uus-Meremaa dollari vastu. Möödunud nädalal avaldatud makronäitajate kohaselt on USA majanduse taastumine endiselt jätkumas, mida veab peamiselt tööstussektor. USA veebruari kaubandusbilansi puudujääk tuli samas oodatust suurem, kuigi vähenes marginaalselt eelmise kuu suhtes. Märtsikuu tootjahinnaindeks tuli samas oodatud 6,4% asemel 5,8% (Y/Y).

Dollar on uut nädalat alustanud samas korraliku taastumisega, tõustes esmaspäeval negatiivse turusentimendi tingimustes kõikide peamiste valuutade suhtes ja eelkõige üldise riskisentimendiga tugevalt korreleeruvate valuutade vastu.

G10 FX Carry Trade – madala intressimääraga valuutade eest kõrgema intressimääraga valuutade ostmine – jõudis Bloombergi kohaselt eelmisel nädalal rekordiliste tasemeteni, ületades ka 2007. aastal tehtud tippe. Carry Trade on valuutakauplejate hulgas hetkel üks eelistatumaid strateegiaid.

Käesolev nädal on USA makronäitajate osas suhteliselt tühi. Teisipäeval ilmuvad alustatud koduehituste andmed; kolmapäeval avaldatakse olemasolevate kodude müüginäidud; ja neljapäeval ilmuvad traditsioonilised töötuabiraha taotluste andmed, veebruari majahinnaindeks ja Philadelphia Fedi tootmisindeks.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro on viimastel nädalatel ja kuudel teinud väga korraliku ralli kõikide peamiste valuutade suhtes, mis on peamiselt tingitud Euroopa keskpanga intressimäära tõstmise ootustest. Samas on eurotsooni võlakriis pigem süvenemas ja nüüd, kus ECB tõstis eelmisel kohtumisel intressimäärasid, on ka ootused edasiste intressimäärade kergitamise suhtes langemas ja euro jaoks võib see tähendada senise ralli raugemist ja eesolevat nõrgenemist.

Uue nädala esimesel päeval sattuski euro tugeva müügisurve alla, mida põhjustas Kreeka võla võimalik restruktureerimise vajadus ja osaliselt ka Soome parlamendi valimistulemused, kus 2. ja 3. jäänud parteid – nn Põlissoomlased ja sotsiaaldemokraadid – on avaldanud tugevat vastuseisu euroala päästekavade vastu. Credit Suisse üleöö indeks swappide järgi jätab ECB järgmisel kohtumisel intressimäärad muutmata 100%-lise tõenäosusega. Kui veel vähem kui kaks nädalat tagasi ootasid turuosalised, et ECB tõstab järgmise 12 kuu jooksul intressimäärasid 141 baaspunkti võrra, siis praeguse seisuga oodatakse kõigest 99 baaspunktilist tõusu.

Euroala makrokalender on sel nädalal mõnevõrra tihedam. Teisipäeval avaldati nii Saksamaa kui eurotsooni PMi indeksid; kolmapäeval ilmuvad Saksamaa tootjahinnaindeksid; ja neljapäeval avaldatakse Saksamaa IFO indeksid.

EURUSD

Käesoleva nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon